26 Ocak 2010 Salı

Rekabet Kurulu özelleştirmede sakınca görmedi

Rekabet Kurulu, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş’ye ait Kastamonu, Çorum, Çarşamba, Kırşehir, Turhal ve Yozgat Şeker Fabrikalarının bir bütün halinde varlık satışı yöntemiyle özelleştirilmesi işlemine izin verilmesinde sakınca bulunmadığına karar verdi. Rekabet Kurulunun 21 Ocak 2010 tarihli kararları, Kurumun internet sitesinde yayımlandı.

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş’ye ait Kastamonu, Çorum, Çarşamba, Kırşehir, Turhal ve Yozgat şeker fabrikalarının (Portföy C) bir bütün halinde varlık satışı yöntemiyle özelleştirilmesi işlemine ilişkin yapılan inceleme sonucunda, söz konusu şeker fabrikalarının bir bütün hâlinde varlık satışı yöntemiyle özelleştirilmesi kapsamında söz konusu hisselerin ilk üç teklif sahibi Ak-Can Şeker San. ve Tic. A.Ş. veya Kuzey Anadolu Şeker Fabrikaları Ortak Girişim Grubu veya Yıldırım Holding A.Ş. tarafından devralınması işleminin, 4054 sayılı “Rekabetin Korunması Hakkında Kanun”un 7. maddesi ve 1998/4 sayılı “Özelleştirme Yoluyla Devralmaların Hukuki Geçerlilik Kazanabilmeleri İçin Rekabet Kurumuna Yapılacak Ön Bildirimlerde ve İzin Başvurularında Takip Edilecek Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ” kapsamında izne tabi olduğu hatırlatıldı.

Kurul, adı geçen teklif sahiplerinden herhangi biri tarafından gerçekleştirilecek muhtemel devralma işlemi sonucunda aynı Kanun maddesinde belirtilen nitelikte hakim durum yaratılmasının veya mevcut hakim durumun güçlendirilmesinin ve böylece ilgili pazarda rekabetin önemli ölçüde azaltılmasının söz konusu olmadığına, bu sebeple bildirim konusu işleme izin verilmesinde sakınca bulunmadığına karar verdi.

Ancak, Kurul özelleştirmeye konu şeker fabrikalarının Kuzey Anadolu Şeker Fabrikaları Ortak Girişim Grubuna devredilmesi hâlinde, Ortak Girişim Beyannamesi’nde kurulacağı belirtilen şirkette ortak girişimin üyelerinin en az yüzde 51’ine sahip olacağını belirttikleri hisseleri dışındaki hisselerin tamamına veya bir kısmına Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin sahip olması hâlinde, bu işlem için Rekabet Kurulu’na izin başvurusunda bulunulması şartının getirilmesini kararlaştırdı.