17 Ocak 2010 Pazar

Çeki verdin, o sözlerinin hesabını da ver

Haber - Yorum / Sürur Öztürk

Türk Hava Kurumu (THK) Yozgat Şube Başkanı Namık Osman Yılmazer’in, toplamış oldukları kurban derisi, fitre ve zekâtlardan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın payına düşen çeki Yozgat Valisi Amir Çiçek’e takdim ettiğini gösteren fotoğrafı gördüğümde, yüzündeki tebessümün arkasındaki gerçek yüz ifadesini de kayıtlara geçirme ihtiyacı duydum.

THK Yozgat Şube Başkanı Namık Osman Yılmazer’in geçen Kurban Bayramı’nın ardından basına yaptığı açıklamada kullandığı ifadeleri, herhalde sadece dikkatli gazete okuyucuları hatırlayacaklardır. Okumamış, duymamış olanlara da ben özetleyeyim.

Yılmazer, mahallî basına yaptığı açıklamada, Yozgat merkezde sadece 90 koyun, 4 keçi, 28 sığır derisi; merkez ve bağlı köylerinde ise toplam 589 koyun, 65 keçi, 444 sığır derisi toplayabildiklerini belirttikten sonra, “Bu rakam son derece komik” diyor.

Yılmazer, açıklamasının devamında, ekiplerinin defalarca mahalle ve sokaklara, toplu kesim yerlerine gittiğini ancak deri alamadıklarını belirterek, bu durumdan yana serzenişte bulunuyor.

Yılmazer, ‘köy muhtarları tarafından özellikle derilerin başka yerlere toplandığı yolunda duyumlar aldıklarını’ söyleyip, “Köylerden ve merkezden toplanan deri çizelgesini valilik makamına sunacağız” diyerek, muhtarları üstü kapalı bir şekilde tehdit ediyor.

Hızını alamayan Yılmazer, bir köylünün elindeki satırla THK görevlilerinin üstüne yürüdüğü yalanını da, açıklamalarının arasına sıkıştırıveriyor.

Yılmazer, bu kadarıyla da yetinmiyor, Yozgat halkının derilerini THK’ya vermemekle çok şey kaybettiğini, bunların değerinin zamanı gelince çok daha iyi anlaşılacağını ileri sürerek, bir anlamda ‘Yozgat bunun bedelini ödeyecek’ tehdidinde bulunuyor.

Yılmazer, bu bedelin nasıl ödeneceğine de kendince açıklık getiriyor.

Daha önce Yozgat’a 2 adet uluslar arası hava eğitim merkezi kurmak için gerekli bütün raporları hazırlayıp Yozgat Valiliği’ne sunduklarını belirttikten sonra, “THK Genel Başkanlığı’nın bu 2 hava eğitim merkezini Yozgat’a kurmak için deri toplama faaliyeti sonuç raporunu beklediğini” ifade ediyor.

Yılmazer, deri toplama çalışmalarında geçen yılki rakamın üzerine çıkabilmeleri hâlinde Uluslararası Hava Eğitim Merkezi ile Türkiye’nin ilk Havacılık Akademisi ve Havacılık Meslek Yüksek Okulu’nun Bozok Üniversitesi bünyesinde açılacağını söylüyor.

Yılmazer, daha sonra, “siz misiniz bize derinizi vermeyen” dercesine, konuşmasını şöyle sürdürüyor:

“Ancak geçen yılki rakamın yüzde 50 altında bir deri topladık ve bu günden itibaren Yozgat'a yapılacak hava eğitim merkezleri ve üniversite bünyesinde kurulacak okullar askıya alınmıştır. Türk Hava Kurumu Yozgat şubesi olarak bundan sonraki yapacağımız çalışmalarda bizlere karşı sergilenen tavır ve kurumumuza verilen imkânlar, değer, temel oluşturacaktır.”

Vay vay vay vay!..

Yılmazer, Türk Hava Kurumu’nun Yozgat Şube Başkanı olduğu için mi bu kadar “havalı” laflar ediyor, yoksa kendisini 28 Şubat döneminde filan mı sanıyor, bilemiyorum.

Fakat, merak ediyorum:

Bu adam, hangi hak ve cüretle Yozgat’taki muhtarları üstü kapalı tehdit edebiliyor, gözdağı verebiliyor? Hangi hak ve cüretle, adeta istihbaratçılığa soyunup, muhtarların kurban derilerini “başka yerlere” verdiklerine dair “duyumlar” aldığını belirtip, bu durumu Valiye rapor edeceği tehdidinde bulunabiliyor?

Nasıl oluyor da, Yozgat’ın sadece Sorgun ilçesinde Türk Hava Kurumu Kurban Bayramı’nda toplam bin 290 adet deri toplarken, kendisi bir türlü istediği miktara ulaşamıyor?

Bu adam, hangi hak ve cüretle, kendi beceriksizliklerinin ve başarısızlıklarının faturasını Yozgat halkına kesip, “bunun bedelini ödeyeceksiniz” anlamına gelen imalı laflar edebiliyor?

Bu adam, Türk Hava Kurumu’nun sonuçta sadece bir dernek olduğunu, vatandaşların kendi paralarıyla kestikleri kurbanların derilerini istedikleri gibi değerlendirme hakkına sahip olduklarını bilmiyor mu?

Şunu da merak ediyorum:

Yılmazer’in, kurulma ihtimalini tamamiyle kendi çalışmalarının bir sonucuymuş gibi yansıttığı Hava Eğitim Merkezi, Havacılık Akademisi ve Havacılık Meslek Yüksek Okulu’nun âkıbeti ne oldu? THK Genel Başkanlığı, Yılmazer’in ileri sürdüğü iddialar ve Yozgat halkına karşı takındığı tavır konusunda ne düşünüyor?

THK Yozgat Şube Başkanı Namık Osman Yılmazer, çeki Valiye verdi; peki, geçen Kurban Bayramı’ndan sonra Yozgat halkına karşı takındığı tavrın, açıklamasında kullandığı ifadelerin ve üslûbunun da hesabını verecek mi?