6 Ocak 2010 Çarşamba

Binlerce eser depolardan kurtuluyor: 4 bin 400 metrekarelik alana Arkeoloji Müzesi yapılacak

Yozgat Valiliği, Yozgat turizmine önemli ölçüde katkıda bulunması beklenen, çağdaş müzecilik anlayışına uygun niteliklerde, donanımlı ve geniş bir Arkeoloji Müzesi yaptırıyor. Yozgat Bozok Üniversitesi de, yabancılar tarafından yapılan Yozgat’taki arkeolojik kazıların Türk bilim adamları tarafından yapılmasına imkân sağlamak üzere Arkeoloji Bölümü’nü faaliyete geçirmeye hazırlanıyor.

Yozgat kültürüne âbidevî bir eser kazandırılıyor

Mevcut Etnografya Müzesi’nin ihtiyaçları karşılamadığı Yozgat’a, büyük bir Arkeoloji Müzesi yapılacak.

Arkeoloji Müzesi, içinde uzay gözleme istasyonunun yanı sıra, okul öncesi çocuklara yönelik güzel sanatlar atölyesinin de yer alacağı, çağdaş müzecilik anlayışına uygun bir şekilde inşa edilecek. Böylece, mekân darlığı sebebiyle depolarda bekleyen binlerce arkeolojik eser de sergilenme imkânına kavuşacak. Müze’nin, Yozgat turizmine de önemli oranda katkı sağlayacağı belirtiliyor.

Yozgat Muhabir’in edindiği bilgiye göre, Yozgat Valiliği, İl Kültür Müdürlüğü kanalıyla, tarihî eserler bakımından oldukça zengin olan Yozgat’a, arkeolojik eserlerin sergileneceği geniş ve donanımlı bir müze kazandırmaya hazırlanıyor.

Arazi tahsisi yapıldı, imar planı onaylandı

Eski cephanelik binasının bulunduğu 4 bin 400 metrekarelik alana Arkeoloji Müzesi yapılacak. Maliye Bakanlığı’nın Kültür Bakanlığı’na tahsis ettiği arazinin imar planı, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandı.

Arkeoloji Müzesi, içinde uzay gözleme istasyonunun yanı sıra, okul öncesi çocuklara yönelik güzel sanatlar atölyesinin de yer alacağı, çağdaş müzecilik anlayışına uygun bir şekilde inşa edilecek. Böylece, mekân darlığı sebebiyle depolarda bekleyen binlerce arkeolojik eser de sergilenme imkânına kavuşacak. Arazi üzerinde bulunan ve koruma altına alınmış olan cephanelik binası da onarılarak, müzenin bir bölümü olarak hizmete sunulacak.

Projeyi Doç. Dr. Murat Soygeniş hazırlayacak

4 bin 400 metrekarelik alana kurulacak olan müzenin projesini, İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim görevlisi Doç. Dr. Murat Soygeniş hazırlayacak.

Müze’nin, Yozgat turizmine önemli oranda katkı sağlayacağı belirtiliyor.

Bozok Üniversitesi de Arkeoloji Bölümü açacak

Yozgat Valiliği, Yozgat’a büyük bir Arkeoloji Müzesi kazandırmak için başlattığı çalışmaları sürdürürken, Yozgat Bozok Üniversitesi de Arkeoloji Bölümü’nü faaliyete geçirmeye hazırlanıyor.

Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Talat Özpozan, Yozgat Muhabir’e yaptığı açıklamada, arkeolojinin, tarihî eserler bakımından zengin olan Yozgat ve çevresinde geliştirilmesi gereken bir bilim dalı olduğuna inandığını belirterek, Arkeoloji Bölümü’nü faaliyete geçirmek için yaptıkları çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Yozgat ve çevresinin arkeolojik bakımdan oldukça zengin bir bölge olduğunun altını çizen Prof. Özpozan, ancak bu bölgedeki arkeolojik kazıların genellikle yabancı arkeologlar tarafından yapıldığına işaret etti. Prof. Özpozan, bu bölgede yapılacak kazıların Türk bilim adamları tarafından yapılmasını arzu ettikleri için Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde Arkeoloji Bölümü kurduklarını söyledi. Bölümün akademik çalışmalarına başlayabilmesi için en az 3 öğretim üyesinin olması gerektiğini belirten Özpozan, “Adaylar var ancak henüz sayı 3’e ulaşmadığı için çalışmalarımızı başlatamıyoruz” dedi.

Orta Asya ve Uzak Doğu’da nispeten daha homojen bir yapı görüldüğünü ancak ticaret yollarının üzerinde olmasının da etkisiyle Anadolu coğrafyasında pek çok medeniyet kurulduğunu belirten Özpozan, “Bu topraklar o kadar çok medeniyete ev sahipliği yapmış, o kadar medeniyet birikimine, o kadar çeşitliliğe ve zenginliğe sahip olmuş ki, bunu başka bir ülkede göremiyorsunuz” diye konuştu.

Prof. Dr. Talat Özpozan, Yozgat ve çevresi ile birlikte, bütün Anadolu coğrafyasının arkeolojik bakımdan zengin olduğu kadar aynı zamanda bâkir bir alan olduğunu belirterek, arkeolojinin bölgede geliştirilmesi gereken bir bilim dalı olduğuna inandığını söyledi.

(Yozgat Muhabir)