30 Ocak 2010 Cumartesi

Avukat Acun Papakçı: Yimpaş mağdurları, paralarını faiziyle birlikte geri alabilirler

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, Yozgat 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen Yimpaş Holding ve Dursun Uyar ile Konya 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülen Kombassan Holding ve Haşim Bayram’ın kazandığı davalarda yerel mahkeme kararlarını bozmuştu.

Almanya’da birçok gurbetçinin müvekkilliğini yapan Avukat Acun Papakçı, Yargıtay’ın kararının bu holdinglere para yatıran herkesin paralarını faiziyle geri almasını sağlayacağını söyledi. Papakçı, davaların 2011’de zaman aşımına uğrayacağını belirterek, para yatıranların bir an önce mahkemeye başvurmaları gerektiğini belirtti.

Taraf gazetesi, “Gurbetçiye beş milyar avro yolda” başlıklı haberinde, Yimpaş ve Kombassan Holding’e yatırdıkları paraları geri alamayan yurttaşların, bu paraları yasal faiziyle birlikte geri alabileceklerini yazdı.

Habere göre, Yimpaş Holding’e yatırdığı parasını alamayan S.Y. isimli gurbetçi, yurtdışında kazandığı davanın Türkiye’de uygulanması için, Yozgat 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı. Ancak yerel mahkeme, davayı reddetti. Bunun üzerine S.Y., Yargıtay’a gitti.

Yargıtay, 14 Aralık 2009’da yerel mahkemenin kararını bozarak, ortak olmasa dahi bu holdinge para kaptıran herkesin yasal faiziyle birlikte parasının ödenmesine karar verdi.

Taraf’ın haberine göre hukukçular, Yargıtay’ın kararının ardından yerel mahkemelere giden dosyaların, Yargıtay kararları doğrultusunda mağdurlar lehine sonuçlanması hâlinde, ilk ödemelerin 2010 yılı içinde yapılmasını bekliyor. Bu holdinglerin yöneticilerine yönelik ceza mahkemelerindeki ‘nitelikli dolandırıcılık’ davalarının da Yargıtay kararları sonrası seyir değiştireceği kaydediliyor.

Papakçı: Zaman aşımı süresi dolmadan dava açın

Almanya’da birçok gurbetçinin müvekkilliğini yapan Avukat Acun Papakçı, Yargıtay’ın kararının bu holdinglere para yatıran herkesin paralarını faiziyle geri almasını sağlayacağını söyledi. Papakçı, bu konudaki zamanaşımının 2011’de dolacağını belirterek, para yatıranların bir an önce mahkemeye başvurmaları gerektiğini belirtti. Papakçı, şöyle konuştu:

“Gurbetçilerden para toplayan şirketlere karşı dava açılması durumunda toplanılan paraların geri ödenmesi gerektiği Yargıtay 11. Hukuk Dairesi tarafından karara bağlanmış ve bu karar birden çok dosyada ve birden çok şirket hakkında verilerek yerleşik uygulamaya dönüşmüştür. Bu nedenle paraların geri ödenmesine dair mağdurlar açısından bir hukukî engel kalmamıştır.”

(Yozgat Muhabir)