8 Ocak 2010 Cuma

AK Parti İl Başkanı Başer’in uyarısı üzerine,
Adana Milletvekili Fırat ‘katliam’ hatasını düzeltti

Yılbaşı gecesi yaptığı değerlendirmede, geçmişte Yozgat’ta da ‘katliam’ yaşandığını ileri süren AK Parti Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, AK Parti Yozgat İl Başkanı Yusuf Başer’in uyarısı üzerine, yaptığı hatayı düzeltti.

Fırat, Yozgat’ta yayın yapan mahallî gazetelere gönderdiği yazılı açıklamada, Yozgat kelimesini bir ‘dil sürçmesi’ sebebiyle ‘sehven’ telâffuz ettiğini belirterek, “Bu söylemin bir kastı içermediği, sadece bir hata sonucu oluştuğunu belirtirken, tüm Yozgatlı vatandaşlarımdan içten özür diliyorum” dedi.

Fırat, ayrıca, bundan sonraki televizyon ve yazılı basınla yapacağı söyleşilerde bu hatasını telâfi edecek şekilde düzeltmeler yapacağını bildirdi.

İl Başkanı Başer, Fırat ve Bozdağ’la görüşmüştü

Yozgat Muhabir’in konuya dair sorusunu cevaplayan AK Parti İl Başkanı Yusuf Başer, ‘katliam’ ifadesi sebebiyle AK Parti Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat ve AK Parti Grup Başkanvekili ve Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ ile hem telefonla hem de yüz yüze görüşmeler yaparak, bu hatanın düzeltilmesini istediğini, bu görüşmeler neticesinde de Fırat’ın yazılı bir açıklama yaparak hatasını düzelttiğini söyledi.

Fırat ne demişti?

AK Parti Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, yeni yıla ailesi ile birlikte girdiği Abant Palace Otel’de, muhabirlerin ‘demokratik açılım’a dair soruları üzerine bir değerlendirme yapmıştı.

Demokratik açılımın sadece Kürt vatandaşları ilgilendirmediğinin altını çizen Fırat, bunun 72 milyon insanı ilgilendirdiğini ifade etmişti. “Kaldı ki bunun yanında Alevi vatandaşlarımız konusunda da aynı sıkıntıları yaşadık” diyen Fırat, şöyle konuşmuştu:

“Bunlar çok uzun bir süre önce olmadı. Maraş’ta, Sivas’ta, Yozgat’ta katliamlar yaşandı. Belki yüzlerce yıl komşu olan insanlar birbirlerini katleder duruma geldi. Bunu yok farz edebilmemiz mümkün değil. Bunun yanında vatandaşımız olan ve azınlık olarak nitelendirilen insanlarımızın problemleri var. Dolayısıyla bunu bir gruba yönelik bir açılım veya bir özgürlük meselesi olarak algılamanın tamamen yanlış olduğu kanısındayım.”

Fırat’ın hatasını Yozgat Muhabir gündeme taşımıştı

Fırat’ın 31 Aralık gecesi verdiği demeçteki ‘katliam’ hatasını, Yozgat Muhabir, herhangi bir düzeltme yapılmaması üzerine, 3 Ocak Pazar günü yayınladığı “AK Parti’li Fırat: Yozgat’ta da katliamlar yaşandı” başlıklı haberiyle gündeme taşımıştı.

4 Ocak’tan itibaren, mahallî basının konuya duyarlılık göstermesi üzerine, CHP İl Başkanı Ali Keven, MHP İl Başkanı Ergin Çınarer ve Alevî Kültür Derneği Yozgat Şube Başkanı Yaşar Şahiner, geçmişte Yozgat’ta bir ‘katliam’ yaşanmadığını belirterek, Fırat’ın Yozgat kamuoyundan özür dilemesini istemişlerdi.