17 Ocak 2010 Pazar

41 Baro Başkanından Diyarbakır’da ortak açıklama:
Sorunların çözümü için yeni Anayasa hazırlanmalı

Aralarında Yozgat Baro Başkanı Yusuf Başer’in de yer aldığı 41 baro başkanı, “Demokratik Açılım”ı tartışmak için 16-17 Ocak tarihinde Diyarbakır’da bir araya geldi. Baro Başkanları, yapılan istişare sonucunda hazırladıkları ortak bildirgeyi bu gün kamuoyuna açıkladılar.

Açıklamada, sorunların çözümü için acilen yeni bir Anayasa, Seçim Yasası ve Siyasî Partiler Yasası hazırlanarak yürürlüğe konması gerektiği ifade edildi. Bildirgenin terörle mücadeleye dair kısmında, terör örgütünün Türkiye sınırlarının dışına çekilmesi ve operasyonların durdurulması istendi.

Baroların Diyarbakır açıklaması

41 Baro Başkanı adına Diyarbakır’da açıklanan ortak bildirgede, ‘Demokratik Açılım’ın bütün ülkeyi kapsayacak, eksiksiz demokrasi ve gerçek hukuk devleti temelinde ele alınması gerektiği belirtildi.

Kürt meselesi, Türkiye’nin ortak meselesi

Bildirgede, diğer sorunlarla birlikte ‘Kürt Meselesi’nin de Türkiye’nin demokrasi içerisinde, şiddet dışlanarak, özgürlük, eşitlik ve adalet temelinde, birlikte ve barış içerisinde çözümlenebilecek ortak bir meselesi olduğu ifade edildi.

Öncelikli ve acil gündem: Yeni Anayasa

Türkiye’nin, sağduyu ve uzlaşı paydasında, bütünleştirici bir barış diliyle, bu sorunların üstesinden gelebilecek irade, birikim, inanç ve dinamiğe sahip olduğu belirtilen açıklamada, Türkiye’nin temel sorunlarının çözümünün sivil inisiyatifle, katılımcı yeni bir Anayasanın hazırlanması ve yürürlüğe konulmasıyla mümkün olacağı kaydedildi. Açıklamada, şöyle denildi:

“Tüm yurttaşlar yönünden eşitliği esas alan, farklı kültürlere saygı gösteren ve onları koruyan, hukukun üstünlüğünü bütün kurumlarıyla birlikte demokratik bir işleyiş içerisinde düzenleyen yeni bir anayasa, hem toplumumuzun ve hem de tüm devlet kurumlarının öncelikli ve acil gündemi olmalıdır.

Seçim ve Siyasî Partiler Yasası hazırlanmalı

Şiddeti reddeden, yöntem olarak benimsemeyen bütün siyasal oluşumların örgütlenmesinin ve siyasi parti olarak faaliyet göstermesinin önündeki anayasal ve yasal engeller ivedilikle kaldırılmalıdır. İfade özgürlüğü tam olarak sağlanmalı, temsilde adaleti esas alan, demokratik bir seçim ve siyasi partiler yasası hazırlanmalıdır.”

Açıklamada, meşru siyaset yapanların sistem dışına itilmelerinin, şiddeti yöntem olarak kullananları güçlendireceğine işaret edilerek, kamuoyunu inciten, ayrışmayı derinleştiren uygulamalardan vazgeçilmesi istendi.

Ekonomik sorunlar çözülmeli

Açıklamada, ‘Demokratik Açılım’ sürecinin siyasî olmasının yanı sıra, sosyal ve ekonomik boyutlarının da olduğu göz önüne alınarak, ülkenin ve bölgenin ekonomik sorunlarının çözümlenmesi için gerekli önlemlerin acil olarak alınması gerektiği belirtildi.

Yargı tarafsız ve bağımsız olmalı

Ortak bildirgede, yargının siyasallaşmasının Türkiye’de adalete olan inancı ve güveni giderek zayıflattığı belirtilerek, “Bu nedenle yargı bağımsızlığına saygı gösterilmeli, tarafsızlık ve bağımsızlıkla bağdaşmayan uygulama ve düzenleme arayışlarından vazgeçilmelidir” dendi.

Açıklamada, terörle mücadele konusunda şu görüşlere yer verildi:

PKK sınır dışına çekilmeli, operasyonlar durdurulmalı

“Türkiye’de silahlı çatışma riskini ortadan kaldıracak tedbirler alınmalı, silahsızlanma koşullarının yaratılması bağlamında öncelikle silahlı örgüt üyeleri Türkiye sınırları dışına çekilmeli ve operasyonlar durdurulmalıdır. Bu suretle oluşacak barış ortamında sorunların çözümünün sağduyu ve demokrasi içerisinde sağlanabileceğine inanıyoruz.”

Diğer örgütlerden de destek bekliyoruz

Açıklamada, Türkiye Baroları olarak toplumun temel meselelerini, Türkiye’nin farklı illerinde tartışmaya ve çözüm yolunda ortak zeminde buluşma çabası göstermeye devam edileceği belirtilerek, Türkiye’deki diğer meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının da bu çabalara katkı ve destek vermeleri istendi.

(Yozgat Muhabir)