31 Mayıs 2009 Pazar

Kurtulmuş: Kadışehri seçimini biz kazanacağız

Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Yozgat'ın Kadışehri ilçesinde düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, 7 Haziran'da yeniden yapılacak olan seçimi hiçbir itiraza mahal kalmaksızın SP Belediye Başkan adayının kazanacağını iddia etti. Kurtulmuş, Kadışehri ilçesindeki programının ardından Karakız beldesine geçti.

Sorgun’da çıkan yangın paniğe sebep oldu

Yozgat’ın Sorgun ilçesindeki Altınçağ Sitesi’nin 4. katında çıkan yangın paniğe sebep oldu. Eşyaların bir kısmının kullanılamaz hâle geldiği yangında ölen ya da yaralanan olmadığı bildirildi.
...

Sorgun'un Ahmetefendi Mahallesi, Sivas Caddesi üzerinde bulunan Altınçağ Sitesi A Blok’un 4. katında saat 12.00 sıralarında yangın çıktı. Elektrik kontağından çıktığı tahmin edilen yangın, Sorgun Belediyesi İtfaiye ekiplerinin müdahalesi ile södürüldü.

Yangın çıkan evde ölen ya da yaralanan olmadığı, ancak eşyaların bir bölümünün kullanılamaz hale geldiği belirtiliyor.

(YM)

Erdoğan, Yozgat’ın adını daha çok anmaya başladı

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, özellikle 29 Mart seçimleri öncesi yapılan Yozgat mitinginden sonra, siyasî konuşmalarında sembolik olarak bazı şehir isimlerini ard arda sıralarken, Yozgat’ı da anmayı ihmal etmiyor.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin dün Bingöl Şehir Stadı’nda düzenlenen il kongresine katılarak bir konuşma yaptı.

“Türkiye’nin sorunları var ama bir de bu sorunlardan beslenenler var. Bu sorunlardan kendilerine türlü çıkarlar sağlayanlar var. Hangi sorunu çözmeye kalkarsanız birilerinin kuyruğu acıyor” diyen Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

İcazeti milletten aldık

“İşte biz de 'milletimizden icazet aldık, milletimizden emanet aldık, arkamızda milletimiz var' dedik. Bu kararlılıkla Bingöl’ün, Bitlis’in, Diyarbakır’ın, Ankara’nın, İstanbul’un, Yozgat’ın, Çankırı’nın, Rize’nin, Artvin’in yükünü omuzlarımızda hissettik ve bu kararlılıkla yola devam ediyoruz dedik.''

Yozgat bizim kalemiz

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önceki hafta partisinin Yozgat İl Başkanlığı için aday belirlenmesi konusunu görüşmek üzere Genel Merkez’e davet edilen isimlerle sohbeti sırasında da, “Yozgat bizim kalemiz” demişti.

Erdoğan kongre için Yozgat’a gelebilir

Başbakan Erdoğan’ın, Haziran ayı içerisinde yapılacak olan Yozgat İl Kongresi’ne katılarak, partililere hitaben bir konuşma yapması bekleniyor.

(YM)

Hastaneye giderken kaza: 1 ölü 2 yaralı

Guatr hastası olan 29 günlük bebeklerini tedavi için Yozgat’tan Kayseri’ye götüren aile, Kayseri-Ankara yolunda kaza geçirdi. Kazada anne öldü; küçük bebek ağır, baba ise hafif yaralandı.
...

Guatr hastası olan 29 günlük bebeklerini dün Yozgat’tan Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi’ne götüren 32 yaşındaki baba Akın Ergün, Kayseri-Ankara karayolunun 30’uncu kilometresindeki Himmetdede beldesinin yakınlarında aracın kontrolünü kaybetti. Otomobilin takla atması sonucu, anne Zehra ve küçük bebek Meryem yaralandı. Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan anne Zehra hayatını kaybetti. Omuzunun kırıldığı ve beyin kanaması geçirdiği tesbit edilen bebek, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi’ne sevk edildi.

Eşinin öldüğünü öğrenen ve kazadan hafif yaralarla kurtulan baba Akın Ergün, gözyaşları içinde kazayı şöyle anlattı:

"Önümde TIR vardı, beni geçince yavaşladım ama şeritte giden minibüsü görünce frene bastım; yoldan çıkıp, takla attım."

6 yıllık evli olan Ergün çiftinin 5 yaşında Samet ile 2 yaşında Sefa isminde 2 çocukları daha bulunuyor.

Kaza ile ilgili soruşturma başlatıldı.

30 Mayıs 2009 Cumartesi

Vali Çiçek, STK’ları göreve çağırdı

Yozgat Valisi Amir Çiçek, sivil toplum kuruluşlarını (STK) Yozgat’ın turizm potansiyelinin ekonomik gelire dönüştürülmesi için yapılan çalışmalara katkı sağlamaya çağırdı. Vali Çiçek, “Turizm gelirlerinin artırılması için çalışmak sadece resmî kurumların değil; başta belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları olmak üzere toplumun her kesiminin görevidir” dedi.

Bu arada, turizm sezonunun açılmasıyla birlikte, yabancı turistlerin Yozgat ziyaretleri de başladı.
...

Yozgat’ın turizm değerlerinin ortaya konulması, turizm sorunlarının çözümü için bir eylem planı hazırlanması ve bu plana göre yapılacak çalışmaların takibi amacıyla oluşturulan İl Turizm Konseyi, dün Vali Amir Çiçek’in başkanlığında toplandı.

Toplantıya, İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahri Akbulut, İl Çevre ve Orman Müdürü Birol Ayyıldız, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Muammer Yanık, Müze Müdürü Hasan Şenyurt, belediye başkanları, ilçe kaymakamları, bazı kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri ve diğer üyeler katıldı.

Tanıtıma herkes katkıda bulunmalı

Yozgat Valisi Amir Çiçek,toplantıda yaptığı konuşmada, İl Turizm Konseyi’nin geçen süre içerisinde önemli çalışmalar yaptığını söyledi. Turizmin, Türkiye’nin en önemli gelir kaynaklarından birisi olduğuna işaret eden Çiçek, “Turizm gelirlerinin artırılması için çalışmak sadece resmî kurumların değil; başta belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları olmak üzere toplumun her kesiminin görevidir” dedi.

Özler Beldesi’ndeki yer altı şehri

Toplantıda daha sonra Müze Müdürü Hasan Şenyurt, Boğazlıyan ilçesine bağlı Özler Beldesi’nde yeni bulunan yer altı şehri hakkında slayt gösterimi eşliğinde bilgi verdi.

Yunan ve Alman turistler Akdağmadeni’nde

Bu arada, turizm sezonunun açılmasıyla birlikte, yabancı turistlerin Yozgat ziyaretleri de başladı. Yunanistan ve Almanya’dan gelen 10 kişilik bir turist kafilesi, Akdağmadeni ilçesindeki tarihî eserleri ziyaret ederek fotoğraflarını çekti. Kafileye, Akül-Der Başkanı Erol Güvenç rehberlik etti.

(YM)

SP Genel Başkanı Kurtulmuş yarın Yozgat’ta

Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, belediye seçiminin tekrar yapılacağı Kadışehri ilçesinde partisinin adayına destek vermek amacıyla düzenlenecek olan mitinge katılacak. Kurtulmuş, SP Yozgat Merkez İlçe Kongresi’nde de partililere hitab edecek.

SP Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, partisi tarafından düzenlenen bir dizi programa katılmak üzere yarın (31 Mayıs 2009) Yozgat’a gelecek.

Önce, 7 Haziran’da belediye seçiminin tekrar yapılacağı Kadışehri ilçesinde saat 09.00’da düzenlenecek olan mitinge katılacak olan Kurtulmuş, buradaki programının ardından ardından Sorgun ilçesine bağlı Karakız beldesine geçerek Belediye Başkanlığı’nı ziyaret edecek.

Daha sonra Yozgat’a geçecek olan Kurtulmuş, partisinin saat 16.00’da Önder Kültür Merkezi’nde yapılacak olan Merkez İlçe Kongresi’ne katılarak, partililere hitaben bir konuşma yapacak. Kongrede Merkez İlçe Başkanlığı için tek adayın Yusuf Köksal olduğu bildirildi.

Kongrenin ardından Sorgun’a hareket edecek olan Kurtulmuş, Sorgun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı’nın organize ettiği sohbet programına katılacak.

Sungur: Emanet oylarımızı AK Parti’den geri alacağız

SP Yozgat İl Başkanı Ali Rıza Sungur, partileri için yarının önemli bir gün olduğunu belirterek, “29 Mart yerel seçimlerinde oy oranımız ciddi şekilde arttı. Tabanımız güçleniyor. Hedefimiz genel seçimlerde iktidar olmak” dedi. Sungur, AK Parti’ye verdikleri ‘emanet’ oyları geri alacaklarını söyledi.

(Kaynak: Merhaba Gazetesi)

Yozgat Belediyesi en çevreci 3 belediye arasında

Yozgat Belediyesi, “En Çevreci Belediye Yarışması”nda ilk 3 belediye arasında yer aldı.
Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlenen ve büyükşehir belediyeleri haricinde bütün il, ilçe ve belde belediyelerinin değerlendirilmeye alındığı “En Çevreci Belediye Yarışması”nda Yozgat Belediyesi ilk 3 belediye arasında yer aldı.

Kesin sonuç 5 Haziran’da açıklanacak

Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, “Kesin sonuç 5 Haziran 2009 tarihinde İstanbul Sütlüce Kongre Merkezi’nde saat 09.00’da düzenlenecek toplantıda açıklanacak. Yaptığımız çalışmalarla Yozgat’ın bu yarışmada birinci olacağını ümid ediyoruz” dedi.

Ödül olarak iş makinaları verilecek

Yozgat’ın geçen dönemde biyolojik arıtma tesisi, katı atık toplama ve depolama tesisi ile yağmursuyu projesini hayata geçirdiğini hatırlatan Başer, yarışmada dereceye giren belediyelerin kepçe, vidanjör ve çöp kamyonu ile ödüllendirileceğini belirtti.

(Kaynak: yurthaber.com)

Bir kene vakası daha

Yozgat’tan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle Kayseri’ye sevk edilen genç, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde ikamet eden 21 yaşındaki Raşit D., vücuduna yapışan keneyi çıkardıktan sonra fenalaştı.

Kaldırıldığı Yozgat Devlet Hastanesi’nden Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edilen genç, tedbiren Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldı. Raşit D. müşahede altına alındı.

(Kaynak: kenthaber.com)

Yozgat Eczacı Odası Sorgun’da şenlik düzenliyor

Yozgat Eczacı Odası, 7 Haziran Pazar günü, Sorgun ilçesinde yarışmalar ve eğlence gösterileriyle dolu bir şenlik düzenleyecek.

Yozgat Eczacı Odası, 5 TL katılım ücreti karşılığında, üyelerine ve ailelerine şenlik düzenliyor. 7 Haziran Pazar günü saat 10.30’da Eczacı Ergin Gül’ün Sorgun’daki bağ evinde gerçekleştirilecek olan şenlikte, Kayseri’den Etkin Ajans’ın hazırladığı çeşitli yarışmalar ve eğlence gösterileri yer alıyor.

Şenlikte bir DJ tarafından özel müzik yayını da yapılacak. Şenlikte düzenlenecek olan yarışmaların birincilerine sürpriz hediyeler verilecek.

(YM)

29 Mayıs 2009 Cuma

Türk Sağlık-Sen ile Sağlık Müdürlüğü mahkemelik

Türk Sağlık-Sen, Yozgat İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde vekil ebe ve hemşire olarak görev yapan bazı çalışanların sendikaya yaptığı üyelik başvurularının Yozgat İl Sağlık Müdürlüğü tarafından reddedilmesi üzerine konuyu yargıya taşıdı.

Yozgat İdare Mahkemesi’nde açılan davanın dilekçesinde, “Vekil ebe ve hemşire olarak görev yapan personelin 4688 sayılı Kanun’a göre kurulan kamu görevlileri sendikalarına üye olma hakkına sahip oldukları” ileri sürüldü.

Dava dilekçesinde, Yozgat İl Sağlık Müdürlüğü’nde vekil ebe ve hemşire olarak görev yapan personelin sendikaya üyeliklerinin kabul edilmemesine dair Yozgat Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü işleminin yürütmesinin durdurularak iptal edilmesi talep edildi.

(YM)

Şehitlerimizin hatırası yeni müzede yaşatılacak

Yozgat Valiliği, “Yozgat Geçmişin İzinde Geleceğe Yolculuk Müzesi” kuracak. Müzede, millî kahramanların balmumu heykellerinin yanı sıra; Çanakkale’de, Kore’de, Kıbrıs’ta, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da şehit düşmüş Yozgatlıların isimleri sergilenecek.

Yozgat Valiliği bünyesinde faaliyet gösteren “Proje Uygulama ve Koordinasyon Merkezi”nin (PUKOM) hazırladığı 3 proje basına tanıtıldı.

Yeni müze bütün bölgeye hitab edecek

Yozgat Valisi Amir Çiçek’in başkanlığında yapılan toplantıda verilen bilgiye göre, Yozgat’a yeni bir müze yapılacak. Yozgat’taki tarihî binalardan birisinin onarılacak ve “Yozgat Geçmişin İzinde Geleceğe Yolculuk Müzesi” adıyla hizmete sunulacak. Müze’nin, Yozgat başta olmak üzere, bütün bölge ve ulusal düzeyde tarih ve kültür bilincinin artmasına, bölge turizminin gelişmesine katkı sağlaması amaçlanıyor.

Gerçekmiş hissi veren balmumu heykeller

Müzede, millî kahramanların balmumu heykellerinin yanı sıra; Çanakkale’de, Kore’de, Kıbrıs’ta, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da şehit düşmüş Yozgatlıların isimleri sergilenecek. Böylelikle, kültürel mirasın yaşatılması, tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor.

Ekonomiye yönelik projeler:
Melez keçilerle verim artırılacak


Toplantıda tanıtılan diğer bir proje de, “Kıl Keçisi İşletmelerine Saanen Tekesi Dağıtımı Projesi” adını taşıyor. Bu proje ile, Yozgat’ta yetiştirilen Kıl Keçileri, Saanen tekeleri ile melezleştirilecek.

3 yılın sonunda, et ve süt bakımından verimsiz, aynı zamanda ormanlara zarar veren Kıl Keçilerinin yerine daha verimli ve ormanlara zarar vermeyen yeni bir keçi ırkı elde edilmesi planlanıyor.

Keçi yetiştiricilerine destek

Bu projeye bağlı olarak geliştirilen diğer bir proje de, “Saanen Irkı Süt Keçisi Yetiştiriciliği Projesi.”

Bu proje ile üstün vasıflı, verimli ve doğurganlığı yüksek damızlıklar sayesinde, birim işletmelerde gelirin artırılması hedefleniyor. Bu sayede, işletmeler çağın gereklerine uygun hâle getirilmiş olacak. Ayrıca, keçi yetiştiren vatandaşların ekonomik sıkıntı yaşamalarının da önüne geçilmiş olacak.

Bunun yanı sıra, ağıl hayvancılığını teşvik ederek, kontrolsüz ve aşırı otlatmanın önüne geçmek, böylelikle de ormana verilen tahribatı asgariye indirmek hedefleniyor.

(YM)

28 Mayıs 2009 Perşembe

Şehit Ziya Bener gözyaşlarıyla toprağa verildi

Hakkari'nin Çukurca ilçesi kırsalında PKK'lı teröristlerin döşediği mayının patlaması sonucu şehit olan Uzman Çavuş Ziya Bener, memleketi Yozgat'ın Yerköy ilçesine bağlı Arslanhacılı köyünde toprağa verildi.

Şehit asker Bener'in cenazesi askeri helikopterle Ankara'dan Yozgat'ın Yerköy ilçesi Sekili beldesine getirildi. Şehit askerin eşi Sevilay ile 2 yaşındaki oğlu Enes'in de refakat ettiği naaşı askerler tarafından helikopterden alınarak Sekili Beldesi İlköğretim Okulu bahçesine getirildi.

Burada düzenlenen cenaze törenine; Yozgat Valisi Amir Çiçek, Kayseri Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ali Aydın, AK Parti Yozgat milletvekili Abdülkadir Akgül, MHP Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici, şehidin ailesi, yakınları, askerler ve vatandaşlar katıldı.

Şehit Uzman Çavuş Ziya Bener'in öz geçmişinin okunmasının ardından bir konuşma yapan İl Jandarma Alay Komutanı Albay Engin Ünalan, şehitlerin kanının yerden kalmayacağını ve intikamlarının alınacağını söyledi. Vali Çiçek ise, konuşmasında vatanın hiçbir şekilde bölünemeyeceğine vurgu yaptı.

Şehit asker Bener'in eşi, annesi Dönüş ve babası İbrahim Bener cenaze namazının kılınmasının ardından tabuta sarılarak gözyaşı döktü.

Şehit askerin cenazesi, kılınan namazın ardından gözyaşları arasında Aslanhacılı köyünde toprağa verildi.

Yozgat bir şehit daha verdi

Hakkâri’nin Çukurca ilçesinin kırsal kesiminde yola döşenen mayının patlaması sonucu 6 asker şehit oldu, 8 asker yaralandı. Şehit düşen 6 askerden birisi de, Yozgatlı Uzman Çavuş Ziya Bener.
...

Güvenlik güçleri dün 23.30 sıralarında Hakkâri’nin Çukurca ilçesi Uzundere yolu üzerinde arama tarama faaliyetine çıktı. Hantepe mevkiinde teröristlerin yola döşedikleri mayın patladı.

Zincirleme mayın sistemin kullanıldığı tahmin edilen patlamada 6 asker şehit oldu, 1’i ağır 8 asker yaralandı.

Patlamada, Uzman Çavuş Ziya Bener (Yozgat), Piyade Er Özkan Dumlu (Bingöl), Piyade Er Deniz Demirci, Er Zafer Çelik (İstanbul), Er Kemal Özeri (Siirt) ve Adil Yıldız (İstanbul) şehit oldu. Yaralı askerler ise, Diyarbakır ve Şırnak Asker hastanelerinde tedavi altına alındı.

Şehit Mehmetçikler, Şırnak Asker Hastanesi’nde düzenlenen törenin ardından memleketlerine gönderildi.

Yerköy Aslanhacılı Köyü’nde matem

Şehit Uzman Çavuş Ziya Bener’in Yozgat’ın Yerköy ilçesine bağlı Aslanhacılı Köyü’ndeki baba evine ateş düştü.

Oğlunun şehit düştüğü haberini İlçe Jandarma Komutanı’ndan alan acılı baba İbrahim Bener, oğlu Ziya Bener ile üç gün önce telefonla görüştüğünü; oğlunun “Baba operasyona gidiyoruz, merak etmeyin” dediğini söyledi.

Anne Dönüş Bener ise oğluna ağıtlar yakarak, torunu Enes’in öksüz kaldığını ve ciğerinin yandığını dile getirdi. Muhtemel bir rahatsızlık için evin önünde bir ambulans hazır bulunduruldu.

(Kaynak: TRT / kenthaber.com)

Yozgat’ı kim yönetir?

Haber - Yorum / Sürur Öztürk

“Yozgat Haber” gazetesinden okuduğuma göre, AK Parti İl Kongresi’nde il başkanlığına aday olacağını ilân eden Cevriye Nemli, “AK Partiye yakışır biçimde doğruluk, dürüstlük içinde yönetecek, Yozgat’ı idare edecek bir aday olurum” demiş.

Dikkatinizi çekmek istediğim husus, Nemli’nin “Yozgat’ı idare edecek bir aday” şeklindeki ifadesi… Bu ifadeyi okuduğumda, Yozgat kamuoyunda, iktidar partisinin il başkanının, “Yozgat’ı idare eden kişi” olarak algılandığına dair kanaatim güçlenmiş oldu.

Sarıkaya’nın turizm sınırları daraltıldı

“Yozgat Sarıkaya Gelişme Alanı Termal Turizm Merkezi” adıyla belirlenen sınırlar, Bakanlar Kurulu kararıyla daraltıldı.

“Bazı Alanların Turizm Merkezi Olarak İlan Edilmesi ve Bazı Turizm Merkezleri Sınırlarının Değiştirilmesi Hakkında Karar”, Resmî Gazete’nin bu günkü sayısında yayınlandı.

Buna göre, listede belirtilen turizm merkezlerinin sınırlarının, krokilerde gösterildiği şekilde değiştirilmesine karar verildi. “Yozgat Sarıkaya Gelişme Alanı Termal Turizm Merkezi Sınır Daraltılması” başlıklı kroki de, Bakanlar Kurulu kararıyla birlikte yayınlandı. Sınır değişikliği yapılan turizm merkezleri şöyle sıralanıyor:

1- Manisa Turgutlu Urganlı Termal Turizm Merkezi
2- Yozgat Sarıkaya Gelişme Alanı Termal Turizm Merkezi
3- Afyonkarahisar Heybeli Termal Turizm Merkezi
4- Kütahya Simav Eynal Çitgöl Naşa Termal Turizm Merkezi
5- İzmir Seferihisar Doğanbey Termal Turizm Merkezi

(Yozgat Muhabir)

Otomobil şarampole yuvarlandı: 2 ölü

Yozgat’ta otomobilin şarampole devrilmesi sonucu 2 kişi öldü, 2 kişi yaralandı.

38 DV 419 plakalı otomobili kullanan Necip Karatekin’in direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu, araç Atatürk Yolu’nun İncirli Köyü yakınlarında yolun solundaki şarampole düştü. Daha sonra tekrar yola çıkan otomobil, yolun sağındaki şarampole yuvarlandı.

Kazada, otomobildeki Döndü Yıldızgedik ile Selvinaz Gümüş öldü, sürücü Necip Karatekin ile eşi Kıymet Karatekin ise yaralandı. Yozgat Devlet Hastanesi’ne kaldırılan yaralıların durumunun ağır olduğu öğrenildi.

(Kaynak: samanyoluhaber.com)

27 Mayıs 2009 Çarşamba

Yozgat’ta kene’den üçüncü ölüm

Yozgat’ının Saraykent ilçesinde kene ısırması sonucu Kırık Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yakalanan bir kişi, Ankara’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Saraykent ilçesinde bir hafta önce KKKA hastalığı belirtileriyle Saraykent Devlet Hastanesi’ne kaldırılan 38 yaşındaki Salih Aker, daha sonra Yozgat Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Burada yapılan muayenenin ardından KKKA Hastalığı belirtileri tespit edilen Aker, Ankara’ya sevk edildi. Bir haftadır Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi gören 3 çocuk babası Salih Aker, dün hayatını kaybetti. Aker’in cenazesi, dün akşam Saraykent ilçesinde akşam üzeri kılınan cenaze namazının ardından kazılan mezar kireçlenerek tabutla birlikte toprağa verildi.

(Kaynak: Milliyet Gazetesi)

MHP kendini sorguluyor: Biz nerede yanlış yaptık?

MHP Yozgat Merkez İlçe Kongresi, katılımın ve coşkunun düşük kalması sebebiyle eleştirilere maruz kalırken, aynı zamanda MHP’nin üst düzeyde özeleştiri yaptığı bir kongre oldu.

Yazarların kongre izlenimleri

Yozgat Haber gazetesi sahibi Avukata Ruhi Bacanlı, “Bu, MHP’nin Merkez İlçe Kongresi olamaz. Olsa olsa Ahmet ile Mehmet’in misafirlerinin ağırlanması toplantısı olur” diyerek MHP yönetimine tepkisini dile getirmişti.

Kongrenin olumlu tarafı

İleri gazetesi yazarı Tarık Yılmaz da, kongrede yapılan konuşmalarda MHP’nin kendi hatalarını sorgulamaya başladığını ve ‘Biz nerede yanlış yaptık?’ sorusunun sorulduğunu belirterek, “Partinin ağabeyi, Yozgat’taki önderi olmuş isimlerinin ilk defa bu denli bir öz eleştiride bulunduklarına şahitlik ediyorum” diye yazdı.

Tarık Yılmaz, “MHP neyi tartışıyor?” başlıklı yazısında, geçen hafta yapılan MHP Yozgat Merkez İlçe Kongresi’ni değerlendirdi.

MHP, kongrede kendini sorguladı

Tarık Yılmaz, “Geçmişinde salonlara sığmayan, coşkulu gençliği ve heyecanlı duruşu ile varlık atfeden ülkücü hareket, bu gün Yozgat’ta o geleneksel konserlerini dahi düzenlemiyor” tesbitinde bulundu. Yılmaz, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici, MHP eski milletvekili Ahmet Erol Ersoy ve MHP eski milletvekili adayı Adnan Serbest’in, konuşmalarında daha çok özeleştiride bulunduklarına dikkat çekti.

Belediye seçimini kaybetmek, yüzdelik başarıyı gölgeledi

Özellikle Ersoy ve Serbest’in, yerel seçimlerde ortaya çıkan sonucu başarı olarak nitelendirseler de; ‘Nerede yanlış yaptık’ diye sorduklarına işaret eden Yılmaz, “MHP’nin yerel seçimde elde ettiği yüzdelik başarının aslında Yozgat’ta belediye seçimin ikinci kez kaybedilmesiyle gölgelendiği konuşmalarla da kabul ediliyordu” diye yazdı.

Özeleştiri için şimdi tam zamanı

Konuşmacıların, MHP’deki ayrılıkların bitmesini istediklerini belirten Yılmaz, “MHP kendini eleştiriyor, eleştirdikçe de ‘nerede yanlış yaptığını’ sorguluyordu” tesbitinde bulundu.

Yozgat’ta MHP’nin son dönemde tabandan ciddi manada uzaklaştığını öne süren Yılmaz, kongrede üstü kapalı olarak da olsa, konuşmacıların ‘Biz nerede yanlış yaptık?’ sorusuna cevap aradıklarını belirtti. Yılmaz, “Partinin ağabeyi, Yozgat’taki önderi olmuş isimlerinin ilk defa bu denli bir öz eleştiride bulunduklarına şahitlik ediyorum” diye yazdı. Yılmaz, yazısında, “Yaklaşan İl Kongresi öncesi ciddi bir öz eleştiri yapılmalı” tavsiyesinde de bulundu. Özeleştiri için “şimdi tam zamanı” olduğuna işaret eden Yılmaz, bir de gönderme yaptı:

Gölge etmeyin

“Toprağa düşen fidan su ve güneşle filizlenir, yeşerir, boy salar. Gölgeler ise fidanı büyütmez, bodur bırakır. MHP’nin de Yozgat’ta hem su, hem de güneşe ihtiyacı var! MHP ancak bu şekilde kendine ve Yozgat'a faydalı olur.”

26 Mayıs 2009 Salı

Yozgat PMYO öğrencisi trafik kazasında öldü

Yozgat Polis Meslek Yüksekokulu öğrencisi Mehtap Demir, dün Eskişehir’de geçirdiği trafik kazası sonucu kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Demir’in cenazesi, memleketi Zonguldak’ta toprağa verildi.

Mezuniyetine 1 ay kalmıştı

Yozgat Polis Meslek Yüksekokulu öğrencisi Mehtap Demir, üniversite öğrencisi olan ikiz kardeşini ziyarete gittiği Eskişehir’de dün geçirdiği trafik kazası sonrası ağır yaralı olarak kaldırıldığı Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde hayatını kaybetti. Demir, vefat etmeseydi bir ay sonra mezun olup polis olarak görevine başlayacaktı.

Cenezesine Yozgat’taki arkadaşları da katıldı

22 yaşındaki polis adayının cenazesi, bu gün memleketi Zonguldak’ta toprağa verildi. Rüzgarlımeşe Mezarlık Camii’ndeki cenaze törenine, Zonguldak Emniyet Müdürü Atilla Çınar, polis amirleri ve Yozgat Polis Meslek Yüksekokulu’ndan giden arkadaşları katıldı.

(Cihan Haber Ajansı)

Ruhi Bacanlı: Bu kongre MHP’nin olamaz

Gazeteci Ruhi Bacanlı, MHP’nin Merkez İlçe Kongresi’nin düşük bir katılımla yapıldığını belirterek, “Bu, MHP’nin Merkez İlçe Kongresi olamaz. Olsa olsa Ahmet ile Mehmet’in misafirlerinin ağırlanması toplantısı olur” diye yazdı.

“Yozgat Haber” gazetesinin sahibi Avukat Ruhi Bacanlı, “Kongreler Ahmet Mehmetin mi; Yoksa Siyasî Partiler için mi?” başlıklı köşe yazısında, geçen Cumartesi günü yapılan MHP Yozgat Merkez İlçe Kongresi’ni değerlendirdi.

Kongreye katılımın az olduğuna işaret eden Bacanlı, “Ön sırada Ankara’dan gelen misafirler, arkadaki iki sırada üyeler var. Üçüncü sıranın arkası boş” diye yazdı.

Yozgat’tan MHP’ye yerel seçimde oy var, genel seçimde yok

Bacanlı, bu hâliyle Merkez İlçe Kongresi’nin mahallî seçimde 16 bini aşkın oy almış MHP’nin kongresi olduğuna inananadığını ifade etti. MHP’nin 1999’dan bugüne kadarki seçim sürecini özetleyen Bacanlı, “Yozgat MHP’ye yerel seçimde oy veriyor, genel seçimde vermiyor” tesbitinde bulundu. Bacanlı, bu durumun sorumlusu olarak gördüğü MHP yetkililerini şöyle suçladı:

“Şimdi kendilerini MHP’nin büyükleri zannedenler bunu bir düşünseler, Yozgatlının MHP’den oyunu esirgemesinin sebebinin kendileri olduğunu görürler.”

Yozgatlı MHP’liler ve Ülkücülerin, mahallî seçimde partilerine itibar ettiklerini ancak milletvekili seçiminde itibar etmediklerini belirten Bacanlı, şunları yazdı:

Bu kongre MHP’nin olamaz

Suç İtibar etmeyen MHP’li Ülkücülerde mi, yoksa Ülkücüler indinde itiğbarını kaybetmiş olanlarda mı? İl yönetiminde olanları saymıyorum. 25 kişi İlçe Yönetim Kurulu. 131 İl Delegesi. Yedeklerini hesaba katmıyorum. Toplamı 156 kişi eder. İlçe Kongresine bunun yarısını gelmemiş. Bu, MHP’nin Merkez İlçe Kongresi olamaz. Olsa olsa Ahmet ile Mehmet’in misafirlerinin ağırlanması toplantısı olur.”

Ekici: Başarımız gözleri Yozgat’a çevirdi

Geçen Cumartesi günü Önder Kültür Merkezi’nde yapılan MHP Yozgat Merkez İlçe Kongresi’nde İlçe Başkanlığı’na Ethem Sadef seçilmişti. Kongreye MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici de katılmıştı. Ekici, kongrede yaptığı konuşmada, “Bugün başka siyasî partilerin genel merkezlerinde Yozgat konuşuluyorsa, bunun sebebi MHP’li arkadaşlarımızın gösterdiği performanstır” demişti.

Bozok Tiyatro Festivali 2 Haziran’da başlıyor

“Bozok Tiyatro Festivali”nin ikincisi, 2-7 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festival kapsamında, Yozgat ve Sorgun’da toplam 7 oyun izleyici ile buluşacak.

Oyunlar ücretsiz

Yozgat Valiliği, Yozgat Belediyesi, Bozok Üniversitesi ve Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen “Bozok Tiyatro Festivali”, İstanbul Şehir Tiyatroları’nın 2 Haziran’da Yozgat İl Kültür Müdürlüğü Salonu’nda sahneleyeceği “Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye” isimli oyunuyla başlayacak.

7 Haziran’da sona erecek olan festival kapsamında, Yozgat ve Sorgun’da toplam 7 oyun izleyici ile buluşacak. Oyunlar ücretsiz olarak sahnelenecek. Festival kapsamında sahnelenecek olan oyunlar şunlar:

2 Haziran Salı

İstanbul Şehir Tiyatroları
“Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye”
Yozgat İl Kültür Müdürlüğü Salonu
Saat: 20.00

3 Haziran Çarşamba

Hayret Tiyatro Grubu
“Tiyatro Sporu”
Yozgat İl Kültür Müdürlüğü Salonu
Saat: 19.00

4 Haziran Perşembe

İstanbul Şehir Tiyatroları
“Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye”
Sorgun İlyas Arslan Kültür Merkezi
Saat: 20.00

6 Haziran Cumartesi

Tiyatro Sürmeli
“Bir İshaksın Bir Cemil” ve “Hasso”
Yozgat İl Kültür Müdürlüğü Salonu
Saat: 19.00

Acı Kahve Tiyatro Grubu
“Beyaz”
Sorgun İlyas Arslan Kültür Merkezi
Saat: 19.00

7 Haziran Pazar

Acı Kahve Tiyatro Grubu
“Eşik”
Yozgat İl Kültür Müdürlüğü Salonu
Saat: 19.00

Yozgat’a kral seçilecek de haberimiz mi yok?

Sürur Öztürk

Önce, yazımın özetini yazayım, sonra ayrıntılara geçelim. Bence, AK Parti İl Kongresi’ne gereğinden fazla önem atfediliyor. Gazeteciler ve kanaat önderleri, kendilerini bu dar alana hapsedip, bütün enerjilerini bu konuya harcayarak ziyan ediyorlar.

Esasında, Yozgat’ın kalkınmasına öncülük edecek olan, AK Parti İl Başkanı değil, Yozgat’ın gazetecileridir, sivil toplum örgütleridir, fert fert halkın bizzatihi kendisidir. Siyasetçilere yol gösterecek ve görev verecek olan da onlardır. Proje üretmek sadece siyasetçilerin işi değildir. Basın da, sivil toplum örgütleri de proje üretmeli ve siyasetçileri bu projeleri hayata geçirme aşamasında devreye sokmalı, onlara görev vermelidir. Ne siyasetçilere “kral” muamelesi yapalım, ne de onlara haksızlık edip “şamar oğlanı”na çevirelim…

25 Mayıs 2009 Pazartesi

SP Genel Başkanı Kurtulmuş, seçimin yenileneceği Kadışehri adayına destek için Yozgat’a geliyor

Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Pazar günü Yozgat’a gelecek. SP Genel Başkan Yardımcısı Kâzım Arslan, Yozgat il binasında düzenlediği basın toplantısında, genel başkanları Numan Kurtulmuş’un, Kadışehri seçimi sebebiyle, Pazar günü Yozgat’a geleceğini bildirdi.

Arslan, 7 Haziran’da bazı belediye seçimlerinin yenileneceğini, seçimin yenileneceği yerlerden birisinin de Kadışehri ilçesi olduğunu hatırlattı.

İl başkanı seçimini gazeteciler yapsaydı
bir aday üzerinde mutabakata varabilirler miydi?

Sürur Öztürk

Yazılarını her gün ilgiyle ve beğeniyle okuduğum Yozgat’taki gazetecilerden bir kısmı, gündemi bütünüyle işgal etmiş olan AK Parti İl Başkanı seçimi konusunda, siyasetçilere yönelik 2 temel suçlamada bulunuyorlar.

1- Yozgat Milletvekillerini, AK Parti İl Başkanlığı için aday adayı belirleme konusunda kendi aralarında mutabakata varamamakla;

2- İl Başkanlığı için siyasî kulislerde adı geçen kişileri de, aday adayı olduklarını resmen ilân etmemekle suçluyorlar.

Fakat, her iki konuda da mahallî basının kendi içerisinde bazı tutarsızlıklar sergilediği ve çelişkiye düştüğü görülüyor.

Bağımsız Yozgat Milletvekili Öztürk,
Türkiye Partisi’nin kurucu üyesi oldu

Bağımsız Yozgat Milletvekili Mehmet Yaşar Öztürk, eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’in kurduğu “Türkiye Partisi”nde Kurucu Üye olarak yer aldı. Türkiye Partisi, AK Parti’den istifa eden Yozgat Milletvekili Öztürk sayesinde, kurulur kurulmaz Meclis’te temsil edilme hakkı elde eden bir parti oldu.

AK Parti’den ayrıldıktan sonra “Yeni Oluşum Hareketi”ni başlatan eski Sivas Milletvekili ve eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, “Türkiye Partisi” adıyla yeni bir parti kurdu. Partinin kuruluş dilekçesi, bu gün İçişleri Bakanlığı’na verildi.

Parti, Öztürk sayesinde TBMM’de temsil edilecek

22 Temmuz 2007 seçimlerinde AK Parti’den Yozgat milletvekili seçilip, 24 Eylül 2008’de partisinden istifa ederek Bağımsız Milletvekili olan Mehmet Yaşar Öztürk, Abdüllatif Şener’in kurduğu partide “Kurucu Üye” olarak yer aldı. Türkiye Partisi, AK Parti Yozgat Milletvekili Öztürk sayesinde, kurulur kurulmaz Meclis’te temsil edilme hakkı elde eden bir parti oldu.

“Türkiye Partisi”nin kurucu üyelerinden Avukat Mehmet Erşahin, Eski Vali Abdülkadir Sarı, Yasemin Öney Cankurtaran ve Sinan Kolcu, İçişleri Bakanlığı’na geldi.

Kuruluş dilekçesini Bakanlığa teslim eden kurucu üyelerden Sarı, partinin Türkiye’ye hayırlı olmasını diledi.

Ekici’nin adayı Çakır mı?

MHP Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici, Merkez İlçe Kongresi’nde yaptığı konuşmada, “Bugün başka siyasî partilerin genel merkezlerinde Yozgat konuşuluyorsa, bunun sebebi MHP’li arkadaşlarımızın gösterdiği performanstır” dedi.

Ekici’nin bu sözleri, 29 Mart seçimlerinde MHP eski İl Başkanı ve Belediye Başkan Adayı Mehmet Ali Çakır’ın, partinin oy aranını artıran başarısına işaret eden bir ipucu olarak yorumlandı.

MHP’nin Haziran-Temmuz ayları içerisinde yapılması beklenen İl Kongresi’nde, eski İl Başkanı Mehmet Ali Çakır’ı destekleyeceği ileri sürülüyor.

Soyer: Mehmet Ali Çakır, en güçlü adaydır

“Yozgat Haber” gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni İnan Soyer, “Mehmet Ali Çakır, en güçlü adaydır” başlıklı yazısında, “MHP’yi genel seçime götürecek İl Başkanı büyük ihtimalle Mehmet Ali Çakır olacak” diye yazmıştı.

Soyer’e göre Mehmet Ali Çakır, belediye başkan adaylığı sürecinde oldukça başarılı bir grafik çizmiş, parti oylarına kişisel oyları da ekleyerek yüzde 40’lar seviyesine çıkarmış bir isim. Soyer, Çakır’ın, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici ve Genel Merkez’in güvenini kazanmış olmak gibi bir avantaja sahip olduğu görüşünde. Soyer’e göre, 29 Mart seçimlerinde AK Parti’nin Yozgat’taki oy kaybının sebeplerinden birisi de, Çakır’ın adaylığı…

Cevdet Kaya’nın, MHP İl Kongresi’nde başkanlığa aday olacağı, Abdullah Koçak ve Edip Ersöz’ün de aday olabilecekleri Yozgat basınında yer almıştı.

Yozgat’ta trafik kazası: 4 yaralı

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 4 kişi yaralandı.

Yasin Uncuoğlu’nun kullandığı 06 HB 003 plakalı otomobil, Akocak köyü çıkışında kontrolden çıkarak takla attı.

Kaza sonrası ters dönen araçtaki sürücü Yasin Uncuoğlu ile Bünyamin Özbey, Ali Taşdemir ve Musa İncekara, hafif şekilde yaralandı.

Yaralıların, Akocak köyündeki “Madımak Şenliği”nden döndükleri öğrenildi.

24 Mayıs 2009 Pazar

Küçükler eğlendi, büyükler öğrendi

Eğitimdeki başarılarıyla Yozgat’ın gururu hâline gelen Özel Ergin İlköğretim Okulu, “Şiir Şöleni”nden sonra “Anasınıfı Şenliği” ile çocuklara ve velîlerine keyifli saatler yaşattı.
Özel Ergin İlköğretim Okulu’nda bu gün gerçekleştirilen “Anasınıfı Şenliği”nde, anasınıfı öğrencileri arasında bilgi ve boyama yarışmaları düzenlendi. Yarışmaya, Yozgat Merkez , Sorgun ve Yerköy ilçelerinden 420 anasınıfı öğrencisi katıldı.

Şenliğin bilgi yarışması bölümünde öğrencilere 25 soru soruldu. Daha sonra öğrencilerden, kendilerine verilen resim çalışmalarını boyamaları istendi. Anasınıfı öğrencileri yarışırken, velîlerine de okul öncesi eğitimin önemi konusunda seminer verildi.

Yapılan değerlendirme sonucunda, her iki kategoride de ilk 10 dereceyi elde eden öğrencilerin isimleri şenlikte açıklandı. Dereceye giren öğrencilerin isimleri şöyle:

Boyama Yarışması

Zeliha Elif Özbek (TOKİ İlköğretim Okulu)
Buse Sarıtaşçı (Yerköy Zübeyde Hanım Anaokulu)
Ezgi Kozan (Gülaylar İlköğretim Okulu)
Burak Aker (Gülaylar İlköğretim Okulu)
Zeynep Çelik (Fatma Temel Turan İlköğretim Okulu)
Nisanur Sağlık (Erdoğan Akdağ İlköğretim Okulu)
Ziya Berk İbiş (75. Yıl Anaokulu)
Zeynep Damla Karaman (75. Yıl Anaokulu)
Ayşegül Solmaz ( Yozgat Alacalıoğlu İlköğretim Okulu)
Ayşegül Yalman (Fatma Temel Turan İlköğretim Okulu)

Bilgi Yarışması

Sümeyye Köse
Furkan Büke (75. Yıl Anaokulu)
Ayşegül Yalman (Fatma Temel Turan İlköğretim Okulu)
Yusuf Ziya Demirtaş (Sorgun Anaokulu)
Mert Peşter (75. Yıl Anaokulu)
Hüseyin Turan Budak (Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu)
Mert Demirci (Sorgun Anaokulu)
Belika Münevver Can (Yerköy 80. Yıl Anaokulu)
Zeynep Boy (Sorgun Agâh Efendi Anaokulu)
Ömer İmre (Yozgat Alacalıoğlu İlköğretim Okulu)

Yarışmadan sonra minik öğrenciler, okulun bahçesinde palyaço eşliğinde eğlendiler.

Okul Müdürü Ali Acar, okul öncesi eğitim konusunda Yozgat’ın Millî Eğitim Bakanlığı tarafından seçilen pilot illerden birisi olduğunu ve okul öncesi eğitimin mecburî hâle getirildiğini hatırlattı. Acar, yarışmayı okul öncesi eğitimin önemine dikkat çekmek için düzenlediklerini belirtti.

Özel Ergin İlköğretim Okulu’nun, adını Yozgat’ın sevilen eğitimcilerinden Ahmet Ergin’in soyadından aldığı belirtiliyor.

“Altın Testi” ödülleri sahiplerini buldu
Bundan sonra öğretmenler de yarışacak

Yozgat İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından orta öğretim okulları arasında düzenlenen “Altın Testi Türk Halk Müziği Ses Yarışması”nda Gökhan Namlı birinci, Büşra Avcı ikinci, Cansu Yıldırım üçüncü oldu.

Yozgat İl Millî Eğitim Müdürü Sebahattin Gamsız, “Bu yarışmayı daha önce ilköğretim okulları arasında düzenledik, şimdi orta öğretim öğrencileri arasında yapıldı, önümüzdeki günlerde de öğretmenler arasında düzenleyeceğiz” dedi.

Yimpaş Alışveriş ve Kültür Merkezi Salonu'nda düzenlenen yarışmayı, Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, İl Genel Meclisi Başkanı Üzeyir Arslan, Millî Eğitim Müdürü Sebahattin Gamsız, daire müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar izledi.

14 ilçeden okullarını temsilen yarışmaya katılan öğrenciler, kendileri yarışırken, öğrencilere de türkü ziyafeti çektiler.

Yarışma sonunda jüri tarafından yapılan değerlendirmede, Akdağmadeni Lisesi Öğrencisi Gökhan Namlı birinci, Yozgat Merkez Atatürk Lisesi'nden Büşra Avcı ikinci ve Sorgun Lisesi'nden Cansu Yıldırım üçüncü oldu. Dereceye giren öğrenciler, birer küçük altın ve kupa ile ödüllendirildiler.

Yarışma sonunda bir konuşma yapan Yozgat Millî Eğitim Müdürü Sebahattin Gamsız, Müdürlük olarak öğrencilerin bu tür sosyal ve kültürel faaliyetlere katılmalarını sağlamak için yarışmalar düzenlediklerini belirtti. Gamsız, şunları söyledi:

“Öğretmen ve öğrencilerimizin de eğlenmeye hakkı vardır. Bu yarışmayla hem bir sosyal etkinlik düzenledi, hem de çok eğlenceli dakikalar geçirdik. Yarışmaya katılan tüm öğrencilerimizi, jüri üyelerini ve saz ekiplerini kutluyorum. Bu yarışmayı daha önce ilköğretim okulları arasında düzenledik, şimdi orta öğretim öğrencileri arasında yapıldı, önümüzdeki günlerde de öğretmenler arasında düzenleyeceğiz” dedi.

(Kaynak: kenthaber.com)

Otomobille kamyon çarpıştı: 2 ölü

Yozgat'tan Kırşehir'e gitmekte olan Burhan Gümüşsu yönetimindeki 66 KK 166 plakalı otomobil, Çiçekdağı Haşim Kılıç Ormanlık Alanı önüne geldiği sırada yoldan çıkarak karşı yönden gelen Murat Evcimen idaresindeki kamyona çarptı.

Hurdaya dönen otomobilin sürücüsü Burhan Gümüşsu ile beraberindeki Yaşar Gayretli olay yerinde hayatını kaybetti.

YASİAD'tan Yozgatlı işadamlarına çağrı

Kısa adı YASİAD olan Yozgat Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği'nin Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Nazlıoğlu, Yozgat'taki işadamlarına Haziran ayında İstanbul'da düzenlenecek olan Dünya Ticaret Zirvesi'ne katılma çağrısında bulundu.

Kısa adı TUSKON olan Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu, 1-7 Haziran tarihlerinde İstanbul'da “Dünya Ticaret Zirvesi” düzenliyor.

Kene'den ölen Nuray Koç toprağa verildi

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle Yozgat'tan sevk edildiği Sivas'ta hayatını kaybeden genç kadın, toprağa verildi.

KKKA şüphesiyle 3 gündür tedavi gördüğü Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Servisi'nde sabah saatlerinde hayatını kaybeden 24 yaşındaki Nuray Koç'un cenazesi, dün akşam saatlerinde Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesindeki Özer Köyü'ne getirildi.

Nuray Koç, kılınan cenaze namazının ardından, özel kıyafetli sağlık personeli tarafından köy mezarlığında üzerine kireç dökülerek toprağa verildi.

Eşinin Fransa'da olduğu belirtilen Nuray Koç'un, vize alamadığı için bu ülkeye gidemediği kaydedildi.

23 Mayıs 2009 Cumartesi

Yozgat TSO yeni düzenlemelerle ilgileniyor mu?

Yozgat halkı, önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu’na sunulması beklenen istihdam ve teşvik paketlerinden Yozgat’ın da faydalanıp faydalanamayacağı konusunda yetkililerden açıklama beklerken, konu Yozgat’ta gündeme bile gelmiyor.

Yozgat kamuoyu, Ticaret ve Sanayi Odası gibi sivil toplum örgütleriyle, İşkur, Yozgat İl İstihdam Kurulu gibi kamu kurumlarından ve özellikle de Yozgat Milletvekillerinden açıklama bekliyor.

Bir süre önce Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Özışık’ın “kampanya” niyetiyle gündeme getirdiği “yerel firmalardan alım yapılması” teklifi, aslında hükümetin uzun zamandan beri hazırlığını yaptığı istihdam pakedinde yer alıyor. Bu sebeple, Yozgat TSO Başkanı Özışık’ın konuyla daha yakından ilgilenmesi ve Yozgat kamuoyunu bilgilendirmesi bekleniyor…

Hükümetin hazırlığı son aşamada

Hükümetin küresel krizin etkisiyle artan işsizliğe çözüm bulma girişimleri hızlandı.

500 bin kişiye geçici sözleşmeli iş temin edecek istihdam paketi ile bölgesel ve sektörel destekleri içeren teşvik paketi haftaya netleşiyor. Söz konusu iki düzenlemenin önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılması bekleniyor.

Bu hafta içinde yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında bakanların görüşleri doğrultusunda bürokratlar her iki düzenlemeye de geçen hafta içerisinde son şekli verildi.

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ile İşkur’un ortak yürüttüğü projeye göre, istihdamın artırılmasının yanı sıra Türkiye genelinde finansman sıkıntısı çeken firmalara da destek sağlanacak.

Alımlar yerel firmalardan yapılacak

Maliyeti yaklaşık 300 milyon TL olarak hesaplanan bu pakette ağaç dikme, refüj çalışması, orman bakımı, park inşası başta olmak üzere, toplum yararına olacak bu tür işler özel sektör eliyle yürütülecek. Örneğin herhangi bir park inşaatı için ihale açılacak. Bu işler belediye tarafından değil de yüzde 5, yüzde 10 gibi bir kârla o yöredeki bir firma tarafından gerçekleştirilecek. Kamu kuruluşları doğrudan hizmet satın alma yoluna gitmeyecek. Elbise, kazma, kürek, boya gibi malzeme temini de işin yapıldığı yöredeki işletmelerden sağlanacak. Ayrıca özel istihdam bürolarına geçici iş ilişkisi kurma yetkisi verilecek. Bu kapsamda İş ve İşkur kanunlarında değişiklik yapılıyor. İşkur’un meslekî faaliyetleri genişletilecek. Bu kapsamda mevcut 100 bin kişi hedefine ilâve olarak 200 bin kişiye meslekî eğitim verilecek.

EKK, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın başkanlığında 18 Mayıs’ta bir toplantı yaptı. Konu hakkında 19 Mayıs’ta yapılan açıklamada, Kurul’da istihdamın artırılmasına yönelik hazırlıkların ve yeni yatırım teşvik sisteminin ele alındığı vurgulandı.

Her bölgeye özel teşvik geliyor

Babacan'ın başkanlığında yapılan toplantıya, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile devlet bakanları Zafer Çağlayan ve Cevdet Yılmaz ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer katıldı.

İş dünyasının uzun süredir beklediği yeni teşvik sistemi de EKK gündeminde yer aldı. Yeni sisteme göre, Türkiye 4 bölgeye ayrılacak ve iller bu gelişmişlik düzeyine göre teşvikten pay alacak. 11 sektöre de özel teşvik verilmesi planlanırken, bölgesel, sektörel ve büyük yatırımlara dayalı 3 ayaklı bir sistem hazırlandı. Buna göre, bazı iller pastadan büyük bir dilim kaparken, bazıları kısmî teşviklerden yararlanacak. Büyük yatırımlar için ayrıca teşvik verilecek.

Yozgat’ın en önemli meselesine ilgi yok

Teşvik konusunun Yozgat’ın en önemli meselesi olarak kabul edilmesine rağmen, hazırlıkları devam eden ve son aşamaya gelen istihdam ve teşvik pakedi konusunda Yozgat’ın ilgili kurum ve kuruluşlarının bu konuda sessiz kalmasına bir anlam verilemiyor.

Kene ısırması sebebiyle bir kişi daha öldü

Yozgat’tan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle Sivas’a sevk edilen kadın, hastanede öldü.

Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesine bağlı bir köyde yaşayan 23 yaşındaki Nuray Koç, bir süre önce rahatsızlandı. KKKA hastalığı şüphesiyle 3 gün önce Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine sevk edilen Nuray Koç, enfeksiyon hastalıkları servisinde bu gün hayatını kaybetti.

Vize alamadığı için eşinin yanına gidememiş

24 yaşındaki Nuray Koç'un cenazesi babası Şakir Aytekin ile amcasının oğlu Veyis Aytekin tarafından morgdan alındı. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi morgundan ilaçlanarak çıkarılan tabut, cenaze aracına konuldu. Genç kızın babası Şakir Aytekin, kızının tabutuna bakarken gözyaşlarını tutamadı.

Nuray Koç'un memleketi Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesi Özer Köyü'nde toprağa verileceği öğrenildi. Eşinin Fransa'da olduğu belirtilen Nuray Koç'un vize alamadığı için bu ülkeye gidemediği kaydedildi.

Öğrenciler, “toplumdaki şiddet”i yazdılar

“Toplumda Şiddetin Sebepleri ve Önlenmesi” konulu kompozisyon yarışmasında dereceye girenler belli oldu. Ödül töreninden önce, kompozisyonları kendilerinin yazıp yazmadığını belirlemek amacıyla, dereceye giren öğrencilerle mülâkat yapılacak. Ödül töreni ise, önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek.

Yozgat Belediyesi, Bozok Üniversitesi, İl Millî Eğitim Müdürlüğü ve Yozgat Kültür Platformu tarafından düzenlenen kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrenciler belli oldu.

Yarışma hakkında bilgi veren Bozok Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hayrettin Rayman, İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Ahmet Başar ve Yozgat Kültür Platformu Başkanı Sedat Uyar ile birlikte İl Milli Eğitim Müdürlüğü Salonu'nda basın toplantısı düzenleyerek, yarışma hakkında bilgi verdi.

Öğrenciler Hayri İnal Konağı'nda mülâkata alınacak

Prof. Dr. Hayrettin Rayman, yarışmaya üniversiteden 9, liselerden 38 öğrencinin katıldığını bildirdi. Yarışmada dereceye giren öğrencilerin belirlendiğini belirten Prof. Rayman, ödül töreninden önce, kompozisyonları kendilerinin yazıp yazmadığını belirlemek amacıyla, dereceye giren öğrencileri tarihî Hayri İnal Konağı'nda mülâkata alacaklarını söyledi.

Yarışmada dereceye girenlerin öğrencilerin ödülleri, önümüzdeki günlerde düzenlenecek olan törende verilecek.

Bir hastayı aynı günde hem Sorgun, hem de Turhal’da muayene olmuş gibi göstermişler

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Medula sistemi sayesinde, bir hastanın aynı gün içinde hem Yozgat’ın Sorgun ilçesinde, hem de Tokat’ın Turhal ilçesinde 3 defa muayene olmuş gibi gösterildiğini tesbit etti.

Yetkililer, yaptıkları hesapla vatandaşın 113 kilometre mesafedeki 2 ilçede 3 defa muayene olmasının mesai saatleri içinde mümkün olmadığını belirledi. Yolsuzluk yapan hastanelerden devlet zararının tahsili için müfettişler görevlendirildi.

SGK, Nisan ayından itibaren hastane ve eczaneleri on-line denetlemeye başladı.

Medula (Medulak) sistemiyle ay sonu beklenmeden faturalar anında incelendiği için usulsüzlüklere günlük müdahale imkânı doğdu.

Elektronik takibe ilginç örnekler takıldı. Adana’da bir hasta hiç muayene olmadan 100 defa ameliyata alınmış gibi gösterildi.

Başka bir hasta ise aynı gün içinde hem Yozgat’ın Sorgun ilçesinde, hem de Tokat Turhal’da 3 kere muayene yapılmış gibi gösterildi.

Yetkililer, yaptıkları hesapla vatandaşın 113 kilometre mesafedeki 2 ilçede 3 defa muayene olmasının mesai saatleri içinde mümkün olmadığını tespit etti. Yolsuzluk yapan hastanelerden devlet zararının tahsili için müfettişler görevlendirildi.

Medula sistemiyle denetimin daha hızlı ve etkin hale geldiğini dile getiren SGK Destek Hizmetleri Genel Müdürü Recep Karapınar, Cihan Haber Ajansı’na önemli açıklamalarda bulundu. Odasındaki ekrandan 10 büyük ildeki hastane ve eczaneleri izleyebildiğini belirten Karapınar, kısa süre içinde bütün Türkiye’yi monitörden izleyebilecekleri bilgisini verdi.

Her gün 180 bin reçete girişinin ekrandan takib edildiğini belirten Karapınar, uygulamaya alınan yeni Medulanın getirdiği yenilikleri anlattı.

Hastane ve eczanelerde yapılan hasta işlemlerinin dönem sonu beklemeden işlem sırasında anlık izlenebildiğini ifade eden Karapınar, bazı tetkik ve işlemlerin sayısal ve tarihsel denetiminin yapılmasıyla fazla ve gereksiz tahlillerin önüne geçildiğine işaret etti. Provizyon işlemlerine hastanın tedavi gördüğü branşların eklendiğini vurgulayan Karapınar, “Günlük bazda takip sağlanması ile bir tedavi kurumunda yatarak işlem gören hastanın, aynı zaman diliminde bir başka tedavi kurumunda muayene olmuş gibi gösterilmesinin önüne geçiyoruz” dedi.

Suistimallere anında müdahale

Medula sistemi ile hastanın kimlik bilgileri ile hangi hastanede, hangi doktora muayene olduğunun fatura bilgileriyle birlikte görülebildiğini belirten Karapınar, bu sayede SGK’ya gönderilen faturalarda suistimallerin önlendiğini kaydetti.

Karapınar, kurumsal raporlama sayesinde en çok işlemin yapıldığı alanların tesbit edilerek müfettişlerin o işlemlere yoğunlaştığını ve denetimlerin hızlandığını anlattı.

Genel Müdür, devletin kasasından haksız yere para çıkmasını önleyen Medula sisteminin Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü tarafından tescillendiğini söyledi.

Bir hastaya 93 defa MR (emar) çekilmiş!

Medula’ya takılan ilginç örnekler ‘bu kadar da olmaz’ dedirtecek cinsten. Bir hastaya bir yılda 93 defa MR ve tomografi çekilmiş gibi gösterilmiş. Hekimler bir yılda bu kadar MR ve tomografi çekilen kişinin, sağlam olsa bile hasta olacağını söylüyor.

Bir hasta 1 yılda 2 bin 500 defa hastaneye gidip tedavi olmuş; 1 gün içinde hem Tokat hem Yozgat’ta muayeneden geçmiş gibi gösterilmiş.

Adana’da bir hasta, hiç muayene olmadan 100’den fazla ameliyat geçirmiş olarak gözüküyor.

13 yıl sonra 4 çocuğuyla evinden kaçtı

Ağrı'da 13 yıl önce kendisinden 18 yaş büyük Yozgatlı biriyle evlendirilen kadın, kendisini ve çocuklarını her gün dövdüğü, eve sarhoş geldiği ve çocuklarına hırsızlık yaptırdığını ileri sürdüğü kocasını terk ederek Ağrı'ya döndü.

Diyadin ilçesine bağlı Sürmelikoç köyünde, 13 yıl önce başlık parası karşılığında kendisinden 18 yaş büyük olan ve Yozgat'ın Şefaatli ilçesine bağlı bir köyde oturan H. H. ile evlendirilen 32 yaşındaki Hatice Akyol şiddete maruz kaldığı gerekçesiyle çocuklarıyla birlikte evinden kaçtı.

Önce İstanbul'a giden orada kimsenin sahip çıkmaması üzerine Ağrı'ya dönen Hatice Akyol'a burada Ağrı Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü sahip çıktı. Genç yaşta Yozgat'a gelin olarak gittiğini belirten Hatice Akyol, mutluluğunun çok kısa sürdüğünü bildirdi.

Eşinin eve sürekli alkollü geldiğini ve evliliklerinin ilk yılından itibaren kendisine şiddet uyguladığını iddia eden Akyol, şunları söyledi:

''Babam hiç tanımadığım, benden yaşça büyük birisine başlık parası karşılığında sattı. Paranın yarısını peşin veren kocam beni alıp Yozgat'a götürdü, geri kalan parayı da babama göndermedi. Evlendiğimiz ilk yıldan itibaren bana şiddet uygulamaya başladı. Buradaki törelerimizi bildiğim için uzun süre sesimi çıkarmadım. Çocuklarımın hatırına hep sustum, ancak son zamanlarda çocuklarıma hırsızlık yaptırmaya başlayınca kararımı verdim ve çocuklarımı da yanıma alarak evi terk ettim.''

Ağrı'da en yakını olan ağabeyinin evine giden Hatice Akyol, ağabeyinin maddî durumunun yetersizliği sebebiyle burada da barınamayınca, çareyi Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne başvuru yapmakta bulduğunu söyledi.

Yozgat Milletvekili Mehmet Yaşar Öztürk
Abdüllatif Şener’in kuracağı partiye geçiyor

Bağımsız Yozgat Milletvekili Mehmet Yaşar Öztürk, eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’in kuracağı partiye katılacak.

AK Parti’den ayrıldıktan sonra “Yeni Oluşum Hareketi”ni başlatan eski Sivas Milletvekili ve eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, partisinin kuruluşunu pazartesi günü açıklayacak.

22 Temmuz 2007 seçimlerinde AK Parti’den Yozgat milletvekili seçilip, 24 Eylül 2008’de partisinden istifa ederek Bağımsız Milletvekili olan Mehmet Yaşar Öztürk de, Abdüllatif Şener’in kuracağı partiye katılacak. Abdüllatif Şener’in TBMM’de grup kurmayı hedeflediği belirtiliyor.

Şener, İçişleri Bakanlığı’na kuruluş dilekçesini verdikten sonra basın toplantısı düzenleyerek partisini tanıtacak. Şener, Milliyet gazetesine yaptığı açıklamada, kurucuların yeni isimlerden oluşacağını belirterek, “Yeni bir siyaset anlayışı getiriyoruz” dedi.

Şener, 29 Mart yerel seçimlerinde bütün partilerin kaybettiğini ileri sürerek, “İktidar partisi kaybetti, muhalefet de kazanamamıştır. Halk yeni bir siyasî çıkış bekliyor. Kamuoyuna güçlü bir deklarasyon yayımlayacağız. Yeni hareket, sağduyunun ve sâlim aklın sözcülüğünü yapacak” diye konuştu.

Şener’in eski milletvekillerini “yeni isim” prensibinden dolayı kurucular arasına koymayacağı belirtildi. Ancak parti kurulur kurulmaz TBMM’de de temsil edilecek. AK Parti’den istifa eden Yozgat Bağımsız Milletvekili Öztürk’ün Şener’in partisine katılacağı öğrenildi.

Partide kimler yer alacak?

Şener’in AK Parti’den geçen dönem milletvekili olan ancak yeni dönemde Meclis dışı kalan isimlerle birlikte hareket ettiği belirtiliyor. Bu isimler arasında eski Ağrı Milletvekili Halil Özyolcu, eski Sinop Milletvekili Mustafa Öztürk, eski Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaplan, eski Batman Milletvekili Mehmet Ali Suçin ve eski Elazığ Milletvekili Abdülbaki Türkoğlu’nun yer aldığı öne sürüldü. Şener’le birlikte hareket edenler arasında eski Türk-İş Başkanı Salih Kılıç’ın da olduğu öğrenildi.

Öztürk’ün siyaset macerası

15 Nisan 1967’de Yozgat’ın Sarıkaya ilçesine bağlı Karabacak Köyü’nde dünyaya gelen işletmeci ve işadamı Mehmet Yaşar Öztürk, 22 Temmuz 2007 Milletvekili Genel Seçimleri’nde AK Parti’den milletvekili adayı oldu. AK Parti Kurucu Üyesi Öztürk, dördüncü sıradan aday gösterildiği için partisine küstü; seçilemeyeceğini düşünerek, seçim sürecindeki çalışmalara da katılmadı.

Ancak, AK Parti Yozgat’ta 5 milletvekili çıkaracak kadar yüksek oranda oy alınca, ummadığı bir şekilde milletvekili oldu. Fakat, milletvekili olmasına rağmen, partisine olan küskünlüğünü sürdürdü.

Şener rüzgârına kapıldı

Mehmet Yaşar Öztürk’ün adı, AK Parti Hükümeti’nde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı yapmasına rağmen, partisine muhalif bir tavır sergileyen, 2007 seçimlerinde aday olmayıp “Yeni Oluşum Hareketi”ni başlatan eski Sivas Milletvekili Abdüllatif Şener’le birlikte anılıyordu.

24 Eylül 2008’de, TBMM Başkanlığına gönderdiği yazıda, “Gördüğüm lüzum üzerine, üyesi bulunduğum AK Parti’den istifa ediyorum. Gereğini arz ederim. Saygılarımla” diyerek, partisinden istifa etti.

Öztürk’ün istifası, bazı basın organlarında “Şener istifası” olarak yorumlandı. O günlerde basında, Öztürk’ün ardından başka bazı milletvekillerinin de istifa edecekleri, Şener’in de, bu istifa eden milletvekilleriyle Meclis’te grup kurmayı planladığı iddia edildi. Şener ise bu iddiaları yalanladı.

Şimdi ise, Şener parti kuruyor, Öztürk de bu partiye katılacak ilk isimler arasında yer alıyor.

Bağımsız Yozgat Milletvekili Mehmet Yaşar Öztürk, milletvekili seçildikten sonra Yozgata hiç gelmedi.

22 Mayıs 2009 Cuma

Yozgat’a üniversite gibi okul

Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan eski Yimteks Tekstil Fabrikası, 2009-2010 eğitim öğretim döneminde “Atatürk Teknik ve Endüstri Teknik Meslek Lisesi” olarak hizmete sunulacak. 66 bin metrekare arazi üzerine kurulu 30 bin metrekare kapalı alana sahip olan dev eğitim kompleksinde 4 okul birden hizmet verecek.

Yimpaş Holding bünyesindeki Yimteks Tekstil ve Ticaret Anonim Şirketi'nin borcuna karşılık Maliye Bakanlığına devredilen bina, meslek lisesine dönüştürüldü.

Atatürk Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin tanıtımı amacıyla, Yozgat Valisi Amir Çiçek’in başkanlığında, Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’nde bir tanıtım toplantısı düzenlendi.

Vali Çiçek, toplantıda yaptığı konuşmada, okulun bünyesinde kız ve erkek öğrenci yurdu olmak üzere 600 kişinin kalabileceği pansiyon, çeşitli laboratuvarlar, kütüphane, atölye alanları, derslikler ve birçok sosyal tesisin bulunduğunu söyledi.

Bünyesinde 4 okul bulunuyor

Vali Çiçek, Atatürk Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin bünyesinde Atatürk Endüstri Meslek Lisesi, Atatürk Teknik Lisesi, Atatürk Anadolu Meslek Lisesi ve Atatürk Teknik Lisesi olmak üzere dört okulun bulunacağını kaydetti. Çiçek, “Yeni açılacak okulumuzda öğrencilerimize tekstil teknolojileri, tesisat teknolojisi ve iklimlendirme, giyim üretim teknolojisi ve plastik teknolojisi alanlarında eğitim verilecek” diye konuştu.

Mezunlar, işverenlerin aradıkları elemanlar olacak

Vali Çiçek, Yozgat’ta eksikliği hissedilen ara eleman ihtiyacının, son teknolojik makinelerle donatılacak olan bu okuldan yetişecek öğrenciler tarafından büyük ölçüde giderileceğini ifade etti. Çiçek, “Ben inanıyorum ki, buradan mezun olacak gençlerimiz, iş arayan değil, işverenler tarafından aranan kişiler olacaklardır” dedi.

Yozgat Valisi Amir Çiçek, 2009-2010 eğitim öğretim döneminde hizmet vermeye başlayacak olan Atatürk Teknik ve Endüstri Teknik Meslek Lisesi’nin, Yozgat’ın andı niteliğindeki “2023 Gelişim Vizyonu” hedefine ulaşılmasında büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Başer: Sincan Mahkemesi’nin Abdullah Gül hakkındaki kararı hukukun yüz karasıdır

Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin “Kayıp Trilyon Davası”nda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e yargı yolunu açan kararına bir tepki de Yozgat Barosu Başkanı Yusuf Başer’den geldi. Başer, “Karar hukuken yok hükmündedir” dedi.

Yusuf Başer, bu konudaki görüşünü şöyle özetledi:

“Anayasa’da açık hüküm var. Cumhurbaşkanının ‘vatana ihanet’ dışında yargılanması söz konusu değil. Bu karar, hukukun yüz karasıdır. Tamamen siyasî ve ideolojik bir karar. Hukuken yok hükmündedir.”

Yozgat’ta kenenin ısırdığı kadın öldü

Yozgat'ta kene ısırması sebebiyle rahatsızlanarak Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılan kadın hayatını kaybetti.

Yozgat’ın Aydıncık ilçesinde yaşayan 59 yaşındaki M.Ç., yaklaşık 2 hafta vücudunu ısıran keneyi kendisi çıkardı. Aradan geçen süreçte kene ısırmasıyla vücuda giren virüsün etkisini günler sonra fark eden M.Ç., rahatsızlığın artması üzerine Sorgun Devlet Hastanesi’ne başvurdu.

Yapılan ilk müdahalenin ardından M.Ç., Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldı. Ancak, burada yapılan tedaviler de sonuç vermedi ve M.Ç. hayatını kaybetti.

Kayseri İl Sağlık Müdürü Kadir Çetinkara, hastalık belirtisi görülen bir kişinin paniğe kapılmadan; ancak vakit kaybedilmeden hastaneye ulaştırılmasının çok büyük önem taşıdığını söyledi. Kenelerin mikrobu yapıştıktan hemen sonra vücuda vermediğini belirten Çetinkara, şunları söyledi:

“Kene öncelikle vücuttan bir uzman tarafından alınmalıdır. Kesinlikle ehil olmayan kişiler tarafından alınmamalıdır. Müdahale yapılırken kene üzerine bir kimyasal madde dökülmemeli, sigara veya kibrit gibi fiziksel yöntemlerle uzaklaştırılmaya çalışılmamalıdır. Çünkü bu durumda keneler kusar ve mikrobu vücuda verebilir. Hastalık, kan ve diğer vücut sıvılarına temas edilmesiyle de bulaşabileceğinden hastanın yakını ve çalışanların koruma önlemleri almadan hastaya temas etmemesi gerekiyor.”

(Cihan Haber Ajansı)

Başbakan Erdoğan: Yozgat bizim kalemiz

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Yozgat İl Başkanlığı için aday belirlenmesi konusunu görüşmek üzere Genel Merkez’e davet edilen isimlerle sohbeti sırasında, “Yozgat bizim kalemiz” dedi.

“Yozgat” gazetesinin haberine göre, Başbakan Erdoğan, Yozgat milletvekillerinin “İl Başkalığı için aday gösterilebilir” diye kendisine tavsiyede bulundukları isimlerle yaptığı kısa sohbette, kendilerine bazı sorular yöneltirken, şu ifadeleri de kullandı:

“Siz de takdir edersiniz ki, il başkanlığında partimize faydalı olabilmek için geniş zamanınızın olması gerekir. Bazen size 24 saat bile yetmeyebilir. Biliyorsunuz, Yozgat bizim kalemiz. Parti çalışmalarına ayıracak bol zamanınız var mı?”

* * *

Hâlen görevde olan ve tekrar aday olacağı belirtilen AK Parti Yozgat İl Başkanı Zekeriya Avşar’ın, “Resmî Belgede Sahtecilik ve Zimmet” suçunu işlediği iddiasıyla 12 Haziran’da Yozgat 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacağının açıklanması üzerine, kongre sürecinde bazı çalkantılar yaşanmaya başlandı.

Genel Merkez'den ilk davet

Süleyman Bağcı, Çelebi Dursun, Osman Coşkun, Hüseyin Durusoy, Harun Lekesiz ve Fahri Açıkgöz Ankara’ya çağırıldı. Genel Merkez adına AK Parti Teşkilat Başkanı Halil İpek, bu isimlerle il başkanlığı konusunu ayrı ayrı görüştü.

Kongre duruşma sonrasına ertelendi

Ardından, daha önce 24 Mayıs’ta yapılacağı duyurulan İl Kongresi, İl Başkanı Avşar’ın yargılanmaya başlanacağı duruşma tarihinden 2 gün sonrası olan 14 Haziran’a ertelendi.

İkinci davet 4 kişiye

Bu ertelemeden sonra da, Yozgat Baro Başkanı Avukat Yusuf Başer, Yozgat Eczacılar Odası Başkanı Harun Lekesiz, Eğitimci Halil İbrahim Coşkun ve Avukat Fahri Açıkgöz, Ankara’ya davet edildiler.

Sıkıntılı iller

Başbakan Erdoğan, Türkiye genelinde il kongresi öncesi sıkıntı yaşayan Aydın, Iğdır, Bingöl, Erzincan ve Osmaniye’de aday olabilecek isimlerle yüz yüze görüşmelerde bulunduktan sonra, Yozgat İl Başkanlığı için önerilen 4 kişiyi kabul etti.

Mülâkatta sorulan sorular

Ayrı ayrı yapılan ve yaklaşık 5’er dakika sürdüğü belirtilen görüşmelerde Erdoğan, kendilerini tanımak ve bir kanaat sahibi olabilmek için bazı sorular sordu. Başbakan Erdoğan’ın Yozgat İl Başkanlığı için kendisine tavsiye edilen isimlere sorduğu sorular şu şekilde özetleniyor:

- Ne iş yapıyorsunuz? Neden İl Başkanı olmak istiyorsunuz?

- Bugüne kadar partimizin hangi çalışmalarına katıldınız, hangi görevlerde bulundunuz?

- Yozgat milletvekillerimizle ve teşkilatlarımızla dialoğunuz nasıl?

- Siz de takdir edersiniz ki, İl Başkanlığı’nda partimize faydalı olabilmek için geniş zamanınızın olması gerekir. Bazen size 24 saat bile yetmeyebilir. Biliyorsunuz, Yozgat bizim kalemiz. Parti çalışmalarına ayıracak bol zamanınız var mı?”

Başbakan Erdoğan’ın, görüştüğü isimlere “İl Başkan Yardımcısı olmayı kabul eder misiniz?” diye sorduğu da belirtiliyor.

Güleryüzlü görüşme

Başbakan Erdoğan’ın, görüşmelerinde muhataplarına oldukça kibar ve güleryüzlü davrandığı; görüşme sonunda çikolata ikram ederken “kaç çocuğunuz var?” diye sorduktan sonra, “O halde çocuklarınız için de alın” dediği belirtiliyor.

İrem Karademir, Alanya'da trafik kazasında öldü

Antalya'nın Alanya ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, 7 yaşındaki İrem Karademir hayatını kaybetti, annesi Nuray Karademir yaralandı. Küçük İrem'in cenazesi memleketi Yozgat'a gönderilirken, kamyonun sürücüsü Mustafa Usta tutuklandı.

Dün akşam Alanya Devlet Hastanesi Kavşağı'nda, yolun karşısına geçmeye çalışan hemşire Nuray Karademir ve 7 yaşındaki kızı İrem'e Mustafa Usta'nın kullandığı kamyon çarptı.

Kazada anne yaralandı, kızı İrem hayatını kaybetti. Kazanın ardından gözaltına alınan kamyon sürücüsü Mustafa Usta, ifadesi alındıktan sonra adliyeye sevk edildi. Usta, çıkarıldığı nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı.

Küçük İrem'in okulunda da tören düzenlendi. İrem Karademir'in 1-B sınıfındaki sırasına çiçek ve fotoğrafı konuldu.

İrem Karademir'in sınıf öğretmeni İbrahim Ağaç, küçük kızın son derece sevecen bir kız olduğunu, her sabah kendisine ve diğer öğretmenlere sarıldığını söyledi. Olaydan büyük üzüntü duyduğunu belirten öğretmen Ağaç, konuşmakta zorlandı.

Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü'ne bağlı 133. Şube Şefi Süleyman Ateş de yaşanan kazanın, kavşak düzenlemesiyle ilgili olmadığını, sürücü hatasından kaynaklandığını belirterek, kavşakta yeni bir düzenleme çalışması yapılacağını kaydetti. Kaza raporunda, kamyon sürücüsünün kırmızı ışık ihlali yaptığı yer almıştı.

21 Mayıs 2009 Perşembe

Ayşenur’un projesi ilk 50 proje arasında yer aldı

Yozgat Erdoğan Akdağ İlköğretim Okulu öğrencisi Ayşenur Taşdemir’in projesi, “Bu Benim Eserim” yarışmasında ilk 50 proje arasında sergilenmeye değer bulundu.

Millî Eğitim Bakanlığı “Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Başkanlığı” (EARGED) ile Tubitak işbirliği ile ilköğretim öğrencilerine yönelik olarak Matematik ve Fen Bilimleri alanında düzenlenen “Bu Benim Eserim Proje Yarışması”nın Türkiye Final Sergisi 11-14 Mayıs 2009 tarihleri arasında Ankara Başkent Öğretmenevi'nde yapıldı.

Yozgat’tan final sergisine davet edilen Merkez Erdoğan Akdağ İlköğretim Okulu öğrencisi Ayşenur Taşdemir’in, danışman öğretmeni Aliye Gözükır’ın rehberliğinde hazırladığı “Yumurta Kabuğundaki Kalsiyum ile Organik Tarım” projesi, Türkiye’nin ilk 50 projesi arasında yer aldı.

Yozgat'ta köylüler ağaç kesmesin diye, güneş enerjisiyle çalışan ısıtma sistemi yaygınlaştırılıyor

Yozgat'ta orman köylerinde odun kullanımının en az seviyeye indirilerek ormanlık alanların korunması amacıyla başlatılan güneş enerjili su ısıtma sistemi yaygınlaştırılıyor.

Yozgat Çevre ve Orman Müdürü Birol Ayyıldız, 2007 yılında 2 köyde uygulamaya konulan sistemin köylüler tarafından benimsendiğini, geçen yıl 12 köydeki 263 konutta sistemin kurulduğunu bildirdi.

Birol Ayyıldız, ''Bu yıl orman köylerimizdeki 315 konuta daha güneş enerjisi sistemi takılması için ödenek tahsis edildi. Başvurular değerlendirilerek sistemin takılması çalışmalarına önümüzdeki günlerde başlanacak'' dedi.

Sistemi bütün köylere kurmak istiyoruz

Ayyıldız, Yozgat genelinde 295 orman köyü bulunduğunu, bu köylerin tamamını güneş enerjisi sistemine kavuşturmayı planladıklarını kaydetti.

Ayyıldız, çamaşır, bulaşık ve banyoda kullanılacak sıcak su ihtiyaçlarını karşılayabilmek için ocak kurup orman envanteri yakarak kazanlarda sularını ısıtan orman köylülerinin, güneş enerjili su ısıtma sisteminin kurulmasıyla sadece kışın ısınmada kullanmak üzere orman envanteri talebinde bulunduklarını söyledi. Ayyıldız, şunları söyledi:

Bütün köylerden talep var

''Bu yıl 315 konut için 425 bin lira ödenek bakanlığımızca tahsis edildi. Güneş enerjisi kullanımının orman köylerimizde yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Başlattığımız bu çalışmaya, tüm köylerimizden talep gelmesi bizleri sevindiriyor. Ancak ödeneklerimiz dahilinde talepleri değerlendirip destekte bulunuyoruz. Güneş enerjisiyle sıcak su ihtiyacının karşılanması sayesinde, mevcut doğal örtünün ve orman varlığının korunması, ormana sosyal baskının azaltılması hedeflenmektedir. Aynı zamanda amacımız, güneş enerjisinin, doğal enerjinin kullanımının yaygınlaştırılmasını sağlamaktır. Bu sayede insanlarımız evlerinde 24 saat sıcak suyla buluşacak, zahmetsizce kullanabilecek.''

İneklerin ezdiği yaşlı kadın öldü

Yozgat'ın Esenli beldesinde ineklerin arasında kalarak ağır şekilde yaralanan yaşlı kadın, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Yaşlı kadının bu şekilde ölmesi, kasabada büyük üzüntüye sebep oldu.


Esenli beldesindeki evinin önünde sığırlarını otlatan 71 yaşındaki Şaziye Ertürk, ürken hayvanların arasında kalarak ezildi. Başından ve vücudunun çeşitli yerlerinden yaralanan ve komşularının yardımıyla Yozgat Devlet Hastanesi'ne kaldırılan yaşlı kadın, yapılan tıbbî müdahaleye rağmen hayatını kaybetti. (Temsilî resim)

6 gündür kayıp olan 23 yaşındaki genç,
boğazı kesilip toprağa gömülmüş halde bulundu

Yozgat'ta 6 gündür kayıp olan Agâh Bulut, boğazı kesildikten sonra toprağa gömülmüş olarak bulundu.

Bulut’un katili olduğu ileri sürülen zanlı Mehmet K., MOBESE görüntüleri sayesinde Ankara’da yakalandı.

Yozgat merkeze bağlı Kırım Köyü Tilbükü mevkiinde yolun kenarında kanlı giysi ve ayakkabı bulan vatandaşlar jandarmaya haber verdi.

Bölgede arama yapan jandarma ekipleri, toprağa gömülü bir erkek cesedi buldu.
Ölen kişinin ceketinin cebinde A ve B harflerinin yazdığı not bulan jandarma ekipleri, Yozgat Emniyet Müdürlüğü yetkilileriyle bağlantı kurdu.

Cesedin 15 Mayıs’ta ailesi tarafından kayıp olduğu bildirilen 23 yaşındaki Agâh Bulut'a ait olduğu belirlendi.

Olayla ilgili MOBESE görüntülerini incelemeye alan polis, kaybolduğu gün Agâh Bulut ile iş yerinden ayrılıp otomobile bindiği görülen 20 yaşındaki Mehmet K.'yi Ankara'da kaldığı evde yakaladı.

Mehmet K.’nin polise verdiği ifadede, dayısı Raşit İ.’nin Agâh Bulut’un ablasıyla evli olduğunu ve bir yıldır ayrı yaşadıklarını, olay günü Raşit İ.’nin Agâh Bulut ile görüşmek istediğini, Agâh Bulut’un görüşme talebini reddetmesi üzerine Raşit İ. ve ismi açıklanmayan bir kişiyle Bulut'u Kırım köyü yakınlarında öldürdüklerini söylediği öğrenildi.

Mehmet K. ve Raşit İ.'nin emniyetteki sorgusunun sürdürüldüğü, ismi açıklanmayan üçüncü kişinin bulunması için çalışmaların devam ettiği bildirildi.