30 Nisan 2009 Perşembe

Yozgat’ın şehidi devlet töreniyle uğurlandı

Mayın patlaması sonucu şehit olan Yozgatlı Piyade Uzman Çavuş Salih Akyürek, Ankara Kocatepe Camisi’nde kılınan cenaze namazının ardından, Cebeci Askerî Şehitliği’nde toprağa verildi. Akyürek’in cenaze merasimine devletin üst düzey temsilcileri katıldı.

Akyürek için devlet töreni

Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Abalı Köyü yakınlarında terör örgütü mensuplarının yola döşediği mayının patlaması sonucu şehit olan Şehit Piyade Uzman Çavuş Salih Akyürek için bu gün Ankara Kocatepe Camisi’nde tören düzenlendi.

Devletin üst düzey temsilcileri oradaydı

Törene, Akyürek’in ailesi ile Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, kuvvet komutanları, bazı bakanlar, Akyürek’in yakınları ile vatandaşlar katıldı. Yozgat doğumlu olan Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile AK Parti Yozgat Milletvekili Abdülkadir Akgül de, cenaze törenindeydi.

Erdoğan’dan yakın ilgi

Şehit Akyürek’in babası Şuayip, annesi Sultan, eşi Satı Akyürek, taziyeleri kabul etti. Başbakan Erdoğan, şehit Akyürek’in çocukları 6 yaşındaki Buse ve 11 yaşındaki Anıl Can Akyürek’i öpüp başsağlığı diledi.

Kocatepe Camisi’nde kılınan ikndi namazından sonra şehit Akyürek’in cenaze namazı kılındı. Cenaze namazını, Ankara Müftüsü Mustafa Hakkı Özer kıldırdı. Namazdan sonra cenaze merasimine CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da katıldı.

Cenaze törenine Almanya Büyükelçisi Cuntz da katıldı

Bu arada, Almanya’nın Türkiye Büyükelçisi Eckart Cuntz da ‘Teröre karşı birlik mesajı vermek için’ cenaze törenine katıldı. Cuntz, şehit ailesine başsağlığı diledi ve cenaze namazında saf tuttu.

Sıkı güvenlik tedbirleri alındı

Cenaze töreninde, geniş güvenlik tedbirleri alındı. Kocatepe Camisi’ne çıkan cadde ve sokaklar trafiğe kapatıldı. Minarelere ve çevredeki yüksek binalara da keskin nişancılar yerleştirildi.

Saldırıyı protesto etmek için camiye gelmek isteyen bazı vatandaşların avluya girişlerine izin verilmedi. Bu grupla emniyet güçleri arasında kısa süreli tartışma yaşandı.

Avluda güvenlik tedbiri alan emniyet güçlerinden bazılarının kurşun geçirmez çelik plakalar taşıdıkları görüldü.

Başbakan Erdoğan’ın namaz için Kocatepe Camisi’ne gelişi sırasında bir vatandaşın bağırdığı duyuldu. Bu kişi, güvenlik güçleri tarafından alandan uzaklaştırıldı.

Şehit Akyürek, daha sonra Cebeci Askerî Şehitliği’nde toprağa verildi.

2 çocuk yetim kaldı

Şehit Akyürek’in çocukları 6 yaşındaki Buse ve 11 yaşındaki Anıl Can Akyürek’i, cenazenin ardından bazı askerler kucaklarına aldı.

(Fotoğrafı büyütmek için üzerine tıklayınız)

Şehitlere saygı: Konser iptal edildi

Yozgat Polis Meslek Yüksek Okulu’nda eğitim gören polis adayları için düzenlenen “Moral Gecesi”, Diyarbakır’ın Lice ilçesinde mayın patlaması sonucu 9 askerin şehit olması sebebiyle iptal edildi.

Okul Müdürü Hüseyin Pekdemir, yaptığı yazılı açıklamada, polis adaylarına moral amaçlı organize ettikleri ve Yozgat Belediyesi Nida Tüfekçi Türk Halk Müziği Korosu’nun da konser vereceği geceyi iptal ettiklerini bildirdi.

Pekdemir, gecenin iptal edilme kararını, Diyarbakır’ın Lice ilçesinde mayın patlaması sonucu askerlerin şehit olması sebebiyle aldıklarını belirtti. Pekdemir, şehit oan askerlerin yakınlarına başsağlığı diledi.

Teröristlerin mayınlı saldırısında, Yozgatlı Piyade Uzman Çavuş Salih Akyürek de şehit olmuştu.

(Kaynak: Yozgat gazetesi)

29 Nisan 2009 Çarşamba

9 şehitten biri Yozgatlı Salih Akyürek

Diyarbakır’ın Lice ilçesi yakınlarında teröristlerin yola döşedikleri mayının patlaması sonucu şehit olan 9 askerden birisinin Yozgatlı Uzman Çavuş Salih Akyürek olduğu öğrenildi. Şehit Akyürek'in, Ankara’da oturan babası Şuayip ve annesi Sultan Akyürek, acı haberi duyunca fenalık geçirdi. Evli ve 2 çocuk babası şehidin Yozgat’ın Sorgun ilçesinde yaşayan yakınları, cenaze töreni için Ankara’ya gitti.

Şehitlerin isimleri ve memleketleri

Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Abalı köyünün yakınlarında teröristlerin yola döşedikleri patlayıcı, zırhlı askerî aracın geçişi sırasında infilâk etti. Patlamada, 2’si Uzman Çavuş, 7’si er olmak üzere, 9 asker şehit oldu. Şehitlerin isimleri ve memleketleri şöyle:

Uzman Çavuş Salih Akyürek (Yozgat)
Onur Görmez (Aydın-Çine)
Emrah Polat (Kars-Sarıkamış)
Erdal Oral (Kars-Kağızman)
Zeynel Direkçi (Gaziantep)
İlhami Hardal (Kilis)
Murat Çavdar (Trabzon-Maçka)
Mehmet Ali Karaduman (Manisa-Kula)
Miktat Beder (Trabzon-Arsin)

Şehit Akyürek’in babaevine ateş düştü

Teröristlerin mayınlı saldırısı sonucu şehit düşen 9 askerden biri olan 28 yaşındaki evli ve iki çocuk babası Uzman Çavuş Salih Akyürek’in Ankara’daki baba evinde matem yaşandı.

Şehit Salih Akyürek'in, Ankara’nın Çankaya İlçesi’ne bağlı Aşıkpaşa Mahallesi, Göktaşı Sokak’ta oturan babası Şuayip ve annesi Sultan Akyürek’e acı haber öğlen saatlerinde ulaştı. Market işletmecisi Şuayip Akyürek, iki oğlundan büyüğü Salih’in ölüm haberini işyerinde alınca fenalık geçirdi. Hemen evine getirilen Akyürek’e askerî sıhhiye ilk müdahaleyi yaptı.

Uzman Çavuş Salih Akyürek’in şehit olduğunun duyulmasıyla birlikte çok sayıda yakını baba evine akın etti. Akyürek ailesinin evine Türk bayrakları asıldı. Evin önünde bir ambulans hazır bekletildi.

Şehit düşen Uzman Çavuş Salih Akyürek, 11 yaşında bir kız ve 6 yaşında bir erkek çocuk babasıydı.

Akyürek’in yakınları Ankara’ya gitti

Diyarbakır’ın Lice ilçesindeki terörist saldırıda şehit olan Uzman Çavuş Salih Akyürek’in Yozgat’ın Sorgun ilçesinde yaşayan yakınları, cenaze töreni için Ankara’ya gitti.

Uzman Çavuş Salih Akyürek’in (28) şehit olduğu haberini alan Yozgat’ın Sorgun ilçesi İncesu köyündeki dedesi Osman Kaya (65) ile anneannesi Gülhanım Kaya (63) büyük üzüntü yaşadı.

Şehidin dedesi ve anneannesi, özel otomobille Ankara’ya gitti.

Köyde oturan şehidin yakınlarından Ramazan Kızıl, Uzman Çavuş Akyürek’in yaklaşık 20 yıl önce anne ve babasıyla köyden ayrıldığını söyledi.

Köyde sadece dedesi ve anneannesinin kaldığını ifade eden Kızıl, onların da cenazenin defnedileceği Ankara’ya gittiklerini bildirdi.

Acı haberi duyarak köy meydanında toplanan vatandaşlar ise topluca Ankara’ya giderek cenaze törenine katılacaklarını söyledi.

Şehit Uzman Çavuş Salih Akyürek’in evli ve 2 çocuk babası olduğu öğrenildi.

28 Nisan 2009 Salı

Kuşsaray köyünde Brusella karantinası

Yozgat’ın Aydıncık ilçesine bağlı Kuşsaray köyünde 140 küçükbaş hayvanda Brusella hastalığının görülmesi üzerine karantina uygulaması başlatıldı.

Aydıncık İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri, Kuşsaray köyünde yaptıkları taramada, 6 kişiye ait 140 küçükbaş hayvanda Brusella hastalığı tesbit etti. (Temsilî resim)

Yapılan incelemede, hayvanlardaki hastalığın salgın hâlinde olduğu belirlendi. Bunun üzerine ekipler, köydeki bütün hayvanlara koruyucu aşı yaptı.

Karantinaya alınan köyde, hayvan giriş ve çıkışları yasaklandı.

Brusella Hastalığı Nedir?

Brusella (Brucellozis) hastalığı birçok dünya ülkesinde olduğu gibi ülkemiz hayvancılığı açısından da önemli olan, hayvanlardan insanlara bulaşabilen hastalıklardan biridir. Ekonomik kayıplarının yanı sıra, insan sağlığını da etkilemesi sebebiyle hem dünya ülkelerinde hem de Türkiye’de, salgın hayvan hastalıkları ile mücadelede ilk sıralarda yer almaktadır.

Hayvanlarda bu hastalık yavru atma, süt veriminde azalma, damızlık değerinin kaybolması, kısırlık gibi hem yetiştirici hem de ülke ekonomisi açısından ciddi kayıplara yol açmaktadır.

Evcil hayvanlarda bulaşıcı yavru atma hastalığı olarak bilinen hastalık, insanlarda “dalgalı humma”, “bang hastalığı”, “Malta humması” ve “Akdeniz humması” olarak da bilinmektedir.

Brusellozis Neden Önemlidir?

Hastalığın çabuk yayılması, kontrol ve mücadelesinin güçlüğü, uzun zaman alması ve masraflı olması dikkati çekmektedir. Hayvansal protein kaynaklarına olan olumsuz etkisi, hayvan ve hayvansal ürünlerin ticaretine engel teşkil etmesi ve çoğunluğu kırsal kesimde bulunan kısıtlı imkânlara sahip hayvan yetiştiricilerinin sosyo-ekonomik gelişmesini engellemesi gibi zararlarının olması bir başka faktördür.

Ayrıca insan sağlığı açısından taşıdığı risk, hastalığın önemini daha da artırmaktadır. İnsanlarda uzun süren bir hastalığa sebep olan brusellozis, fizik yetersizliği ve iş gücü kaybına sebep olurken, tedavi ve hastane giderleri de önemli bir ekonomik kayba yol açmaktadır.

(Kaynak: gundeminsan.com)

Belediye korosu polislere türkü ziyafeti verecek

Yozgat Belediyesi Nida Tüfekçi Türk Halk Müziği Korosu, Çarşamba günü polis adayı öğrencilere konser verecek. Koro, Vakıflar Haftası ve Anneler Günü’nde de türkü severlerle buluşacak.

Yozgat Belediyesi tarafından 4 yıl önce kurulan Nida Tüfekçi Türk Halk Müziği Korosu, Kültür Bakanlığı Koro Şefi Adnan Şahin’in yönetiminde, büyük ilgi ve beğeni gören konserlerine devam ediyor.

Koro, önümüzdeki Çarşamba günü Polis Meslek Yüksek Okulu’nda konser verecek. Saat 20.00’de başlayacak olan konserde, Yozgat türkülerinin yanı sıra, Anadolu’nun çeşitli yörelerine ait birçok türkü seslendirilecek.

Yeni konserler sırada

Nida Tüfekçi Türk Halk Müziği Korosu, 5-8 Mayıs tarihleri arasında kutlanacak olan Vakıflar Haftası münasebetiyle Yozgat merkezde, ardından Anneler günü münasebetiyle de Şefaatli ilçesinde türkü severlerle buluşacak. Koro’nun Mayıs ayı içerisinde Akdağmadeni ilçesinde de konser vereceği ancak tarihin henüz kesinleşmediği belirtiliyor.

Belediye korosunun konserleri sadece Yozgat’la sınırlı değil. Zaman zaman başka şehirlerde de konserler veren koro, Haziran ayında Yozgat rüzgârını Bursa’ya taşıyacak.

Avşar’a Büyüksoy sıcak, Sargın soğuk bakıyor

Haziran ayında yapılması beklenen ancak takvimi henüz belirlenmeyen AK Parti Yozgat İl Kongresi, mahallî basının köşe yazarları tarafından farklı yaklaşımlarla değerlendiriliyor.

Yozgat Haber’den İnan Soyer, lise mezunu adaylara şans tanımazken, Merhaba’dan Recai Büyüksoy İl Başkanı Zekeriya Avşar’ın mevcutların en iyisi olduğunu ileri sürdü. İleri’den Ahmet Sargın ise, Avşar’ın, basında çıkan yazılar sebebiyle hem başkanlığının hem de il yönetiminin tartışmalı hale geldiğini belirterek, yeni ve ‘seviyeli’ isimlerin önünün açılması gerektiğini yazdı.

Büyüksoy: Avşar’dan daha iyisi varsa gelsin

Merhaba gazetesi Yazı İşleri Müdürü Recai Büyüksoy, “Kongre heyecanı” başlıklı yazısında, yeniden aday olacağına kesin gözüyle bakılan AK Parti İl Başkanı Zekeriya Avşar’a destek verirken, muhaliflerini de eleştirdi. Büyüksoy, Avşar muhaliflerinin, Avşar’ı görevden aldıracaklarını iddia etmelerine rağmen bunu başaramadıklarını ifade etti. Büyüksoy, muhalif ekibin çalışmalarının Avşar’ın çalışmalarına ivme kazandırmaktan ve Avşar’ın seçimi daha rahat almasını sağlamaktan başka işe yaramayacağını ileri sürdü. Büyüksoy, yazısında şu çağrıda bulundu:

“Buyurun, bu süreci, Başkanlığı Zekeriya Avşar’dan daha iyi yapacak bir yapılanma varsa, gazetemize bekliyoruz. Bu yapılanmaya biz de destek verelim. Memleketin yarına çıkan bu en iyi yolda hep beraber yürüyelim…”

Sargın: Durusoy iyi bir tercihti, Avşar torbadan çıktı

İleri gazetesi köşe yazarı Ahmet Sargın ise, “AKP İl Başkanını arıyor” başlıklı yazısında, İl başkanının yetersiz olmasının, o İle gelecek olan yatırımların aksamasına sebep olacağına işaret ederek, seçimin önemine dikkat çekti. Sargın, bu konuda şunları yazdı:

“Mevcut İl Başkanı Zekeriya Avşar basında; hakkında çıkan yazılar nedeniyle hem başkanlığı hem de il yönetimi tartışmalı hale gelmiştir. Belediye başkanı ve bazı milletvekilleriyle arasında sorunlar olduğunu biliyoruz. Suçlamalardan dolayı da kongreye gidip aklanması gerekir.”

Ahmet Sargın, mevcut İl Başkanı Zekeriya Avşar’ın, “torbadan hasbelkader çıkmış” olduğunu ileri sürdüğü yazısında, şu iddiada bulundu:

“Muhasebeci Mali Müşavir Hüseyin Durusoy, daha önceden il başkanlığına aday oldu. İyi bir ekibi de vardı. Kongreye az bir zaman kala bu ekip Hüseyin Durusoy’u sattı, rahmetli Metin Eroğlu’na karşı Zekeriya Avşar’ı destekledi ve Zekeriya Avşar torbadan hasbelkader il başkanı olarak çıkıverdi.”

AK Parti İl Yönetimi’ni halkın sorunlarına bigâne kalmakla suçlayan Sargın, “Haklarında suçlamalar, dedikodular ve haberler yayımlanıyor” diye yazdı.

Daha önce il başkanlığına aday gösterilen ve bazı milletvekillerinin zorlaması ve tepkisiyle adaylıktan çekilen Hüseyin Durusoy’un “iyi bir tercih” olduğunu ifade eden Sargın, kanaatini şöyle özetledi:

“Araya kim, neden girdi bilemeyiz, kendisine bir çamur atıldı ve adaylığı engellendi. Siyasette olur bunlar diyeceksiniz ama olmamalıydı. Dürüst insanların önleri kesilmemeli ve siyasete bir seviye gelmeliydi diye düşünüyoruz. (…) Yeni isimler çıkmalı, yeni adaylar gösterilmeli... Hizmet edecek adayların önü kesilmemelidir.”

İnan Soyer, “üniversite şartı” haberini düzeltti

Yozgat Haber gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İnan Soyer, “AKP üniversiteli arıyor” başlığıyla manşetten yayınlanan haberi, ertesi günkü köşe yazısında düzeltti. İnan Soyer, köşe yazısında, “üniversiteli önşartı”nın bir prensip kararı olduğunu, bağlayıcı olmadığını; kanunen lise mezunlarının hatta ortaokul ve ilkokul mezunlarının da aday olabileceğini yazdı.

Haberdeki iddia neydi?

Yozgat’ta günlük olarak yayınlanan “Yozgat Haber” gazetesi, “AKP üniversiteli arıyor” başlığıyla manşetten yayınladığı haber-yorum’da, “AKP Genel Merkezi’nin başkan adaylarına üniversite mezunu şartı getirdiğini” ileri sürmüştü.

Yozgat Haber’in Genel Yayın Yönetmeni İnan Soyer’in “birebir görüştüğü” ileri sürülen “AK Parti üst düzey yöneticileri”ne dayandırılan haberde, üniversite mezunu olmayanların AK Parti İl Kongresi’nde İl Başkanlığı’na aday olamayacakları iddia ediliyordu.

Yozgat Haber’in Genel Yayın Yönetmeni İnan Soyer, “Ya münasip bir aday bulunmazsa?” başlıklı yazısında, manşetten yayınladıkları haberdeki bazı iddiaları düzeltti.

Yazısına “Önce bir yanlışı tashih etmem gerekiyor” ifadesiyle başlayan Soyer, seçme ve seçilme kriterlerinin kanunlar tarafından belirlendiğini belirttikten sonra, şunları yazdı:

Lise mezunları da aday olabilir

“Bu bakımdan, AKP Genel Merkezi’nin üniversiteli önşartı, bir prensip kararı bağlamında ele alınmalıdır. Dolayısıyla, partili her lise mezunu, hatta ortaokul ve ilkokul mezunu, AKP İl Başkanlığı için adaylığını koyabilir. Dünkü manşet haberdeki “olamayacak” vurgumuz, iradenin beklentisini / arzusunu yansıtmaya matuf bir değerlendirmeden ibarettir.”

Lise mezunlarının önü kesilecek

Manşet haberdeki ve önceki yazısında yer alan kesinlik ifade eden cümleleri bu şekilde düzelten İnan Soyer, lise mezunu adayların başkan olamayacakları iddiasını ise başka ifadelerle sürdürdü. Soyer, iddiasını şöyle özetledi:

“Öngörüm o ki, üniversite mezunu olmayan aday adayı mümkünse ikna edilmek suretiyle, mümkün değilse, yalnızlaştırmak gibi başka unsurlar devreye sokularak devre dışı bırakılacak.”

27 Nisan 2009 Pazartesi

“Adaylara üniversite şartı” haberi doğru değil

“AK Parti Genel Merkezi’nin, İl Başkanlığı adaylarına üniversite mezunu olma şartı getirdiği” şeklindeki haberlerin doğru olmadığı öğrenildi.

Bu gün Yozgat basınında yer alan haberlerde ileri sürülen ‘AK Parti İl Başkanlığı’na aday olacaklarda üniversite mezunu olma şartı aranacağı’ şeklindeki iddianın doğru olmadığı öğrenildi.

Yozgat Muhabir’in Ankara’dan edindiği bilgiye göre, ‘AK Parti Genel Merkezi’nin, İl Başkanlığı adaylarına üniversite mezunu olma şartı getirmek’ şeklinde bir kararı söz konusu değil.

Yozgat Muhabir’in ulaştığı kaynaklar, teşkilatlarda büyük çaplı değişiklikler yapılacağını ancak başkan adayları için “üniversite mezunu olma şartı” getirilmesinin söz konusu olmadığını belirtiyorlar.

“Üniversite mezunu” olmanın, eşit şartlardaki adaylar arasında bir tercih sebebi olabileceği, ancak bunun “olmazsa olmaz” şeklinde bir ölçüt olamayacağı kaydediliyor. Adaylar için böyle bir şart getirmenin, kanunen de mümkün olamayacağına dikkat çekiliyor.

Vali Çiçek: Yozgat’ın işsiz gençleri iş beğenmiyor

Yozgat Valisi Amir Çiçek, Yozgat’ta vatandaşların işsizlikten şikâyet etmelerine rağmen, kendilerine iş gösterilen işsiz gençlerin iş beğenmediklerini söyledi.

Vali Çiçek, tarım işleri ile TOKİ gibi bazı kurum inşaatlarında çalışmayı kabul etmeyen işsiz Yozgatlılar yerine, bu alanlarda şehir dışından gelen işçilerin çalıştığını belirtti. Bu durumdan şikâyetçi olan Çiçek, “İşe ihtiyacı olan insan, her işte çalışabilir. Yozgat'ta birçok insanın, bir şekilde köylerden ve yurt dışından gelirleri bulunmaktadır. Bu sebeple gençlerimiz her işi beğenmiyor” diye konuştu.

Yozgat Valisi Amir Çiçek, önceki gün İhlas Haber Ajansı (İHA) ve Türkiye Gazetesi Yozgat Temsilciliği’ni ziyaret etti. Vali Çiçek, İHA Muhabiri Ömer Ertuğrul, Türkiye Gazetesi Yozgat Temsilcisi Ekrem Karataş ve Bozok Öğrenci Yurdu Müdürü İbrahim Çetin ile sohbet ederek, bazı değerlendirmelerde bulundu.

Bilim ve iletişim çağına haberciliğin de çok hızlı bir şekilde geliştiğini belirten Vali Çiçek, “En ücra köşede yapılan bir çalışma, anında dünyanın her tarafına yayılabiliyor. İletişim teknolojisini en iyi kullananlardan bir de basın ve medya kuruluşlarıdır” dedi.

Valiliğin Yozgat’ta yaptığı çalışmalar hakkında da bilgiler veren Vali Çiçek, son yıllarda Yozgat’ın hızlı bir gelişim sürecine girdiğini söyledi.

Dışarıdan gelen binlerce tarım işçisi Yozgat’ta çalışıyor

Çiçek, Yozgat’ta vatandaşların işsizlikten şikâyet etmelerine rağmen, kendilerine iş gösterilen işsiz gençlerin iş beğenmediklerini söyledi. Çiçek, bu konuda şunları söyledi:

“İş gösterildiğinde gençlerimiz iş beğenmemektedir. Bahar aylarıyla birlikte ilimize binlerce insan tarım alanlarında çalışmak için gelmektedir. Yozgatlı gençlerimiz ise bu işlerde çalışmamaktadır. Yine ilimizde yol inşaatları, TOKİ inşaatları, diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından ihale edilen inşaatlar bulunmaktadır. Bu inşaatların tamamında il dışından gelen insanlar çalışmaktadır. İşe ihtiyacı olan insan, her işte çalışabilir. Yozgat’ta birçok insanın, bir şekilde köylerden ve yurt dışından gelirleri bulunmaktadır. Bu sebeple gençlerimiz her işi beğenmiyor.”

1 köy hariç bütün köylere su bağlandı

Devletin bütün imkânlarını en ücra köşedeki vatandaşa kadar eşit bir şekilde ulaştırmaya çalıştıklarını belirten Vali Çiçek, KÖYDES Projesi sayesinde, 1 köy hariç bütün köylere şebeke suyu bağlandığını, köy yollarının asfalt çalışmalarının da hızlı bir şekilde devam ettiğini bildirdi. Çiçek, bu konuda şu bilgileri verdi:

İlçe yolları asfaltlanıp hizmete açılacak

“Ödeneğin yetmediği yerde İl Özel İdare kaynaklarından takviye yapabiliriz. Vatandaş katkısının olduğu köylerimizde kanalizasyon çalışmasına öncelik veriyoruz. Vatandaşın katkısı olduğu yerlerde sahiplenme ve koruma daha fazla oluyor. Kış mevsimi içerisinde dahi yolların altyapı çalışmaları sürdü. Şu an Yerköy-Yozgat arası, Akdağmadeni-Sorgun arasında çalışmalar devam ediyor. Mevsim asfalt atmaya müsait olduğunda, altyapısı tamamlanan Sorgun-Yozgat arasının asfaltı atılarak hizmete açılacak. Diğer taraftan Sorgun-Sarıkaya, Sarıkaya-Boğazlıyan arasının yine Özel İdare kaynakları ve Karayolları Kayseri Bölge Müdürlüğü’nün katkılarıyla bölünmüş yol olarak yapılması planlanmıştır. Bizim gayemiz, Yozgat’ın tüm köyleri ve ilçeler arası bağlantılarını en iyi şekilde sağlamaktır.”

(kaynak: kenthaber.com)

Belediye el atmasa yıkılıp yok olacaktı

Eski Yozgat Belediye Başkanlarından Hayri İnal’a ait tarihî konak, Yozgat Belediyesi’nin gösterdiği sorumluluk sayesinde, yıkılıp yok olmaktan kurtarıldı. Belediye tarafından onarılan Hayri İnal Konağı, artık Yozgat’ın önde gelen kültür mekânlarından birisi olarak, Yozgat kültürünü yeni nesillere taşıyor.

Bugün bir “Kültür Evi” olarak sosyal ve kültürel faaliyetlere ev sahipliği yapan konak, 8 Şubat 1956-1 Haziran 1960 tarihleri arasında Yozgat Belediye Başkanlığı yapmış olan Hayri İnal’a aitti.

Terkedilmiş bir harâbe hâlinde, yıllar içinde çürüyen ve yıkılıp yok olmanın eşiğine gelen tarihî konak, Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer’in gösterdiği sorumluluk sayesinde, bir enkaz yığını olmaktan kurtarılıp, Yozgat’ın en önemli kültür mekânlarından birisi hâline getirildi.

Hayri İnal tarafından Yozgat Belediyesi’ne bağışlanan konak, yüksek miktarda borç yüküne ve maddî imkânlarının oldukça kısıtlı olmasına rağmen, Yozgat Belediyesi tarafından 445 bin TL. harcanarak, ihale yoluyla onarıldı.

Hayri İnal: Her şey gelip geçici;
önemli olan kalıcı hizmetler yapılması


Hayri İnal Konağı, geçen yıl Temmuz ayında yapılan geleneksel Sürmeli Festivali ile birlikte hizmete açılmıştı.

Tarihî konağın eski sahibi 93 yaşındaki Hayri İnal, geçen yıl açılışa katılmak üzere Belediye’nin davetlisi olarak İstanbul’dan Yozgat’a gelmiş, “onur konuğu” sıfatıyla Belediye Meclisi’nin toplantısına da katılmıştı.

Meclis toplantısında bir konuşma yapan Yozgat eski Belediye Başkanı Hayri İnal, her şeyin gelip geçici olduğunu belirtip, “Önemli olan kalıcı hizmetlerin yapılmasıdır” diyerek, kültürel alandaki hizmetlerin önemine işaret etmişti.

Tescilli 115 konak, 2023’e kadar onarılacak

Yozgat Valisi Amir Çiçek, onarım döneminde konakta yaptığı inceleme sonrasında, 2023 yılına kadar il genelinde bulunan 115 adet tescilli tarihî konağın restore edilerek ayağa kaldırılacağını söylemişti.

Kültürel varlıkların muhafaza edilmesine büyük önem veren Yozgat Valiliği ve Yozgat Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Tarihi Kentler Birliği’nden yardım alıyor.

26 Nisan 2009 Pazar

Bunalıma giren kadın av tüfeğiyle intihar etti

Yozgat Yukarı Çatak Mahallesi'nde bunalıma giren 26 yaşındaki kadın, av tüfeğiyle kafasına ateş ederek intihar etti.

Yukarı Çatak Mahallesi Paşaoğlu Caddesi 26 Numaralı evde saat 11.00 sıralarında meydana gelen olayda, bunalıma giren 26 yaşındaki K.C. isimli genç kadın, av tüfeği ile kafasına ateş ederek intihar etti.

Olay yerinde hayatını kaybeden K.C.'nin 6 yıl önce eşinden boşandığı, psikolojik tedavi gördüğü öğrenildi.

Cumhuriyet Savcısının olay yerinde yaptığı incelemenin ardından K.C'nin cenazesi otopsi için Yozgat Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

(Kaynak: kenthaber.com)

25 Nisan 2009 Cumartesi

Zekeriya Avşar’a rakip çıktı
Süleyman Bağcı, AK Parti İl Başkanlığına aday

Süleyman Bağcı, Haziran ayında yapılması beklenen kongrede, AK Parti Yozgat İl Başkanlığına aday olacağını açıkladı.

AK Parti Yozgat İl Teşkilatı kurucu üyelerinden emekli memur Süleyman Bağcı, bu gün “Yozgat” gazetesini ziyaret ederek, önemli açıklamalarda bulundu.

Mevcut İl Başkanı Zekeriya Avşar, yeniden aday olacak. AK Parti Yozgat İl Teşkilatı kurucu üyelerinden Süleyman Bağcı da İl Başkanlığı’na adaylığını koyarak, Avşar’a rakip olacak.

“Yozgat” gazetesine yaptığı ziyarette, geçen yıl AK Parti Yozgat İl Teşkilatı Başkanlık Divanı’ndan istifa eden partili dava arkadaşlarıyla birlikte ekip hâlinde yola çıktıklarını anlatan Süleyman Bağcı, şunları söyledi:

Takvim belli olunca adaylığımı resmen ilân edeceğim

“Gerek parti tabanından gerekse de parti tavanından Yozgat AK Parti’de temiz bir sayfa açılması için İl Başkanlığı’na aday olmam hususunda dava arkadaşlarımızın yoğun taleplerine muhatap oldum. Görevden kaçmam söz konusu olamazdı. Yozgat siyaseti ile ilgili geçmişten gelen büyük tecrübelerimiz var. Tecrübelerimizin ışığında Yozgat’a, partimize, partililerimize ve bütün hemşehrilerimize en iyi hizmeti verebilmek için İl Başkanlığı’na aday olmaya karar verdim. Kongre takvimi belli olunca adaylığımı ilân edeceğim.”

AK Parti Yozgat İl Kongresi’nin önümüzdeki Haziran ayında yapılabileceği belirtiliyor.

(Kaynak: Yozgat Gazetesi)

Yozgatlı tekvandocular 6 birincilik elde etti

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları çerçevesinde Yozgat Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından organize edilen “23 Nisan Minikler ve Yıldızlar Taekwondo Dostluk Turnuvası” tamamlandı. 7 ilden 200 sporcunun katıldığı turnuvada, evsahibi Yozgat, 6 birincilik elde etti.

Yozgat Valisi Amir Çiçek, turnuvayı İl Jandarma Alay Komutanı Engin Ünalan ve Gençlik ve Spor İl Müdürü Ferhat Erdem ile birlikte izledi.

Yozgat, Kayseri, Kırıkkale, Tokat, Niğde, Kastamonu ve Kırşehir bölgelerinden minik ve yıldız sporcuların katıldığı dostluk turnuvası, Bozok Spor Salonu'nda yapıldı. Oldukça heyecanlı ve çekişmeli geçen müsabakalarda Kastamonu'dan gelen sporcular toplamda 16 birincilik kazanırken, ev sahibi Yozgat ve Kırıkkale 6'şar birincilik elde etti.

Vali Çiçek: Cesaret, gelecekteki başarıların habercisidir

Turnuvada dereceye giren tekvandoculara madalyalarını Yozgat Valisi Amir Çiçek taktı. Çiçek, bütün sporcuları, ailelerini ve antrenörlerini kutladığını belirterek, şunları söyledi:

“Bütün spor dallarında olduğu gibi, uzak doğu sporlarında da genel prensip disiplin ve saygıdır. Kazanmak veya kaybetmek ikinci plandadır. Şunu unutmayınız ki, başarının yolu inanmaktan geçer. İnanmadığınız sürece başarılı olmanız mümkün değildir. Burada dereceye giren sporcularımızı kutlarken, dereceye giremeyen sporcularımıza da çok fazla üzülmemelerini tavsiye ediyorum. Çünkü burada çıkıp mücadele etmek cesaret isteyen bir iştir. Cesaret de, gelecekteki başarıların habercisidir.”

Turnuvada birincilik elde eden sporcuların isimleri şöyle:

Minik Bayanlar

27 Kg. Kübra Kokmazer (Kastamonu), 30 Kg. İremnur Babutçu (Kastamonu), 33 Kg. Neşe Aydın (Kastamonu), 36 Kg. Fatma İdil Güler (Kırşehir), 40 Kg. Büşra Erkoşan (Kastamonu), 45 Kg. Hüsniye Hatun Güvenç (Kırşehir), 50 Kg. Ayşenur Kırmızı (Kırıkkale), 57 Kg. Asena Uray (Kırıkkale), 57 Kg. Kübra Dinçer (Tokat)

Minik Erkekler

27 Kg. Muhammed Kandemir (Yozgat), 30 Kg. Mehmet Mucuk (Yozgat), 33 Kg. Macit Furkan Güldürür (Tokat), 34. Kg. Mertcan Kelem (Kastamonu) 36 Kg. Oğuzhan Şahin (Kayseri), 37 Kg. Ahmet Furkan Güvenç (Yozgat(, 40 Kg. Baki Muratoğlu (Kastamonu), 45 Kg. Yakup Demirci (Kayseri), 50 Kg. Bahadır Ayhan Doğan (Kastamonu), 61 Kg. Melik Başöz (Kastamonu)

Yıldız Bayanlar

29 Kg. Asena Arıoğlu (Kırıkkale), 33 Kg. Melikenur Kabukçuoğlu (Kastamonu), 37 Kg. Ahsen Güldür (Tokat), 41 Kg. Ceren Ataç (Niğde), 44 Kg. Şaziye Altun (Tokat), 47 Kg. Nurten Buran (Kastamonu), 51 Kg. Büşra Yıldırım (Kastamonu), 55 Kg. Selin Buse Uğur (Kastamonu), 59 Kg. Kübra Doymuş (Kastamonu), 59 Kg. Elif Hilal Melezoğlu (Kastamonu)

Yıldız Erkekler

33 Kg. Mertcan Kelen (Kastamonu), 37 Kg. Ahmet Furkan Güvenç (Yozgat), 41 Kg. Halil İbrahim Arslan (Yozgat), 45 Kg. Mehmet Cenap Sağıroğlu (Kastamonu), 49 Kg. Muratcan Kurtaran (Yozgat), 53 Kg. Kemal Sonurkolu (Kırıkkale), 57 Kg. İsmail Ozbey (Kırıkkale), 65 Kg. Batuhan Uras (Kırıkkale), 65 Kg. Ali Ekincioğlu (Kırşehir).

Demokratik tavrıyla takdir toplayan
Haşim Kılıç, Yozgat Lisesi mezunu

Anayasa Mahkemesi’nin kuruluşunun 47. yıldönümü münasebetiyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada devletin kurumlarına demokrasi uyarısında bulunarak halkın takdirini toplayan Haşim Kılıç, hayatının ilk yıllarını Yozgat’ta geçirmiş bürokratlardan birisi. İlk, orta ve lise öğrenimini Yozgat’ta tamamlayan Kılıç’ın hafızası, çocukluk ve ilk gençlik yıllarına dair Yozgat hatıralarıyla dolu.

1950 yılında Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesinde dünyaya gelen Haşim Kılıç, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, gazeteci şair ve yazar merhum Abbas Sayar ve gazeteci Taha Akyol gibi Yozgat Lisesi mezunlarından.

Eskimiş su hatları yenileniyor

Yozgat Belediyesi, eskimiş su hatlarını yeniliyor. Yozgat Belediyesi Su İşletme Müdürü Ali Şahin, yeni asfalt atılacak cadde ve sokaklarda altyapı işlemlerini tamamlamaya çalıştıklarını söyledi.


Yakın zamanda asfalt atılacak olan Hastane Caddesi’nin altyapı işlemlerini tamamlamak için yaklaşık 2 kilometrelik eski su hattını yenilediklerini ifade eden Şahin, şu açıklamada bulundu:

“Eskiden döşenen metal boruların çürümesi sonucu birçok yerde su kaçakları meydana geliyor. Belediye, mümkün olduğu kadar eski hatları yenileyererek kaçakları önlemeye çalışıyor. 30-40 yıllık metal borularda çürümeler olmuş, yaklaşık 600 metrelik uzunluktaki bir boruda 15-20 yerden su kaçağı tesbit ettik. 75’lik olan eski boruları alıp, 100’lük plastik borularla yeniliyoruz.”

(Kaynak: kenthaber.com)

Toplum Gönüllüleri’nden ‘okuyalım’ çağrısı

Kitap ve gazete satışlarının çok az, okuma alışkanlığının da çok düşük seviyede olduğu belirtilen Yozgat'ta, üniversite öğrencileri, Cumhuriyet Meydanı'nda Yozgat halkına 'okuyalım' çağrısında bulundu.

Bozok Üniversitesi Toplum Gönüllüleri Öğrenci Topluluğu, okumayı teşvik etmek amacıyla, “Kitap Okuyoruz” etkinliği düzenledi. Bir grup üniversite öğrencisi, dikkatleri kitaba ve okumaya çekmek için, Cumhuriyet Meydanı'ndaki merdivenlere oturup, toplu halde kitap okudular.

Toplum Gönüllüleri Öğrenci Topluluğu Koordinatörü Cihan Koçak, Proje sorumlusu Merve İpek ile birlikte, etkinlik öncesinde yaptıkları basın açıklamasında, kitap okuma etkinliğinin, Samsun, İzmir, Sivas, Sakarya, Kırıkkale, İstanbul, Kocaeli, Erzurum ve Ankara'da eş zamanlı olarak yapıldığını belirtti. Koçak, gerçekleştirdikleri etkinlikle, insanların dikkatlerini kitaba çekip, okumaya teşvik etmek istediklerini ifade etti.

24 Nisan 2009 Cuma

Gazeteci Ünal: En az 15 bakan değişecek

Gazeteci Mustafa Ünal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kabinede büyük çaplı ve radikal değişiklikler yapacağını ileri sürdü.

Zaman gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Ünal, Samanyolu Grubu bünyesinde ulusal yayın yapan Dünya Radyo’nun canlı yayınında, Yozgat Muhabir editörü Sürur Öztürk’ün “kabine revizyonu”na dair sorularını cevapladı.

Kabinenin üçte ikisi değişecek

Mustafa Ünal, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kısa süre içerisinde kabinede büyük çaplı ve radikal değişiklikler yapacağını ileri sürdü. “AK Partiden aldığı izlenime göre”, bakanların yarısından fazlasının değiştirileceğini belirten Ünal, “Kabinenin üçte ikisi değişecek. En az 15 bakan, belki daha üzeri…” dedi.

Sürpriz değişiklikler

Ünal’a göre Başbakan Erdoğan, Bakanlar Kurulu’nda ‘bu bakan da değiştirilir miydi!’ şaşkınlığına sebep olacak çapta radikal değişiklikler yapacak.

Bazı il başkanları da değişecek

Gazeteci Ünal, değişikliğin Bakanlar Kurulu ile sınırlı kalmayacağını, AK Parti il teşkilatlarında da geniş çaplı değişiklikler yapılacağını öğrendiğini bildirdi.

Valilik, Çocuk Korosu’nu Ankara gezisi ile ödüllendirecek

Yozgat Valisi Amir Çiçek, 23 Nisan’da başarılı bir konser veren Türk Sanat Müziği Çocuk Korosu elemanlarına ödül olarak Ankara gezisi planladıklarını bildirdi. Koro Şefi Faruk Şahin de, Bozok Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösterecek yeni bir koro daha kurmaya hazırlanıyor.

Yozgat Valiliği Türk Sanat Müziği Çocuk Korosu 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı münasebetiyle bir konser verdi.

Şefliğini Faruk Şahin’in yaptığı Çocuk Korosu, İl Kültür Müdürlüğü salonunda verdiği konserde 23 eser seslendirdi.

Konseri, koro elemanı çocukların yakınları ve vatandaşlarla birlikte Yozgat Valisi Amir Çiçek, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Engin Ünalan, İl Milli Eğitim Müdürü Sebahattin Gamsız ve bazı daire müdürleri de izledi.

Koro elemanlarına Ankara gezisi

Konserin ardından bir konuşma yapan Yozgat Valisi Amir Çiçek, Çocuk Korosu’nun verdiği başarılı konserden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Çocuklarımızın gözlerindeki sevgi, barış ve mutluluğu gördükçe mutluluğumuz bir kat daha artmaktadır” dedi. Vali Çiçek, koroda yer alan çocukların gösterdikleri başarının bir ödülü olarak, Ankara gezisi planladıklarını bildirdi. Vali Çiçek, başarısından dolayı Şef Faruk Şahin’i bir plaketle taltif etti.

Şef Faruk Şahin ikinci koroyu da üniversite için kuracak

Bu arada, Yozgat Valiliği Türk Sanat Müziği Çocuk Korosu’nun şefi Faruk Şahin’in, Bozok Üniversitesi bünyesinde de bir Çocuk Korosu kurmak için çalışmalara başladığı öğrenildi.

23 Nisan 2009 Perşembe

SP’den Başkan Şimşek’e: Doğrularının yanında, yanlışlarının karşısında olacağız

SP Sorgun İlçe Teşkilatı, 29 Mart seçimleri sonucunda yeniden Belediye Başkanlığına seçilen Ahmet Şimşek’e tebrik ziyaretinde bulundu.

Saadet Partisi (SP) Sorgun İlçe Teşkilatı, millet iradesine ve demokrasiye olan saygısının bir ifadesi olarak, 29 Mart Mahallî İdareler Seçimleri sonucu yeniden Sorgun Belediye Başkanlığı’na seçilen Ahmet Şimşek’i makamında ziyaret ederek, tebriklerini iletti.

Dün saat 13.30’da gerçekleştirilen ziyarete, SP İlçe Başkanı Mehmet Aktaş, Belediye Başkan Adayı Haydar Çekerek, İl Genel Meclisi adayları Hüseyın Yazar ve Hacı Murat Dogan katıldı.

Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek’e ‘hayırlı olsun’ temennilerini ileten SP heyeti, Sorgun Belediyesi’nin yapacağı ‘doğru işler’in destekçisi, ‘yanlış işler’in de takipçisi olacaklarını dile getirdi.

Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek de, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, SP heyetine teşekkür etti.

SP heyetinin ziyareti 30 dakika sürdü.

Çocuklar renkli ve coşkulu bir gün geçirdi

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı törenleri, çocuklara renkli ve coşku dolu bir gün yaşattı.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları sabah saat 09.00’da Cumhuriyet Alanı’nda Atatürk Anıtı’na çeleklerin sunulması, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Küçük Elif, Yozgat Valisi oldu

Her 23 Nisan’da geleneksel olarak gerçekleştirildiği üzere, Yozgat Valisi Amir Çiçek, bu gün koltuğunu geçici olarak bir ilkokul öğrencisine devretti.

Valilik koltuğuna oturan Şehit Mehmet Armağan Alper İlköğretim Okulu öğrencisi Elif Zeynep Demirel, bütün çocukların bayramını kutladı.

Küçük Vali Demirel, daha sonra İl Millî Eğitim Müdürü Sebahattin Gamsız, Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer ve İl Emniyet Müdürü Ekrem Nalcı ile telefon görüşmesi yaptı.

Demirel, Gamsız’dan eğitim, Başer’den temizlik çalışmaları, Nalcı’dan da emniyet tedbirleri hakkında bilgi aldı. Koltuğunu geçici olarak Demirel’e devreden Vali Amir Çiçek de, öğrencilere Yozgat’ta yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Küçük Vali Elif Zeynep Demirel’in Vali Çiçek’i ziyaretine, okul arkadaşı Eylül Nihal Ayan, Okul Müdürü Vedat Demirel ve sınıf öğretmeni Hanife Koç refakat etti.

Ziyaret sonunda bütün çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayan Vali Çiçek, ziyaretçilerine birer kitap seti hediye etti.

Stadyumda renkli gösteriler

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları Bozok Şehir Stadyumu’nda düzenlenen törenlerle devam etti. Oldukça renkli ve coşkulu bir atmosferde gerçekleşen törende, Vali Amir Çiçek, Belediye Başkanı Yusuf Başer ve Garnizon Komutanı Jandarma Albay Engin Ünalan, halkı selâmladılar.

Törende İl Millî Eğitim Müdürü Sebahattin Gamsız’ın, günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından, öğrenciler tarafından şiirler okundu.

Tören geçidinin ardından öğrenciler tarafından sunulan sportif gösteriler ve halk oyunları, izleyicilerden büyük beğeni gördü.

Minik öğrencilerin akrobasi gösterileri seyircilerden büyük alkış aldı.

Yozgat’taki çocukların bir “Çocuk Sineması” var

Yozgat’taki çocuklar, pek çok Anadolu şehrinde bulunmayan bir “Çocuk Sineması”na sahip olmanın avantajını yaşıyorlar. Yozgat Belediyesi tarafından 2007 yılında hizmete açılan Çocuk Sineması, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda da çocukları sevindirecek. Bayramda Çocuk Sineması’nda “Shrek” ve “Sevimli Fare” isimli çizgi filmler gösterime sunulacak.

Çocuklara özel sinema

Sadece çocuklara yönelik olarak yapılan 50 seyirci kapasiteli Çocuk Sineması, Yozgat Belediyesi’nin çocuklara verdiği önemin de bir sembolü gibi.

Yozgat’ta çocuklar, Kent Park’ta kendileri için özel olarak yapılmış bir sinema salonunda kendi yaşıtlarıyla neşe içinde film izlemenin keyfini yaşıyorlar.

Yozgat Belediyesi 23 Nisan’da çocukları unutmadı

Yozgat Belediyesi tarafından yaptırılan ve 2007 yılının Mayıs ayında hizmete sunulan Çocuk Sineması, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın yanı sıra, yaz boyunca da çocukları eğlendirmeye devam edecek. Bayramda “Shrek” ve “Sevimli Fare” isimli çizgi filmler gösterime sunulacak.

Yaz boyunca film şöleni

Ancak, sinema filmi gösterimleri bayramla sınırlı değil. Çocuk Sineması’nda yaz ayları boyunca her hafta cumartesi ve Pazar günleri çocuklara çizgi film gösterimi yapılacak. Yozgat Belediyesi ile Millî Eğitim Müdürlüğü’nün işbirliği ile her hafta bir okulun bir sınıfı sinemaya götürülecek.

Altın Testi ses yarışmasını Kübra kazandı

Yozgat İl Milli Eğitim Müdürlüğü 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı münasebetiyle ilköğretim öğrencileri arasında Altın Testi Türk Halk Müziği ses yarışması düzenledi.

Bu yıl ikincisi düzenlenen yarışamada Agâh Efendi İlköğretim Okulu öğrencisi Kamer Kübra Kapçı birinci oldu.

Yimpaş Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen yarışmayı, öğrenciler ve velilerinin yanı sıra, Yozgat Vali Yardımcısı Hüseyin Konak, İl Milli Eğitim Müdürü Sebahattin Gamsız, İl Dernekler Müdürü Hakkı Yurtlu ve bazı okul müdürleri de izledi.

14 öğrencinin katıldığı yarışmada Merkez Agâh Efendi İlköğretim Okuluöğrencisi Kamer Kübra Kapçı birinci, Sarıkaya Kadılı Cumhuriyet İlköğretim Okulu öğrencisi Mervenur Uçar ikinci, Yerköy Fatma Paksen İlköğretim Okulu öğrencisi İbrahim Acer ise üçüncü oldu.

Yarışma sonunda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

(Kaynak: Yozgat Gazetesi)

22 Nisan 2009 Çarşamba

Soyer’den mahallî basına dayanışma çağrısı

İnan Soyer
Geçen Ocak ayında “resmî ilân kavgası” ile çalkalanan Yozgat basınında bugünlerde “birlik-beraberlik” rüzgârları esiyor.

Yozgat Haber gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni İnan Soyer, 13’üncü kuruluş yıldönümünü kutlayan Yeni Ufuk gazetesine ve bu vesileyle ziyaret ettiği Merhaba gazetesine “dayanışma” çağrısı yaptı.

21 Nisan 2009 Salı

Yozgatlılar Yeni Ufuk’u da internetten okuyabilmek istiyor

Yozgat’ın günlük gazetelerinden Yeni Ufuk, 13 yaşına bastı. Başka şehir ve ülkelerde yaşayan Yozgatlılar ise, 13 yıllık bir gazetenin internet sitesinin olmayışından şikâyetçi. Yozgat gündemini internetten takib eden binlerce Yozgatlı, diğer gazeteler gibi Yeni Ufuk’u da internetten okuyabilmek istiyor.

Yozgat’ta günlük olarak yayınlanan gazetelerden Yeni Ufuk, kuruluşunun 13. yıldönümünü kutluyor.

Vali Çiçek’ten ziyaret

Yozgat Valisi Amir Çiçek de, 13. kuruluş yıldönümü münasebetiyle Yeni Ufuk’u ziyaret etti.

Gazetenin Sahibi Bekir Çaylak ve Genel Yayın Yönetmeni Muammer Karadeli ile bir süre sohbet eden Vali Çiçek, gazetenin 13. kuruluş yıldönümünü kutladı ve çalışanlarına başarılar diledi.

Yozgat Haber de ziyaret etti

Yozgat’ın günlük gazetelerinden Yozgat Haber gazetesi yöneticileri de, gazetenin kuruluş yıldönümü münasebetiyle Yeni Ufuk’a tebrik ziyaretinde bulundu.

Web sitesi ne zaman faaliyete geçecek?

Başka şehir ve ülkelerde yaşayan Yozgatlılar ise, 13 yıllık bir gazetenin internet sitesinin bulunmayışından şikâyetçi. Yozgat gündemini internetten takib eden binlerce Yozgatlı, diğer gazeteler gibi Yeni Ufuk’u da internetten okuyabilmek istiyor. Yeni Ufuk, daha önce web sitesiyle de okuyucusuna ulaşıyordu. Sitede meydana gelen teknik problemlerden sonra, gazetenin internet yayını uzun zamandan beri kesintiye uğramış durumda.

İleri, Merhaba ve Yozgat Haber internette

Yozgat’ta yayınlanan günlük gazetelerden İleri, Merhaba ve Yozgat Haber gazeteleri, internet ortamında da okunabiliyor. İleri ve Yozgat Haber, online yayınlarının yanı sıra, gazetelerinin başsayfalarını internet ortamında PDF formatıyla orijinal hâliyle de okuyucusuna ulaştırıyor.

Nice 13 yıllara

Yozgat Muhabir olarak, Yeni Ufuk’un 13. yaşını tebrik ediyor, nice 13 yıllara ulaşması dileğiyle, başarılar diliyoruz.

BBP’den Başer’e tebrik ve teşekkür ziyareti

BBP Yozgat İl Teşkilatı, Yozgat Belediye başkanı Yusuf Başer’i makamında ziyaret etti. BBP Yönetimi, seçim başarısından dolayı Başer’i tebrik ederken, genel başkanları Muhsin Yazıcıoğlu’nun vefatı sonrası belediyeden gördükleri yakın ilgi için de teşekkürlerini sundu.

Büyük Birlik Partisi (BBP) İl Başkanı Özkan Karataş, bu gün partisinin il yöneticileriyle beraber, Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer’i makamında ziyaret etti.

Ağırlıklı olarak BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun helikopter kazasında hayatını kaybedişinin konuşulduğu ziyarette Özkan Karataş, “Buruk geçen seçimlerin ardından seçimlerde başarılı olan Yusuf Başer Beyefendiyi makamında ziyaret ederek tebrik etmek için buradayız. Bize gösterdiği alâkaya teşekkür ediyoruz” dedi.

Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer de, BBP’ye tekrar baş sağlığı dileyerek, Yazıcıoğlu’nun hatırasını her zaman yaşatacaklarını söyledi.

SP’li Karakoç: Başarısız olduk, istifa edeceğim

Saadet Partisi Boğazlıyan İlçe Başkanı Uğur Karakoç, 29 Mart seçimlerinde başarılı olamadıklarını belirterek, Mayıs ayında Yozgat’ta yapılacak olan Genişletilmiş İl Divan Toplantısı’nda İl Başkanına istifa dilekçesini sunacağını bildirdi.


Saadet Partisi (SP) Boğazlıyan İlçe Başkanı Uğur Karakoç, 29 Mart seçimlerinde aldıkları sonucun bir değerlendirmesini yaptı ve istifa kararı aldığını duyurdu.

Boğazlıyan Çağlayan gazetesinin haberine göre, “Bu seçimden kendimize ders çıkartmalıyız. Her ne kadar gücümüz nisbetinde çalıştıksa da sonuç ortada; seçimlerde başarılı olamadık” dedi.

Seçim döneminde yağmur-kar demeden çalıştıklarını belirten Karakoç, şunları söyledi:

Bayan adayımızla ilçemizin adını Türkiye’ye duyurduk

“Tabii ki seçime katılmak kadar sonuç da önemli ve biz siyasetçilerin seçim sonrasında kendimizi ve yönetimimizi hesaba çekmemiz lâzım geldiğine inanırım. Seçim süresinde yapılan çalışmalar seçmenler tarafından bilinmeli ve ona göre de oylarını kullandıkları partinin doğru yapıda olup olmadığını anlamalıdır ve seçmen kendisini de sorgulamalıdır. Parti olarak mutluyuz, huzurluyuz; çünkü her olumsuzluğa karşı mücadele ettik. Boğazlıyan’da hiçbir siyasî partinin cesaret gösteremeyeceği bir bayan adayla yarışa katıldık. İlçemizde bir şeylerin değişmesine öncülük ettik. Her şeyden önemlisi de Boğazlıyan ismini tüm Türkiye’ye duyurduk. 5 bin kişinin huzurunda ilçeleri temsilen Boğazlıyan adayı olarak Rabia Hanım konuşma yapmıştır; bu da ilçemiz için önemli bir olgu olsa gerek.”

Mayıs’ta istifa edeceğim

Karakoç, Mayıs ayında Yozgat’ta yapılacak olan Genişletilmiş İl Divan Toplantısı’nda İl Başkanına istifa dilekçesini sunacağını bildirdi.

20 Nisan 2009 Pazartesi

Ayşe Zeki: Yozgat’ın gizli zenginleri,
paralarını Yozgat dışında harcıyorlar

İleri gazetesi yazarı Ayşe Zeki, ekonomik kriz sebebiyle Yozgat esnafı sıkıntı içindeyken, Yozgat’ın gizli zenginlerinin, paralarını Yozgat dışında harcadıklarını ileri sürdü.

‘Yozgat’ta internet üzerinden hayatındaki kadına 3 bin 500 TL para verip orijinal marka bir çanta getirtecek kadar eli bol insanlar olduğunu’ belirten Ayşe Zeki, bu duruma tepki gösterdi. Zeki’nin tepkisi, hem bu kriz ortamında bir çantaya bu kadar para verilmesine, hem de bu paranın internet üzerinden Yozgat dışına çıkmış olmasına…

Yozgat’ın mahallî gazetelerinden İleri’nin köşe yazarı Ayşe Zeki, “Bir çanta” başlıklı yazısında, Yozgat’ta ‘parasının hesabını ve parayı nereye koyacaklarını bilmeyen’ çok sayıda ‘gizli zengin’ olduğunu ileri sürerek, buna bir de örnek verdi. Ayşe Zeki, bu konuda şunları yazdı:

Gizli zenginler

“Hani diyorum ya, Yozgat’ta zengin çok. Hele gizli zengini daha da çok. Bunu son duyduğum haber bir kez daha teyit etti. Yozgat’ta parasının hesabını bilmeyen çok fazla insan var. Parayı nereye koyacaklarını bilmeyen bu insanlar kendilerini gizlemeyi ise çok güzel başarıyorlar.

3 bin 500 Liraya çanta

Yozgat’ta internet üzerinden hayatındaki kadına 3 bin 500 TL para verip orijinal marka bir çanta getirtecek kadar eli bol insanlar var.

Parası olana 3 bin 500 TL’nin lafı olmaz da, bu şehirde her gün ticaret yapan dükkânlar kapılarına kilit vururken, insanlar işsiz ve bunun neticesinde psikolojisi bozuk olarak dolaşırken ben bu vicdanı anlamadım. Anlamak istemedim.

3 bin 500 TL ile işyeri kurulmaz, sadece üç dört ailenin aylık ihtiyacını karşılaşsınız, bir fabrika parası değil bunu biliyorum. Ama şu dönemde 3 bin 500 TL bir çantaya da verilmez. Yanılıyor muyum? İşte bu yüzden Yozgat garip, Yozgat yalnız, Yozgat sahipsiz.

Yozgat’tan dışarıya giden paralar

İnternetten çanta siparişi verip, ona bir servet ödeyen insanların bu şehirde yaşadığını öğrenince haliyle içinizdeki umudu kaybediyorsunuz. Yozgat’ta ticaret yapan insanlar, parası olana hitap edemezse kime edecek? Parası olmayanın zaten alışveriş yapacak gücü yok. Geri kalanı da bir serveti internet üzerinden başka bir şehire aktarınca olan oluyor.

Yatırım yapsam kazanır mıyım?

Bu diğer konularda da böyle. İnsanlar, yatırım yapmak istediklerinde farklı bir düşünceye kapılıyor, ‘benim açtığım mağazadan kim alışveriş yapacak, kim açtığım lokantadan yemek yiyecek?’ diye düşünüyor; hatta sürekli eksikliğinden şikâyet ettiğimiz eğlence mekânlarına bile kimsenin gelmeyeceği düşünülüp fiiliyata geçirilemiyor. Çünkü bu şehirde yaşayan zengin insanlar alışveriş için yakın metropol şehirlere gidip, eğlenmek için hafta sonları oraya kaçıyorlar. Gerisini siz düşünün.

Sonra da bize edebiyat yapmak düşüyor. Yozgat garip, Yozgat çaresiz, Yozgat kimsesiz, Yozgat sahipsiz, Yozgat fakir, Yozgat, Yozgat, Yozgat....”

Tarihi paraya dönüştürmenin yolları aranıyor

Ekonomik bakımdan kalkınmak için çareler arayan Yozgat, turizmi bir gelir kapısı hâline getirmeye çalışıyor. Bu çerçevede, göreve geldiğinden beri Yozgat’ın bütün ilçelerinin turizm potansiyelini araştıran Vali Amir Çiçek, geçen haftasonunu da Akdağmadeni ilçesinde incelemelerde bulunarak değerlendirdi.

Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesinde, tarihî bakımdan değer taşıyan yerlerin ortaya çıkarılması, muhafaza edilmesi ve turizme açılmasına yönelik projelendirme çalışmaları devam ediyor. Yozgat Valisi Amir Çiçek, Turizm Haftası münasebetiyle düzenlenen panele katılan akademisyenlerle birlikte, Akdağmadeni’nde incelemelerde bulundu.

Akademisyenler Akdağmadeni’nde

Vali Çiçek, Cumartesi günü Akdağmadeni’nde yaptığı inceleme gezisine, Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen panele konuşmacı olarak katılan Atatürk Kültür Dil ve Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Sadık Kemal Tural, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Boydaş, Sanatçı-Yazar Bayram Bilge Tokel ve Ankara Bilişim Savcısı Dr. Hakan Kızılarslan’ı da götürdü. Akdağmadeni’nin tarihî yerlerinde yapılan inceleme gezisine, Akdağmadeni Kaymakamı Erhan Günay ile ilçe Belediye Başkanı Suphi Daştan da rehberlik ederek, bilgi verdiler.

Bakanlık Müsteşarı ile inceleme

Cumartesi gününü Akdağmadeni’ne ayıran Vali Çiçek, Pazar günü de Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Habib Soluk ile birlikte Yozgat ile Yerköy ilçesi arasında inşaatı devam eden bölünmüş yolda inceleme ve denetimde bulundu. İncelemelerin ardından yapılan toplantıda ise, Yozgat’ın değişik yerlerinde yürütülen bölünmüş yol ve Karayollarına bağlı yol ağında devam eden çalışmalar değerlendirildi.

Kampus alanına çok amaçlı gölet yapılacak

Vali Çiçek daha sonra Bozok Üniversitesi kampus alanında yürütülen altyapı çalışmaları ve Atatürk Yolu’nda devam eden bölünmüş yol inşaatında incelemelerde bulundu.

Bu alanlardaki inceleme ve denetlemelere Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Gülümser, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Muammer Yanık, Devlet Su İşleri ve Yozgat Belediyesi görevlileri de katılarak, Vali Çiçek’e bilgi verdiler.

Bozok Üniversitesi Kampüs alanında İl Özel İdaresi ve Devlet Su İşlerinin birlikte gölet projesi yürüttüklerini belirten Vali Çiçek, “Sulama ve diğer amaçlı kullanılması planlanan kampus alanındaki gölet için etüt çalışması İl Özel İdaresince yapılmıştır. Şimdi İl Özel İdaresi ve Devlet Su İşleri birlikte yürütecekleri bir çalışma ile projesini tamamlayıp gölet inşaatına başlanacak” dedi.

MHP Yerköy teşkilatında 4 ihrac

MHP Yerköy İlçe Teşkilatı, 4 üyesini partiden ihrac etme kararı aldı.

MHP Yerköy İlçe teşkilatı Başkan Yardımcısı Kemal Kılıçarslan, parti üyelerinden Hamdi Caygın, Oktay Dolu, Hüseyin Karakuş ve Halit Cesur’un, 29 Mart seçimleri öncesinde parti aleyhine faaliyet gösterdikleri gerekçesiyle ihrac edildiklerini açıkladı.

İhrac edilen üyelerden Hamdi Caygın, kendisinin parti aleyhine çalışmadığını, İl Genel Meclisi üyeliği için aday olması sebebiyle ilçe yönetimiyle ters düştüğünü söyledi. Caygın, partisine kırgın veya kızgın olmadığını belirtti.

(Kaynak: Yozgat Gazetesi)

19 Nisan 2009 Pazar

Mehmet Karadavut toprağa verildi

Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk Haber-Sen Genel Başkanı İsmail Karadavut'un babası Mehmet Karadavut, geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti. 76 yaşında hayata veda eden Mehmet Karadavut, bu gün Çayıralan ilçesine bağlı Menteşe köyünde toprağa verildi.

Karadavut için Çayıralan ilçesi Merkez Camiinde kılınan cenaze namazına oğlu İsmail Karavut, yakınları, Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Türk Eğitim-Sen Yozgat İl Başkanı Seyfi Bayraktar ve vatandaşlar katıldı.

Çayıralan ilçesinden Menteşe köyüne götürülen Karadavut'un cenazesi, daha sonra köy mezarlığında toprağa verildi.

Lütfullah Kayalar da Haberal'a destek verdi

Eski Yozgat Milletvekili Lütfullah Kayalar, Ergenekon Soruşturması kapsamında tutuklanan Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal'a destek verdi.

Anavatan Partisi eski Yozgat Milletvekili Lütfullah Kayalar, tutuklandıktan sonra cezaevinde rahatsızlanıp Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'ne kaldırılan Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal'ı ziyaret etti.

Kayalar, dün gerçekleştirdiği ziyaretten sonra basın mensuplarına herhangi bir açıklama yapmadı.

17 Nisan 2009 Cuma

Polis arabası alev alev yandı

Yozgat İl Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’ne ait ekip otosu, seyir halindeyken aniden alev alarak yanmaya başladı. Araçta bulunan 2 polis, kendilerini araçtan dışarı atarak, yangından yara almadan kurtuldu.

Sabah saat 07.15 sıralarında nöbet değişimi sonrası görevi devralan polis memurları, 66 A 5948 plakalı otomobille yola çıktı. Ekip otosu, Eski Salı Pazarı Caddesi’ne geldiğinde bilinmeyen bir sebeple aniden alev alarak yanmaya başladı. Araçtaki 2 polis kendilerini dışarı atarak kurtuldu.

Olay yerine kısa sürede gelen itfaiye ekipleri yangını söndürürken, otomobil kullanılmaz hâle geldi. İtfaiye ekipleri, otomobilin içindeki otomatik silah ve şarjörü de polislere teslim etti.

Polis otosunun yandığını öğrendikten sonra olay yerine gelen İl Emniyet Müdürü Ekrem Nalcı ise, kazada herhangi bir can kaybının olmamasının sevindirici olduğunu belirterek, gerekli teknik incelemenin yapıldığını söyledi.

(Kaynak: kenthaber.com)

Avrupa ikincisi halterci, memleketi Yozgat'ta

Romanya'nın başkenti Bükreş'te yapılan 22. Bayanlar Avrupa Halter Şampiyonası'nda 53 kiloda ikinci olarak gümüş madalya alan millî halterci Aylin Daşdelen, memleketi Yozgat'a gelerek, ailesiyle birlikte Vali Amir Çiçek'i makamında ziyaret etti. Vali Çiçek, millî halterci Daşdelen'i plaket ve Cumhuriyet altını ile ödüllendirdi.

Vali Amir Çiçek, kendisini ziyarete gelen ve Yenifakılı ilçesinin Yiğitler Köyü nüfusuna kayıtlı olan millî haltarci Aylin Daşdelen'in, Yozgat'ın medar-ı iftiharı olduğunu söyledi. Vali Çiçek, “Avrupa ikincisi olan Daşdelen'den Avrupa ve Dünya şampiyonlukları bekliyoruz” dedi. Vali Çiçek, konuşmasının ardından Aylin Daşdelen'i Cumhuriyet altını ve plaketle ödüllendirdi.

Aylin Taşdelen ise, Yozgatlı olmaktan gurur duyduğunu ifade ederek, hedefinin önce Akdeniz Oyunları'nda, daha sonra da 2012 Olimpiyatları'nda altın madalya kazanmak olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından Vali Amir Çiçek, milli halterci Aylin Daşdelen ve ailesiyle hatıra fotoğraf çektirdi.

Traktörden düşüp römorkun altında kalan kadın öldü

Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesinde traktörden düşen ve üzerinden römork geçen kadın olay yerinde hayatını kaybetti.

Dayılı köyünde Bekir Dinçsoy yönetimindeki 66 HK 720 plakalı traktör, seyir halinde iken traktör üzerinde bulunan Ayşe Dinçsoy dengesini kaybederek traktörle römork arasına düştü. Sürücünün traktörü durduramaması sonucunda römork, Ayşe Dinçsoy'un üzerinden geçti. Dinçsoy olay yerinde hayatını kaybetti.

16 Nisan 2009 Perşembe

Şarkı yarışmasının sesi duyulmuyor

Yozgat Valiliği, Temmuz ayında gerçekleştirilecek olan Sürmeli Festivali kapsamında şarkı yarışması düzenledi. Ancak, yarışmanın duyurusunun yeterince yapılmadığı belirtiliyor. Mahallî basın ve Yozgat sivil toplum kuruluşları da, konuya ilgisiz kalmakla eleştiriliyor.

Yozgat Valiliği, ‘Türk kültür mirası içinde Yozgat’ın yerinin canlı tutulması amacıyla’ “Yozgat Sürmeli Festivali Türk Sanat Müziği Şarkı Yarışması” düzenledi. Yarışma, seçici kurul üyeleri, jüri üyeleri, Yozgat Valiliği mensupları ile bunların birinci ve ikinci derece yakınları dışında herkese açık.

Yarışma sonunda birinciye 5 bin, ikinciye 4 bin, üçüncüye 3 bin TL. ödül verilecek. Mansiyona değer bulunan 7 eserin sahibi de bin 500’er TL ile ödüllendirilecek.

Ancak, yarışmanın duyurusunun yeterince yapılmadığı belirtilirken, mahallî basın ve Yozgat sivil toplum kuruluşları da, konuya ilgisiz kalmakla eleştiriliyor.

Daha etkin bir duyuru için neler yapılabilir?

Yarışmaya katılım oranının yükseltilmesi ve Yozgat Türk Sanat Müziği repertuvarına nitelikli eserler kazandırılabilmesi için, (çok geç kalınmış olmasına rağmen) daha etkili bir duyuru yapılması gerektiği belirtilirken, bu konuda şu tavsiyelerde bulunuluyor:

- Yarışmanın duyuru metni ve şartnamesi, ulusal gazetelerin, kültür-sanat dergilerinin ve televizyonların kültür-sanat servislerine Valilik kanalıyla gönderilebilir.

- Ulusal televizyon ve radyo kanallarında yayınlanan müzik programlarının yapımcı ve sunucularıyla doğrudan irtibata geçilerek, kısa süreli de olsa röportajlar verilebilir.

- Yarışmanın duyuru metni ve şartnamesi, musikî cemiyetlerine gönderilebilir.

- Gerek Yozgat’ta gerekse Yozgat dışında faaliyette bulunan sivil toplum kuruluşları, üyelerini bu yarışmadan haberdar ederek, duyurusunun yaygın bir şekilde yapılmasını isteyebilir.

- Şarkı yarışmasının, güftesi (sözleri) itibarıyla şairleri de yakından ilgilendirdiği hatırlatılarak, şairlerin de dikkati çekilebilir. Bu konuda, Türk Edebiyatı gibi edebiyat dergileriyle irtibata geçilebilir.

- Yozgat mahallî basını, internet sitelerine yarışma banner’ları yerleştirebilir. Kültür-sanat sayfalarında bu konuyu gündemde tutabilir. İrtibat hâlinde oldukları ulusal basındaki gazetecilerden, yarışma duyurusu konusunda yardımcı olmalarını isteyebilir.