17 Kasım 2009 Salı

Prof. Acar, Yozgatlıların ömrünün neden kısa olduğunu tespit etmek için araştırma yapıyor

Kısa adı TÜİK olan Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, Türkiye’de ömrü en kısa olan insanlar Yozgat’ta yaşıyor.

Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Acar, bu durumun sebeplerini tespit etmek için bilimsel araştırmalar yapıyor. Prof. Acar, “Tıp Fakültesi Dekanlığı olarak büyük bir ekip oluşturduk, bunun sebeplerini ortaya koymaya yönelik alan taraması yapıyoruz” dedi. Acar, başlatılan çalışmayı 3 yılda tamamlamayı planladıklarını kaydetti.

Elmalıçiftliği Köyü’ndeki kadınların tamamı guatr hastası

Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Acar, projenin ilk aşamasında, guatr hastalığının yoğun olarak görüldüğü Kadışehri ilçesine bağlı Elmalıçiftliği ve Yoncalı köylerinde araştırma yaptıklarını söyledi. Acar, Elmalıçiftliği Köyü’nde yaşayan kadınların neredeyse tamamında guatr hastalığı olduğuna dikkat çekti.

Yozgat’taki beslenme alışkanlıkları değişmeli

Yozgat halkının aşırı oranda tuz tükettiğini ve aşırı oranda kolesterol alarak beslendiğini kaydeden Prof. Acar, Yozgat’ın, beslenme alışkanlıkları açısından Türkiye’de en sorunlu şehirlerinden birisi olduğunu belirtti. Acar, “Yozgat’taki bu tip beslenme alışkanlığını değiştirmemiz lâzım” dedi.

İlk bulgular

Başlattıkları araştırmaya dair ilk bulguları da açıklayan Dekan Acar, Yozgat halkının ömrünün kısa oluşunun sebepleri arasında hipertansiyon, beslenme şekilleri, genetik hastalıklar ve altyapıdaki sıkıntılar olabileceğini söyledi.

Prof. Acar, yaptıkları bazı alan taraması ve araştırmalarda, köylerde asbestli boru kullanıldığı, bazı köylerde silikosiz, bazılarında kanser vakalarında artış, bazılarında guatr gibi hastalıkların yaygın olduğunu belirlediklerini söyledi. Acar, alan taramasıyla, Yozgat genelinde yaygın görülen hastalıkların haritasının çıkarılıp hastalığa sebep olan unsurlar belirlendikten sonra hastaların tedavi edileceğini bildirdi.

Tuz kullanımı konusundaki yanlış bilgiler

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Acar, tuz ve iyot kullanımı konusunda Türkiye’de birtakım yanlış bilgilerin yaygınlığına da işaret ederek, bu konuda uyarılarda bulundu.

Prof. Acar, Sağlık Bakanlığı’nın “iyotlu tuz tüketin” tavsiyesinin, halkın kullandığı tuz miktarını artırmasına sebep olduğunu; guatr hastalarının da daha fazla tuz tüketerek hastalıktan kurtulacakmış zannına kapıldıklarını ileri sürdü.

Hipertansiyon sebebiyle her 2,5 dakikada 1 kişi ölüyor

Türkiye’de tuz kullanımının yüksek oluşunun ölümlere sebep olmasının yanı sıra, maddî kayıplara da sebep olduğunun altını çizen Acar, hipertansiyona bağlı olarak her 2,5 dakikada 1 kişinin öldüğüne dikkat çekti. Acar, “Halbuki Türkiye çapında 60 ton daha az tuz tüketsek, bu ölümlerin 5’te 1’ini önlemiş oluruz” dedi. Türkiye’de hipertansiyon ilaçlarına yılda 1 milyar Lira harcandığını belirten Acar, “60 ton daha az tuz tükettiğimiz zaman hem binlerce can kaybını önlemiş olacağız, hem de 100 milyon Dolar, yani 150 milyon lira cebimize kalacak” diye konuştu. Tuzun kendi hacminin bin katı kadar su tuttuğunu ifade eden Acar, şunları söyledi:

İyot ihtiyacı, tuz yerine sebze ve meyvelerle de karşılanabilir

“Bir gram tuz yediğiniz zaman bin litre su tutar, bu da damar sisteminde fazla su tutulmasına neden olur, o da bir noktada patlak verir. Ya beyin kanaması olursunuz ya da kalp krizi geçirirsiniz. Bu yüzde evimizden tamamen tuzu atacağız, evlere hiç tuz koymayacağız. Türkiye olarak kişi başına 5 gram tuz kullanıyoruz, bunu yarı yarıya azalttığımız zaman ölümleri de azaltırız. İyot eksikliği tespit ettiğimiz hastalarda iyot desteğini başka gıdalarla vereceğiz. Patates, sebze, meyve gibi her şeyde iyot var.”