9 Şubat 2009 Pazartesi

Hürriyet’in Yozgatlılarla alay ettiğini unuttuk mu?

Haber-Analiz / Sürur Öztürk

Yozgat basını, Hürriyet gazetesinin 6 Şubat’ta manşetten yayınladığı “Yozgat’ın günahı ne” başlıklı habere adeta dört elle sarıldı.

Oysa, daha kısa bir süre önce Hürriyet gazetesi yazarları Bekir Coşkun ve Fatih Çekirge, köşe yazılarında Yozgatlılarla alay etmişler, eski Yozgat Belediye Başkanı ve “Yozgat” gazetesi yazarı Ali Açıkgöz de, “Niye böyle tanınıyoruz?” başlıklı bir yazı kaleme alarak, Hürriyet yazarlarına tepki göstermişti.

Bu tepkiye destek veren Yozgat Muhabir de, “Açıkgöz’den Coşkun ve Çekirge’ye tepki” başlıklı bir haber yayınlamıştı. Yozgat basınının, Hürriyet’in Yozgatla alay ettiğini unutup, son manşet haberine destek vermesi tuhaf karşılandı.


Önce Fatih Çekirge

Hürriyet gazetesi yazarı ve internet sitesi sorumlusu Fatih Çekirge, 15 Aralık 2008 tarihli “Bu fotoğrafta sadece o yok” başlıklı yazısında Yozgat’ı küçümsüyordu.

Hakkâri’deki Kilim Müzesi’nin açılışı sebebiyle, ilin bütün mülkî amirlerinin topluca çektirdikleri fotoğrafta hiç kadın yer almayışını eleştiren Fatih Çekirge, yazısının devamında şöyle yazıyordu:

“Acaba, il yönetimlerinin yüzde kaçında kadın vardır? Örneğin, Yozgat’ta bir kadın yönetici var mıdır?”

Ertesi gün de Bekir Coşkun

Hürriyet gazetesinin bir diğer yazarı Bekir Coşkun da, 16 Aralık 2008 tarihli “Havadaki papuç” başlıklı yazısında, Iraklı gazeteci Muntazar El Zeydi’nin, ABD Başkanı George Bush’a ayakkabı fırlattığını ancak isabet kaydedemediğini hatırlattıktan sonra, şöyle yazmıştı:

“Oysa bizim Yozgat köylüsünün postalı olsaydı… Değmese dahi, düştüğü yerde yaratacağı patlamanın etkisiyle, maazallah Maliki’ye dahi hasar verebilirdi…”

Bekir Coşkun’un bu istihza dolu cümlelerine göre, Yozgatlıların ayakkabıları, düştüğü yerde patlama etkisi meydana getirecek kadar kötü kokardı. Coşkun’a göre, Yozgatlılar bu kadar pisti…

Ali Açıkgöz’den Hürriyet yazarlarına tepki

Hürriyet gazetesi yazarlarından Bekir Coşkun ve Fatih Çekirge’nin Yozgat insanını küçümseyen cümlelerine, eski Yozgat Belediye Başkanlarından Ali Açıkgöz, tepki gösterdi.


Ali Açıkgöz, 1 Ocak 2009 tarihli “Niye böyle tanınıyoruz?” başlıklı köşe yazısında, Yozgat’ı hiç ziyaret etmedikleri ve Yozgat’ı tanımadıkları halde Yozgat’la alay eden gazetecilere tepkisini dile getirdi.

Hiç görmediğimiz ucube postal

Açıkgöz, “Bekir Coşkun’un sayesinde düştüğü yerden ses getiren bir de postalımız oldu. Bize de bu görmediğimiz, bilmediğimiz ucube postalı tescil ettirmek düşer. Eh be Bekir Coşkun, Yozgat’la, Yozgat köylüsüyle alay etmedik, dalga geçmedik bir siz kalmıştınız, ne diyelim. Biz neler duyduk, nelere katlandık, buna da katlanırız. Umarız birgün iyi olan, güzel olan taraflarımızı da yazarsınız” sözleriyle, teessürlerini kibar bir üslûpla ifade etti.

Yazısında Fatih Çekirge’nin sorusuna da değinen Açıkgöz, Bozok Üniversitesi’nin rektörünün bayan olduğunu belirttikten sonra, Çekirge’ye şu soruları sordu:

Bayan yönetici atandı da Yozgat geri mi çevirdi?

“Sayın Çekirge, TBMM’de kaç bayan Milletvekili var? İstanbul’da, Ankara’da, İzmir’de bayan yöneticilerin sayısı kaç? Ya da erkek yöneticilerle oranı ne? Bu konudaki görüşlerim sizden farklı değil. Sizden ayrıldığım nokta, neden Yozgat’ı örnek verdiniz? Söylediğim gibi Yozgatlı yöneticisini kendi atamıyor. Bu sorun Yozgatlının değil, hükümetin ya da ülkeyi yönetenlerin sorunu. Sanki Yozgat’a bayan yönetici atanmış da Yozgatlı bunu geri mi çevirmiş?..”

Hürriyet, Yozgat’ı kendi planına alet etmek istedi

Daha önce 2 yazarının Yozgat’la alay ettiği Hürriyet gazetesi, 6 Şubat tarihinde yayınladığı manşet haberle de, Yozgat halkını kendi siyasî hesaplarına alet etmek istedi.
Hürriyet, “Yozgat’ın günahı ne” başlıklı manşet haberinde, “Tunceli’de seçime iki ay kala beyaz eşya dağıtımının bu ilden daha yoksul durumda olan 29 ilde, örneğin Yozgat’ta yapılmaması eleştirilere neden oldu” ifadesini kullandı.

Hürriyet’in bu haberle, sosyal yapıları birbirinden çok farklı olan Tunceli ve Yozgat illerini karşı karşıya getirerek, AK Parti’nin her iki ilde de belediye seçimlerini kaybetmesini sağlamaya çalıştığı belirtiliyor. Hürriyet’in, Tunceli’den daha fakir olduğunu belirttiği 29 il arasından Yozgat’ı seçip manşete taşımasının ise “özel bir tercih” olduğuna dikkat çekiliyor.

Hürriyet gazetesinin “Yozgat’ın günahı ne” başlıklı manşet haberiyle; ekonomik durumu kendisinden daha iyi olan Tunceli’ye sosyal yardımda bulunan Hükümete karşı Yozgat kamuoyunda tepki oluşturup, Yozgat’ta oluşacak bu tepkiye karşı da Tunceli kamuoyunda tepki oluşturarak, AK Parti’nin her iki ilde de seçimi kazanmasına engel olmak istediğine dikkat çekiliyor.

Hürriyet'in derdi Yozgat değil

Yozgat basını ise, Hürriyet’in “Yozgat’ın günahı ne” başlıklı manşetini kendi hakkını savunan bir haber gibi değerlendirip, gazete ve sitelerinde aynen iktibas etti. Oysa, Yozgat’ın yoksulluğu ya da devletten yeterince destek görmeyişi, Hürriyet’in umurunda bile değildi. Hürriyet, Tunceli’ye karşı Yozgat’ı kışkırtarak, hükümetle mücadelesine alet etmek istiyordu…

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Tamam iyide madem Yozgat'la bu kadar alay edildiğini üşünüyorsun o zaman bende şunu sorarım
Taha AKYOL- Ekrem DUMANLI- Ahmet HAKAN ne işe yarar böyle durumlar karşısında birazda onlara gül dalı uzatsak yada çuvaldız yerine iğne batırsak olmaz mı? bahsettiğiniz haksızlık karşısında neden sustu bunlar?
Yoksa haksızlık yok bir gerçek olduğu için mi sustular?