7 Şubat 2009 Cumartesi

Hürriyet’in Yozgat provokasyonu

Haber-Analiz / Sürur Öztürk

Hürriyet gazetesi, “Yozgat’ın günahı ne” başlıklı manşet haberiyle, siyasî yapıları taban tabana zıt olan Tunceli ve Yozgat illerini karşı karşıya getirerek, AK Parti’nin her iki ilde de belediye seçimlerini kaybetmesini sağlamaya çalıştı.

Yozgat medyası ise, Hürriyet’in bu tuzağına kolayca düşerek, zokayı yuttu. Yozgat medyasının bu tuzağa bu kadar kolayca düşmesi, mahallî basının ulusal basın karşısında kendisini çok küçük görmesine ve ekonomik sıkıntılar sebebiyle Hürriyet’in asıl maksadını farkedemeyişine bağlanıyor.

Hürriyet devrede

AK Parti’nin Tunceli’de belediye başkanlığını kazanmasına engel olmak isteyen Hürriyet gazetesi, Tunceli’ye karşı Yozgat’ı kışkırtıcı bir manşet yayınladı.

Kamuoyunda aşırı sol örgütlerin taraftar bulduğu bir il olarak tanınan Tunceli’ye karşı, “milliyetçi” yapısı ile bilinen Yozgat’ın seçilmiş olmasının kasıtlı bir mukayese olduğuna dikkat çekiliyor.

Hürriyet gazetesi dün “Yozgat’ın günahı ne” başlıklı haberi manşetten yayınladı. Haberin birinci sayfa özetinde, “Tunceli’de seçime iki ay kala beyaz eşya dağıtımının bu ilden daha yoksul durumda olan 29 ilde, örneğin Yozgat’ta yapılmaması eleştirilere neden oldu” ifadesine yer verildi.

Eleştiriler nerede?

Haber özetinde bu durumun “eleştirilere neden olduğunu” öne süren Hürriyet, haberin devamında, dile getirildiğini iddia ettiği bu eleştirilerden hiçbir örnek yayınlamadı. Haberde, kimin hangi eleştiride bulunduğuna dair herhangi bir ifade yer almadı.

Neden Yozgat?

Hürriyet’in, Tunceli’den daha yoksul durumda olduğunu belirttiği 29 il içerisinden özellikle Yozgat’ı manşete çekmesinin provokatif bir seçim olduğuna dikkat çekiliyor.

Kamuoyunda aşırı sol örgütlerin taraftar bulduğu bir il olarak da tanınan Tunceli’ye karşı, “milliyetçi” yapısı ile bilinen Yozgat’ın seçilmiş olmasının kasıtlı bir mukayese olduğu belirtiliyor.

Hürriyet ne yapmak istedi?

Hürriyet gazetesinin bu manşet haberle, Tunceli’ye yapılan sosyal yardımlara karşı Yozgat’ta kamuoyu tepkisi oluşturup, bu yolla valiliğin Tunceli’ye yardım etmesini engellemeyi amaçladığı kaydediliyor. Bu zıtlaşma sonucunda, Tunceli ve Yozgat gibi siyasî ve sosyal yapıları taban tabana zıt olan iki ilin ideolojik olarak da karşı karşıya getirilerek, Tunceli’nin Yozgat’a inat yine sol partilere oy vermesinin sağlanmak istendiğine işaret ediliyor. Buna karşılık Yozgat seçmeninin de, ideolojik yapısına öfke duyduğu Tunceli’ye yapılan yardımlardan dolayı AK Parti’ye tepki gösterip, belediye seçimlerinde oyunu başka partilere vermeye yönlendirilmek istendiğine dikkat çekiliyor. Bunun yanı sıra, medya yoluyla yapılan bu yönlendirme sonucunda Tunceli belediyesini sol bir partinin kazanmasının Yozgat’a sağlayacağı hiçbir faydanın olmayacağı da hatırlatılıyor.

Yozgat medyası zokayı çabuk yuttu

Hürriyet’in bu basit ama derin tuzağına, Yozgat medyasının neredeyse tamamı düştü. Ulusal basında manşet olmanın heyecanına kapılan Yozgat gazeteleri, Hürriyet’in siyasî planının ne olduğunu düşünme gereği bile duymadan, habere balıklama atladılar.

Hürriyet tescil kurumu mu?

Yozgat’ta günlük gazetelerinden İleri gazetesi, Hürriyet’in haberini “Fakirliğimiz tescillendi” başlığıyla verdi. Oysa Hürriyet gazetesi bir “tescil kurumu” değil. Yozgat’ın fakir bir il olduğunun bilinmesi için bunun Hürriyet gazetesi tarafından “tescil” edilmesi gerekmediği gibi, Yozgat’ın fakirliğinin Hürriyet tarafından “tescil” edilmesi de, Yozgat’ın ekonomik durumunda hiçbir değişikliğe sebep olmuyor. İleri gazetesinin, Hürriyet’in haberini “Fakirliğimiz tescillendi” başlığıyla vermesi, Hürriyet’i bir “tescil” makamı gibi görmesi olarak değerlendiriliyor. (www.yerkoy.net sitesi de, İleri’nin haberini “Yozgat’ın fakirliği tescillendi” başlığıyla iktibas etti.)

Yozgat medyasının basireti mi bağlandı?

Yozgat medyası, Hürriyet’in haberini, Yozgat’ın içinde bulunduğu ekonomik sıkıntının bütün Türkiye’ye duyurulması olarak değerlendirip, haberi aynen iktibas etmeyi tercih ettiler. Oysa, Yozgat’ın yaşadığı ekonomik zorluklar, bir eli yağda, bir eli balda olan Hürriyet yöneticilerinin umurunda bile değildi. Hürriyet, bu tür haberlerle, 29 Mart seçimlerinde AK Parti’nin Tunceli’de seçimi kazanmasını engellemeye çalışıyor, Yozgat’ı da bunun için bir maşa olarak kullanmak istiyordu.

Haberin bu boyutu üzerinde durmayan Yozgat ve Sürmeli gazetesi de, Hürriyet’in manşet haberini internet sitelerinde aynen yayınladılar.

www.yozgathavadis.com ve www.sorgungazetesi.com siteleri de, Hürriyet’in haberini aynen yayınlayan siteler arasında yer aldı. www.bozokgazetesi.com ise, Hürriyet’in haberi yerine, Yozgat Muhabir’in “Hürriyet’in Yozgat provokasyonu” başlıklı haberini yayınlamayı tercih etti.

Yozgat medyasından onurlu bir ses: Tarık Yılmaz

Yozgat mahallî basını, hiçbir siyasî analiz yapmadan Hürriyet’in tuzak haberine sazan gibi atlarken, İleri gazetesi yazarı Tarık Yılmaz, konuya farklı bir açıdan bakabilmeyi başardı. Yılmaz, “Lütfen Yozgat’a yardım etmeyin” başlıklı yazısında şöyle yazdı:

“Ben Tunceli'de dağıtılan yardımlar kadar, Yozgat’ın bu yardımlardan neden yararlanmadığı tartışmasını da doğru bulmuyorum. Evet, fakiriz. Millî gelirimiz en ücra Doğu ilinden dahi az olabilir. Cahil de olabiliriz. İki dağın arasında, Başkent'in burnunun ucunda unutulmuş bir şehir de. Ama bu Yozgat’ı yardımlara reva görecek kadar onursuz mu etmeli? Allah aşkına, bu şehrin insanları yardımlara mı kaldı?

Benim insanım, vatanını karşılıksız sever. Benim insanım, gerektiğinde taaa Allah’ın Filistin’ine milyarlarca lirayı gözünü kırpmadan gönderecek kadar varlık şuuruna sahiptir. Bu şehrin insanlarının, yardımlara ya da sadakaya değil; işe, istihdama, fabrikaya, üniversiteye, havaalanına ihtiyacı vardır. O yüzden kimse ne Tunceli-Yozgat benzetmesi yapsın, ne de ‘onlara var da Yozgat’a yok mu’ muhabbeti. Bu çok çirkin.”

(Not: Yozgat Haber ve Yeni Ufuk gazetelerinin internet siteleri faaliyette olmadığı için, bu iki gazetenin konuya yaklaşımları haberde yer almamıştır.)

Hiç yorum yok: