1 Şubat 2009 Pazar

Bahçeli destek verdi, Ekici eleştirdi

Başbakan Erdoğan’ın Davos’ta sergilediği duruş konusunda MHP’den iki farklı değerlendirme geldi. MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici, “Yarınlarda bizleri sıkıntıya sokacak popülist yaklaşımlar, dış politika açısından çok doğru yaklaşımlar değildir” derken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Erdoğan’ın tepkisine destek verdi. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in paneldeki tutumunu ‘küstahlık ve nezaketsizlik’ olarak değerlendiren Bahçeli, Erdoğan’ın millet adına gösterdiği tepkinin, yöntemi tartışılsa bile, haklı ve meşru olduğunu kaydetti.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın Davos’ta İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve forum yöneticisi David İgnatius’a gösterdiği tepki konusunda MHP yönetiminden farklı değerlendirmeler geldi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Erdoğan'ın Davos'taki çıkışına destek verdi. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in paneldeki tutumunu ‘küstahlık ve nezaketsizlik’ olarak değerlendiren Bahçeli, Erdoğan’ın millet adına gösterdiği tepkinin, yöntemi tartışılsa bile, haklı ve meşru olduğunu kaydetti.

Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Bahçeli: Başbakan’ın küstahlığa tepkisi yerindedir

“Toplantıda, Türkiye Cumhuriyeti’ni temsilen bulunan Sayın Başbakan’a hitaben oturum yöneticisi ile İsrail Cumhurbaşkanı’nın üslup ve yaklaşımı aziz milletimizin asla kabul edemeyeceği bir küstahlık örneği olmuştur.

Tartışma esnasında taşıdığı sorumluluk ve makama yönelik olarak aşağılayıcı ve nezaketsiz tavırlara maruz kalan Başbakan Erdoğan’ın aziz milletimiz adına gösterdiğini düşündüğümüz tepkileri, yöntemleri tartışılsa bile haklı, meşru ve yerindedir.”

Ekici: Popülist yaklaşımlar doğru değil

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici ise, genel başkanından farklı bir değerlendirmede bulunarak, “Yarınlarda bizleri sıkıntıya sokacak popülist yaklaşımlar, dış politika açısından çok doğru yaklaşımlar değildir” dedi.

Partisinin Boğazlıyan ilçe ve belde belediye başkan adaylarının tanıtım toplantısına katılan Mehmet Ekici, toplantının ardından gazetecilerin, Başbakan Erdoğan’ın Davos duruşuna dair sorularını cevapladı.

Başbakan Erdoğan'a yakışanın ağır oturaklı ve dünyadaki siyaset dengelerini gözeten bir üslûp olduğunu belirten Ekici, “Önemli olan bu meselenin siyaset malzemesi haline getirmemektir. 25 Nisandan itibaren bir Ermeni soykırım tasarısı Amerikan Senatosu’nun gündemine gelecek. Buradaki hassas dengelere dikkat eden bir Türk dış politikasına ihtiyaç duyuluyor” dedi. Ekici, şunları söyledi:

“Dış politikada son derece dikkatli olmak zorunda olduğumuz bir dönemi yaşıyoruz. Önümüzdeki Ermeni tasarıları gibi Amerikan Senatosu’nda görüşülecek çok özel gündemler var. Bu gündemlerde dünya siyasetinin oturduğu dengeleri çok iyi tahlil eden bir dış politikaya ihtiyacımız var. Bu süreci dikkatle takip ediyoruz. Dikkat ederseniz MHP konuşmuyor. Konuşmama sebebi bir şeyleri bilmediğinden değildir.

Yarınlarda bizleri sıkıntıya sokacak popülist yaklaşımlar dış politika açısından çok doğru yaklaşımlar değildir. Aynı hatayı Kıbrıs'ta yaptılar, Kıbrıs'ın geldiği nokta ortada, Kafkas politikasında yaptılar geldiği nokta ortada.”

Türkiye’nin Gazze’yi savunması ve Filistin’e sahip çıkması gerektiğini ifade eden Ekici, bundan sonraki sürecin Türkiye için sıkıntılı bir süreç olduğunu ileri sürdü.

Hiç yorum yok: