6 Aralık 2008 Cumartesi

Yozgat’tan geçecek tren hattı stratejik önemde

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Aerbaycan’ın başkenti Bakü’de yaptığı açıklamada, güzergâhında Yozgat’ın da bulunduğu Kuzey TETEK Yolu çalışmalarının, TRACECA Koridoru’nun en önemli birleştiricisi ve tamamlayıcısı olan projelerden birisi olduğunu söyledi.

Tarihi İpek Yolu'nun genişletilerek canlandırılmasını amaçlayan TRACECA organizasyonunun 10. yıldönümü münasebetiyle düzenlenen uluslararası toplantıya katılmak üzere Bakü'de bulunan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yaptığı açıklamada, TRACECA koridorunun temel olarak yüzyıllardır Batı ile Doğu'yu birleştiren kervan ve ipek yollarının güzergâhını da kapsayan bir proje olduğunu belirtti. Yıldırım, ''Türkiye aslında geçiş ülkesidir ve en önemli ülkelerden bir tanesidir. Çünkü iki kıtayı birbirine bağlıyor, iki medeniyeti birbirine birleştiriyor'' diye konuştu.

Bu koridorun en anlamlı projelerinden birkaçını Türkiye'nin hayata geçirdiğini söyleyen Yıldırım, bu projeler arasında halen inşası devam eden Marmaray ve buna paralel olarak yeni başlanan tüp geçidin bulunduğunu kaydetti.

Marmarary'dan demir yolu hattı, tüp geçitten araç geçişi olacağını hatırlatan Yıldırım, ayrıca Türkiye'yi Gürcistan üzerinden Azerbaycan'a bağlayan BTK demir yolu hattının da bu güzergâhı tamamlayan iki önemli halkadan biri olduğunu kaydetti.

Bakan Yıldırım, sözü geçen projeler dışında Türkiye'de 560 kilometresi biten Karadeniz Sahil Yolu ve büyük oranda tamamlanan Kuzey TETEK Yolu çalışmalarına dikkati çekti. Yıldırım, ''Yani İstanbul'dan çıkıp Ankara'ya, buradan Yozgat, Sivas, Erzincan, Erzurum, Kars ve Kafkasya bölgesinden geçerek İran'a, Azerbaycan'a ve Gürcistan'a ulaşan yol güzergâhları, TRACECA koridorunun en önemli birleştiricisi ve tamamlayıcısı olan projelerdir'' dedi.

TRACECA'nın güney ve doğu yönlerine açılmasına ön ayak olduklarını da söyleyen Yıldırım,''Ege Çandarlı limanı var, güneyde Mersin limanı var. Ve kuzeyde Filyos limanı var. Bu limanları bağladığımız zaman TRACECA koridorunu tüm Anadolu'yu kapsayacak şekilde genişletmiş oluyoruz. Böylece, sadece doğu ile batı arasında geçiş köprüsü vazifesi görmeyecek, (aynı zamanda) Karadeniz'in kuzeyini Anadolu'ya ve Orta Doğu'ya bağlayan bir geçiş yolu teşkil edilmiş olacak'' diye konuştu.

TRACECA'nın Avrupa, Kafkasya ve Asya'yı birbirine bağlayan bir ulaşım koridorunu oluşturmaya yönelik bir organizasyon olduğuna işaret eden Yıldırım, TRACECA'nın öncüleri arasında bölge ülkeleri, Avrupa Birliği ile birlikte Türkiye'nin de bulunduğunu söyledi.

Yıldırım, TRACECA içinde Türkiye ve Avrupa ülkeleri dışında Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, Ermenistan, Kazakistan, Kirgizistan, Moldova, Romanya, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Ukrayna'nın yer aldığını hatırlattı.

Tutarsız politika izleyen Türkmenistan'ın durumuna da açıklık getiren Yıldırım, bu ülkenin konuya ilişkin çok taraflı anlaşmayı imzalamadığını, ancak gözlemci olarak katıldığını kaydetti.

Yıldırım, Bakü'deki toplantının amacını da, ''TRACECA'nın geçen 10 yıllık faaliyetinin değerlendirilmesi ve gelecek 5 yıl içinde yapılması gereken öncelikli çalışmaların müzakere edilmesi'' olarak ifade etti.

Hiç yorum yok: