4 Aralık 2008 Perşembe

Yozgat TSO’nun anket komedisi

Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası, internet sitesinde düzenlediği ankette, daha 2009 yılına girmeden “Türkiye’nin ekonomik bakımdan 2009 yılını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunu yöneltiyor.

Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TSO), internet sitesinde düzenlediği anket, tutarsızlığı sebebiyle eleştiriliyor.

Ankette katılımcılara “Türkiye’nin ekonomik bakımdan 2009 yılını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu yöneltiliyor. Ancak, daha 2009 yılına girilmeden böyle bir soru sorulması, anket tekniği bakımından ciddiyetsizlik olarak değerlendiriliyor.

Bir ankette böyle bir sorunun ancak yıl sonunda sorulabileceğini belirten anket uzmanları, Yozgat TSO’nun anketi hakkında şu eleştirilerde bulunuyorlar:

“Ankette, daha 2009 yılına girilmeden, katılımcıların 2009 yılını ekonomik bakımdan değerlendirmeleri isteniyor. Oysa, 2009 yılının ekonomik bakımdan değerlendirilebilmesi için, en azından ilk 6 ayının geride kalmış olması gerekir. Eğer anketteki maksat, katılımcıların 2009 yılının ekonomik bakımdan nasıl bir yıl olacağına dair tahminlerini ya da beklentilerini öğrenmekse, sorulan sorunun bu amaca uygun bir soru cümlesi olması gerekirdi. Meselâ, ‘Sizce 2009 yılı ekonomik bakımdan nasıl bir yıl olacak?’ şeklinde bir soru sorulabilirdi. Zaten, 4 Aralık Perşembe günü saat 22.30 itibariyle ankette en fazla oyun % 27’lik bir oranla ‘Hiçbir fikrim yok’ seçeneğine verilmiş olması da, anket sorusunun mantıksızlığını ortaya koyuyor. Eğer ankette 2008 yerine yanlışlıkla 2009 diye yazılmışsa, bu da bir dikkatsizlik ve ciddiyetsizliktir; ayrı bir eleştiri konusudur. ”

Hiç yorum yok: