9 Aralık 2008 Salı

Kadın çiftçinin azmine devlet desteği

Yozgat Valiliği, Musabeyli Boğazı köyünde çiftçilik yapan ve Orta Anadolu Bölgesi'nde ilk kez Yozgat'ta ''mavi ladin'' fide yetiştiriciliğine başlayan Medine Karaaslan’a her konuda destek veriyor. Kendi imkânlarıyla bin 500 YTL harcama yaparak mavi ladin yetiştirmeye başlayan Karaaslan’ın 3 yıl sonra 15 bin YTL gelir elde edeceği ve bu gelirin artarak devam edeceği belirtiliyor.

“Mavi sedir” oldu, “mavi ladin” neden olmasın

Yozgat'ta daha önce jeotermal enerji kullanımı, bodur meyve üreticiliği ve Saanen keçisi yetiştiriciliği gibi konuların hayata geçirilmesi konusunda ilk çalışmaların başlatılmasını sağlayan AK Parti Yozgat Milletvekili Mehmet Çiçek, Yozgat’ta alternatif ürünler yetiştirilmesi konusunda önderlik yapıyor.

Bu yıl Ödemiş'ten sadece İskandinav ülkelerine mavi sedir ihrac edilerek, 5,5 milyon avro gelir elde edildiğini göz önüne alan milletvekili Çiçek, mavi ladin fidelerinin de maddi değerinin oldukça yüksek olması sebebiyle, ''mavi ladin'' ve ''mavi sedir'' fideciliğinin Yozgat'ta da yapılabileceği fikrini ortaya attı. Musabeyli Boğazı köyünden Medine Karaaslan da bu işi kendisinin yapabileceğini söyleyip üretime talip olunca, Yozgat Valiliği harekete geçerek, gerekli desteği sağlamak üzere çalışmalara başladı.

Yozgat Valiliği, Yozgat’ta mavi ladin yetiştirilmesinin mümkün olup olmayacağına dair bilimsel araştırmalar yaptı. Bölgede hava, su ve toprak analizleri yapıldı. Analiz sonuçları olumlu çıkınca, müteşebbis kadın çiftçi Medine Karaaslan’ın desteklenmesi için İl Çevre ve Orman Müdürlüğü görevlendirildi.

Medine Karaaslan, kendi imkânları ve resmî kurumların teknik desteği ile bin 500 YTL harcayarak mavi ladin fidesi yetiştiriciliğine başladı. Bu fidelerden 3 yıl sonra ürün alınmaya başlanacağını belirten Yozgat Milletvekili Mehmet Çiçek, Karaaslan’ın bin 500 YTL tutarındaki harcamasına karşılık 3 yıl sonra yaklaşık 15 bin YTL gelir elde edeceğini, bu gelirin de her yıl artarak devam edeceğini söylüyor.

Yozgat Valisi Amir Çiçek, AK Parti Yozgat Milletvekili Mehmet Çiçek ve İl Çevre ve Orman Müdürü Birol Ayyıldız, Orta Anadolu Bölgesi'nde ilk kez Yozgat'ta ''mavi ladin'' fide yetiştiriciliğine başlayan Medine Karaaslan'ın köydeki çalışmalarını yerinde inceleyerek destek verdi. İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Karaaslan’a uzmanlar tarafından uygulamalı eğitimler verildiğini ve fideciliğin nasıl yapılacağının uygulamalı olarak gösterildiğini belirterek, bu safhadan sonra da sürekli denetlemeler yapmak suretiyle teknik desteklerinin devam edeceğini söylüyor.

Bodur elma yetiştiriciliği yaygınlaştı

Yozgat Valisi Amir Çiçek de, bölgede daha önce de bodur elma projesini başlattıklarını hatırlatarak, “Şu anda bodur elma projesi amacına ulaştı. İl genelinde yaygın olarak bahçeler kuruldu, kurulmaya da devam ediyor. Aynı şekilde, Mavi Ladin fidesi yetiştiriciliğinin de bu çalışma ile yaygınlaşacağını umuyoruz” diyor.

Çiftçilere çağrı

Yozgat Milletvekili Mehmet Çiçek, alternatif ürün yetiştirmek isteyen müteşebbis çiftçilere “tekliflerinizi getirin” çağrısı da yapıyor. Çiçek, “Bugün alternatif ürünlerin üretimi için herkesin malî imkânı olmayabilir; ama devletimizin hazırlanan projelere desteği var. Çiftçilerimiz, hazırladıkları projelerini ilgili kurumlara sunup, ‘ben bu işi yapacağım’ dediğinde kendisine hem teknik, hem de mali destekler verilmektedir” diyor.

Karaaslan: Bir ilki gerçekleştirmekten mutluyum

Özel bir emek ve zaman isteyen fide yetiştiriciliği yapmak üzere imkânlarını seferber eden Musabeyli Boğazı köyünde çiftçilik yapan Medine Karaaslan ise, ''Bu zor bir iş değil. Severek yapıyorum. Şu anda 2 bin ladin, 5 bin de çam var. Bunları yetiştirip satacağım” diyor. Karaaslan, Yozgat'ta bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını da ifade ederek, bu çalışmanın diğer çiftçiler tarafından da görülüp, uygulanmaya başladığında daha da mutlu olacağını belirtiyor.

Hiç yorum yok: