12 Aralık 2008 Cuma

Şefaatli Karanlıkdere’yle ilgilenecek başkan istiyor

Yozgat’ın Şefaatli ilçesi sakinleri, bin 604 adet bitki türünün yetiştiği tespit edilen ancak ilgisizlik sebebiyle özelliklerini kaybetmeye başladığı ileri sürülen Karanlıkdere Vadisi ile ilgilenecek bir başkan istiyor.

Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünden Ümit Budak ve Ali İrfan İlbaş’ın 2004 yılında üniversitenin Fen Dergisi’nde yayınladıkları makale, Şefaatli ilçesindeki Karanlıkdere Vadisi’nin öenmini ortaya koymuştu.

Karanlıkdere’ye özgü 137 bitki türü

Sözkonusu makalede, Şubat 2002-Temmuz 2003 tarihleri arasında, Şefaatli ilçesinden Yerköy ilçesine kadar olan 35 km. uzunluğunda ve 50-1200 m. genişliğinde bir alanda bitki türleri üzerinde bilimsel inceleme yapıldığı belirtiliyordu. Makalede, bölgedeki bin 604 adet bitki türünün incelenmesi sonucunda, 25 familya, 112 tür ve tür altı seviyede “endemik takson” tesbit edildiği kaydediliyordu. Bu sonuç, bitki türleri bakımından oldukça zengin olan Karanlıkdere bölgesinde 137 bitki çeşidinin yalnızca o bölgede yetişmekte olduğu anlamına geliyordu.

Karanlıkdere için projen var mı?

Şefaatli halkı ise, bu derece önem taşıyan bir bölgeye yeterince önem verilmediğini ve ilgi gösterilmediğini düşünüyor. İlçe sakinlerine göre bu bölge ilgisizlik ve bakımsızlıktan dolayı özelliklerini kaybediyor. Bu sebeple de halk, 29 Mart 2009’da yapılacak olan mahallî idareler seçimlerinde Şefaatli’ye Belediye Başkanı olacak adayın, Karanlıkdere’ye ilgi gösterecek bir isim olmasını istiyor. Kısacası, belediye başkan adayının Karanlıkdere’ye yönelik bir projesinin olup olmadığı ilçe halkı için önem taşıyor.

Şefaatli halkı ayrıca, gençlerin kahvehane köşelerinden kurtarılmasını, yıllardır vaad edilip de bir türlü gerçekleştirilmeyen sanayileşmenin de gerçekleştirilmesini bekliyor.

Hiç yorum yok: