30 Ekim 2008 Perşembe

Yozgat’taki tarihî binalar onarılıp turizme açılacak

Yozgat’ta bulunan ve çoğunluğu yıkılmaya yüz tutan tarihî binaların onarılıp turistik amaçlı olarak değerlendirilmesi amacıyla, Yozgat Valiliği ve Belediye Başkanlığı ortak çalışma başlattı. Vali Yardımcısı Mustafa İngenç’in başkanlığında yapaılan toplantıda, binaların onarım çalışmalarını yürütmek üzere bir dernek kurulması kararlaştırıldı.

Yozgat Valiliği’nde yapılan toplantıya Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, İl Kültür ve Turizm Müdürü Fuat Dursun ile özel mülkiyet altında bulunan tarihî binaların mirasçıları katıldı.

İl merkezinde tescilleri yapılıp, koruma altına alınan 112 tarihî binadan çoğunluğunun özel mülkiyet olduğu, birçoğunun da bakımsızlıktan yıkılmaya yüz tuttuğu belirtildi. Bu binaların hem çevre kirliliğine sebep olduğunun hem de bazı bölgelerde özellikle çocuklar açısından tehlike arz ettiğinin altı çizilerek, bunların onarılarak turizme kazandırılması gerektiği ifade edildi.

Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, kurulacak derneğin onarım çalışmalarını yürüteceğini, TOKİ ve bakanlık tarafından verilecek desteklerin dernek kanalıyla temin edileceğini anlattı.

Anıtlar Yüksek Kurulu’nun bu konu üzerinde hassasiyetle durduğunu belirten Belediye Başkanı Başer, Yozgat’ta bulunan tarihî binaların yeniden değerlendirilmeye tabi tutulup, tarihî özelliği olmayanların tescillerinin kaldırılması, tarihî özelliğe sahip olmasına rağmen tescili yapılmayan yapıların da tescillerinin yapılması konusunda çalışma yapılacağını bildirdi.

(Kaynak: İleri Gazetesi)

Hiç yorum yok: