12 Ekim 2008 Pazar

Yozgat gazetesi ne yapmak istiyor?

Web sitesinde sürekli mahallî Yozgat haberlerini manşet yapan Yozgat gazetesinin, dün AK Parti’nin oy kaybettiği iddiasını yansıtan Vatan gazetesinin bir haberini manşete çıkarması dikkat çekti. Yozgat gazetesinin alıntı yaptığı Vatan gazetesinin haberi ise, çelişkiler taşıyor.

Yozgat’ın 35 yıllık gazetesi olmakla övünen Yozgat gazetesi, dün genel eğiliminin dışına çıkarak, Vatan gazetesinden alıntı yaptığı bir haberi web sitesinde manşete çıkardı. Genellikle Yozgat haberlerini manşet yapan gazetenin, Vatan gazetesinin bile manşete taşımadığı ve 9 Ekim’de yayınladığı anket haberini, 2 gün sonra manşetine taşıması manidar bulundu.

9 Ekim 2008 Perşembe günü Vatan gazetesinde “Kararsızlar AKP’nin önünde” başlığıyla birinci sayfanın sol alt köşesinde yayınlanan anket haberi, 2 gün sonra “Küresel kriz, 17 şehit ve yolsuzluklar AKP’ye oy kaybettirdi” başlığıyla Yozgat gazetesinin web sitesine manşet oldu.
Haberdeki çelişki

Vatan gazetesinde yayınlanan ve Yozgat gazetesinin alıntı yaptığı haber ise, çelişkiler taşıyor.

Vatan gazetesinin A&G şirketinin anketine dayandırdığı haberi, AK Parti’nin oylarının düştüğü, MHP’nin oylarının ise yükseldiği iddiasını taşıyor.

Habere göre, AK Parti’nin oylarının düşmesinin sebeplerinden birisi de, Aktütün Jandarma Karakolu’na düzenlenen terör saldırısında 17 askerin şehit olması. Ancak, haberdeki çelişkiler, bazı soru işaretlerinin doğmasına sebep oldu.

Haberde, sözkonusu anketin 4-5 Ekim tarihleri arasında yapıldığı belirtiliyor. Oysa Aktütün Karakolu’na 3 Ekim’de düzenlenen saldırı, Genelkurmay Başkanlığı tarafından kamuoyuna 4 Ekim’de duyurulmuştu. Habere göre, ankete de aynı gün başlanmış, ertesi gün de tamamlanmış. Terör saldırısı olduğu gün böyle bir anketin yapılması ayrı bir soru işareti oluştururken, henüz olayın şaşkınlığı ve üzüntüsü içerisinde olan kamuoyunun olayın ilk günü hemen siyasî kanaatini değiştirmiş olduğu iddiası inandırıcı bulunmuyor.

Sorular

Anketin, terör saldırısının kamuoyuna açıklandığı gün yapılması, şu soruları da gündeme getiriyor:

- Bütün Türkiye'de yürekleri dağlayan bir olayın kamuoyuna açıklandığı gün neden böyle siyasî bir anket düzenlendi?

- Aynı gün anket düzenlemeye karar verilmesi, bilimsel olarak soruların hazırlanması ve anket ekibinin hazırlanıp ankete başlaması, araştırma yapmanın ciddiyetiyle bağdaşıyor mu?

Anketin doğru olduğunun kabul edilmesi hâlinde ise şu sorular gündeme geliyor:

Bu ankete göre, terör saldırıları AK Parti’nin oylarını düşürürken, MHP’nin oylarının artmasına mı sebep oluyor?

A&G’nin sahibi Adil Gür, “şehit haberleri duymadığımız takdirde AKP’nin oyları bir önceki ay mertebelerine ulaşacaktır” diyor. MHP’deki oy artışının sebebi sorulduğunda da, “MHP’deki hızlı yükselişi terör olayına bağlıyorum” diyor.

MHP ne düşünüyor?

Bu durumda MHP, kendisini "terör sayesinde oylarını artıran parti" durumuna düşüren Vatan gazetesine ve bu haberi manşete çıkaran Yozgat gazetesine itiraz edecek ve bu konuda kamuoyuna bir açıklama yapacak mı?


Parti isimleri böyle mi yazılıyor?

Ayrıca, Yozgat gazetesinin manşet resminde Adalet ve Kalkınma Partisi’nin adı resmî kısaltması olan AK Parti şeklinde; Demokratik Toplum Partisi’nin adı da yine resmî kısaltması olan DTP şeklinde yazılırken, CHP’nin “C. HALK”, MHP’nin de “M. HAREKET” şeklinde yazılması ciddiyetsizlik olarak değerlendirildi.

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: