27 Ekim 2008 Pazartesi

Oğlu başka bir aileye evlâtlık verilen baba mahkemeye başvurdu

Bakım için Çocuk Esirgeme Kurumu’na bıraktığı 4 yaşındaki oğlunun evlatlık olarak başka bir aileye verildiğini öğrenen baba Yaşar A., evlâdını geri alabilmek için mahkemeye başvurdu.

Yozgat'ın Çekerek ilçesinde Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulunup, 4 yaşındaki çocuklarının bakım yurduna alınmasını sağlayan aile, çocuklarının kurum tarafından başka bir aileye evlâtlık verildiğini öğrenince, çocuklarını tekrar alabilmek için yargıya başvurdu.

4 yaşındaki Emre A., babasının başvurusu üzerine önce Yozgat Sosyal Hizmetler Çocuk Yuvası’na yerleştirildi. Küçük Emre daha sonra Genel Müdürlüğün talimatı ile Ankara Atatürk Çocuk yuvası’na gönderildi. Bir ailenin, Emre’yi evlât edinmek için başvuruda bulunması üzerine de, çocuk bu aileye evlatlık olarak verildi.

Emre’nin babası Yaşar A.’nın avukatı vasıtası ile çocuğunu geri almak için mahkemeye başvurması üzerine SHÇEK tarafından yapılan açıklamada, Emre’nin evlatlık olarak verilmeden önce anne ve babasının onayının alındığı belirtildi. Yapılan açıklamaya göre, bir aile Emre’yi evlat edinmek için başvuruda bulunduğunda kurum, Çekerek Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuruda bulunarak, çocuğun evlâtlık olarak verilebilmesi için izin istedi. Mahkeme de, Emre’nin anne ve babasını çağırarak, çocuğun evlâtlık olarak verilmesine itirazlarının olup olmadığını sordu. Ailenin onay vermesi üzerine de mahkeme, 7 Mart 2008 tarihinde Emre’nin evlâtlık olarak verilmesine karar verdi.

Emre’nin babası Yaşar A. ise, çocuğunu evlâtlık olarak verilmesi için değil, bakım altında tutulması için onay verdiklerini iddia ediyor. 2002 yılında evlendiğini belirten Yaşar A., 2004 yılında Emre’nin dünyaya geldiğini, 2005 yılında ise eşinden boşandığını, bu sebeple de oğluna yaşlı annesinin bakmak zorunda kaldığını ancak bakımda yaşadıkları zorluk sebebiyle, oğlunu bakım yurduna verdiğini söylüyor.

Yaşar A., mahkemenin vermiş olduğu çocuğunun evlâtlık olarak verilmesine dair kararın bozulup, çocuğun tekrar kendilerine verilmesi amacıyla avukatı aracılığı ile Yargıtay Hukuk Dairesi ve Yozgat Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulundu.

(Kaynak: Boğazlıyan Çağlayan Gazetesi)

Hiç yorum yok: