30 Ekim 2008 Perşembe

Musabeyli Barajı’nın yapımı 4 yılda tamamlanacak

Musabeyli Barajı’nın devreye girmesiyle birlikte, Yozgat merkez, Yerköy ve Sorgun ilçeleriyle Organize Sanayi Bölgesi’nin içme su ihtiyacı karşılanacak, bölgede toplam 180 bin hektar alan sulanabilecek.

Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer’in verdiği bilgiye göre, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) tarafından hazırlanan proje 2009 yılında tamamlanacak. Projenin hayata geçirilmesi ise 4 yıl sürecek. 48 milyon metreküp su toplama kapasitesine sahip Musabeyli Barajı’nın yapımı tamamlandığında, Yozgat merkez, Yerköy ve Sorgun ilçeleriyle Organize Sanayi Bölgesi’nin içme su ihtiyacı karşılanacak, bölgede toplam 180 bin hektar alan sulanabilecek.

Başkan Başer, Barajın devreye girmesiyle birlikte, belediyenin maliyetlerinin % 50 oranında düşeceğini belirterek, “Zira mevcut suyumuz 4 terfi ile şebekeye verilirken, Musabeyli´den iki terfi ile suyu şebekeye verebileceğiz” diyor. Başer’in verdiği bilgiye göre, baraj devreye girdikten sonra su faturalarından tahsil edilecek paranın % 5’i DSİ’ye ödenecek. Böylece, Belediye’nin kasasından para çıkmayacak, DSİ de harcamalarını bu yolla tahsil etmiş olacak.

Yozgat Belediye Başkanı Başer, 148 milyon YTL tutarındaki projenin hayata geçirilmesi için bu yıl 13,5 milyon YTL ödenek tahsis edildiğini, inşaat çalışmalarının ise hızla devam ettiğini bildirdi. Başer, istimlâk konusunda bazı sıkıntılar yaşandığını ancak bunların çözülemeyecek sıkıntılar olmadığını söyledi.

Barajın özellikleri

Kayseri DSİ 12. Bölge Müdürü Ali Fuat Eker’in verdiği bilgiye göre, Musabeyli Barajı’nın temelden gövde yüksekliği 65 metre olacak. Su kaynakları Kızılırmak ve Deliceırmak’ın kolu olan Bişeközü Deresi’nden ve yağışlardan sağlanacak.

Hiç yorum yok: