9 Ekim 2008 Perşembe

Boğazlıyan’daki düve çiftliğinin kapasitesi artırılacak

Yozgat Valisi Amir Çiçek, tarım ve hayvancılık sektöründe Yozgat’ın önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, Boğazlıyan ilçesinin Devecipınar beldesinde bulunan İl Özel İdare´nin de ortağı bulunduğu Damızlık Gebe Düve Çiftliği´nin kapasitesini artırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını bildirdi.

Vali Çiçek, yaptığı açıklamada, bir süre önce yurt dışından damızlık gebe düve getirdiklerini, çiftlikte hâlen 850 büyükbaş hayvanın bulunduğunu belirterek, “2 bin 500 başlık kapasiteye sahip olan Devecipınar Damızlık Gebe Düve Çiftliği’nin talebin önemli bir bölümünü karşılayabilecek düzeye getirilmesi, yem bitkileri üretiminin artırılmasına yönelik önemli çalışmalar yaptık ve belirli bir mesafe aldık” dedi.

Çiftliğin Yozgat’ta bulunmasının ilin ekonomisi açısından da önemli olduğunun altını çizen Vali Çiçek, hayvancılığın gelişmesi, yaygınlaşması, besicinin talebinin karşılanmasında çiftliğin önemli rol üstlendiğini, Yozgat’ın ihtiyacının karşılanmasının ardından, ileriki yıllarda da çevre illerin taleplerine yanıt verileceğini ifade etti. Vali Çiçek, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Damızlık gebe düve talebini karşılayabilmek için Devecipınar’daki çiftliğin kapasitesini artırmak için çalışıyoruz. Burası bir şirkettir; Başak Anonim Şirketi. Ama burada Özel İdare’nin de hissesi vardır.

Biz Özel İdare olarak amacımız kazanmak değil, bölgede hayvancılığı desteklemektir. Çiftliğin kapasitesini arttırmak amacıyla bundan 3 ay önce Avustralya’dan damızlık düve ithal ettik. Şimdi onların çoğalmaları ve yerli ırkımızın durumuyla ilgili buradaki çalışmaları izliyoruz. Yozgat’ın ekonomik gücünü artırıp, kalkındırabilmemiz için temel tarım potansiyelimizi en iyi hale getirmek durumundayız.”

Vali Çiçek, çiftliğin yem ihtiyacını karşılayabilmek için Boğazlıyan ve Sarıkaya ilçelerinde yem bitkisi ıslahı konusunda çalışmalar yapılarak, çiftçilere örnek olunduğunu anlattı. Devecipınar bölgesinde meraların büyük bölümünün ıslahının yapıldığını da bildiren Vali Çiçek, şöyle konuştu:

“Vatandaşlarımızdan arazilerini kiralayıp, yem bitkisi üretiyoruz. Hem Boğazlıyan’da hem de Sarıkaya’da bunu yapıyoruz. Yaptığımız bu çalışmaların vatandaşımıza örnek olmasını istiyoruz. Vatandaşımız, yapılan çalışmaları izleyip, meralarını ıslah edip, yem bitkisi üretimi yaparak, besiciliği geliştirsin, ucuz ve kaliteli hayvan ürünleri üretimi gerçekleştirsin. Yozgat’ta bunun gibi birkaç tane daha çiftlik var. Yerköy’de eskiden TİGEM bünyesindeki çiftlik özel sektör tarafından işletilmekte, hayvancılık potansiyelinin yanı sıra sertifikalı tohum, fidan üretimi de gerçekleştirilmektedir.”

Vali Çiçek, Yozgat’ın hayvancılık konusunda tespit edilen 20 ilden birisi olduğunu, önümüzdeki yıl hayvancılık konusunda yapılacak mega projelerin AB fonlarından destekleneceğini kaydetti.

Hiç yorum yok: