5 Eylül 2008 Cuma

Yozgat’ta yılda 130,5 ton balık üretiliyor.
Üretimi artırmak için yeni projeler gündemde

Derbent göletinde 25 ton kapasiteli kafesli balık tesisi kurulmasına onay verildi. Gelingüllü Barajı'nda toplam 50 ton üretim kapasiteli iki ayrı “kafeste alabalık üretimi” için projeler hazırlandı. Aydıncık ve Akdağmadeni ilçelerinde ise, alabalık üretim tesislerinin kurulması için ön izin talebinde bulunuldu.

Yozgat Tarım Müdürlüğü Proje İstatistik Şube Müdürlüğü Su Ürünleri Mühendisi Seyfali Ağtepe, tatlısu balıkçılığının giderek arttığını belirterek, bu tesislerin de işletmeye açılmasıyla birlikte Yozgat'ta balık üretimi daha da artacağını söyledi.

Seyfali Ağtepe, il genelinde toplam 28 göl ve gölette tatlı su balıkçılığı yapıldığını belirterek, karasal bölgelerde balık üretiminin arttığını bildirdi.

Seyfali Ağtepe, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, il genelindeki toplam 28 göl ve göletin 5’inin Devlet Su İşleri, 23’ünün ise Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yapıldığını kaydetti.

Gelingüllü ve Yahyasaray barajlarında avlanma hakkının kiraya verilerek, balık üretiminin yapıldığını anlatan Ağtepe, ''Gelingüllü'de yıllık 3 ton kefal, 7 ton sazan, 15 ton kerevit, 50 ton gümüş balığı; Yahyasaray'da ise yıllık 1 ton kefal, 1 ton sazan ve 1 ton in balığı üretimi yapılmaktadır'' dedi.

Derbent, Fakıbeyli ve İğdecik göletlerinin yarı kontrollü sazan yetiştiriciliği için kiraya verildiğini kaydeden Ağtepe, Derbent'te 10 ton, Fakıbeyli'de 10 ton ve İğdecik'te de 5 ton sazan üretiminin gerçekleştirildiğini ifade etti. Ağtepe, karada üretim tesislerinden Akdağmadeni, Saraykent, Kadışehri ve Çayıralan'da yıllık 27.5 ton alabalık üretiminin yapıldığını söyledi.

Yozgat'ta yıllık balık üretiminin 130,5 tonu bulduğunu kaydeden Ağtepe, ''Derbent göletinde 25 ton kapasiteli kafesli balık tesisi kurulmasına onay verildi. Gelingüllü barajında toplam 50 ton üretim kapasiteli iki ayrı kafeste alabalık üretimi için hazırlanan projeler var. Aydıncık ve Akdağmadeni ilçelerinde ise alabalık üretim tesislerinin kurulması için ön izin talebinde bulunuldu. Bu tesislerin de işletmeye açılmasıyla birlikte Yozgat'ta balık üretimi daha da artacaktır'' diye konuştu.

(Kaynak: Sorgun Postası)

Hiç yorum yok: