14 Eylül 2008 Pazar

Sorgun'a ve Büyüktaşlık Köyü'ne talih kuşu konuyor

Hititlerin en büyük antik kentlerinden Zippalanda’nın izini bulmak üzere Türkiye’ye gelen İtalyan ekip, Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Büyüktaşlık köyünde 3 yıl sürecek yüzey araştırmasına başladı.

İtalya´daki Firenze Üniversitesi’nden Arkeolog Prof. Dr. Stefania Mazzoni başkanlığındaki 21 kişiden oluşan ekibe gözlemcilik yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi, Aydın Müze Müdürlüğünden Arkeolog Ertan Yılmaz, yaptığı açıklamada, antik ismiyle Zippalanda olarak bilinen şehrin bulunmasına yönelik çalışmalara başlandığını söyledi.

1954 yılında bir İngiliz araştırmacının bölgede yaptığı yüzey araştırmasında bir antik kentin varlığını belirlediğini belirten Yılmaz, daha sonra yazılan metinlerde bölgede bulunan antik kentin Zippalanda olduğunun ileri sürüldüğünü ifade etti.

Kerkenes harabeleriyle ilgili çalışmalar yapan ekibin, bölgede yaptığı yüzey araştırmalarında buranın Zippalanda olabileceği konusunda sağlam verilere ulaştığını kaydeden Yılmaz, “Bunun üzerine İtalya’dan gelen arkeologlar ve yan bilim dallarından kurulan araştırma ekibi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin alarak yüzey araştırması, jeomorfolojik ve GPS belirleme yöntemiyle araştırmaya çalışmalarını başlattı” dedi. Yılmaz, arkeolojik bölgenin Hitit kenti Zippalanda olup olmadığının ortaya çıkarılmasının Türk arkeolojisindeki bir boşluğu, bir soru işaretini gidereceğini ifade etti.

Araştırma 3 yıl sürecek

Arkeolog Prof. Dr. Stefania Mazzoni ise, bölgede daha önce yapılan yüzey araştırmalarında elde edilen bazı bulgulardan yola çıkarak, bölgenin tarihini ve Hititler için önemini belirlemeye yönelik çalışma başlattıklarını söyledi.

Mazzoni, Hititlerin Orta Anadolu’da Boğazköy’den sonra ikinci büyük şehri olan Zippalanda’nın bölgede olduğunun düşünüldüğünü, 3 yıl sürecek yüzey araştırmasında verilerin incelenerek, ortaya atılan iddiaların doğruluğunun bilimsel olarak belgeleneceğini bildirdi.

Stefania Mazzoni, “Burada yaptığımız yüzey araştırmalarında şu ana kadar elde ettiğimiz veriler, bölgede antik bir şehrin bulunduğunu göstermektedir. Bölgenin yapısını, taşlarını, toprağını inceliyoruz, ölçümler yapıyoruz. Buradaki bulguları daha sonra laboratuvar ortamında inceleyeceğiz” diye konuştu.

Mazzoni, burada yapılacak yüzey araştırmasında elde edilecek bulgulara göre kazı çalışmasına başlanacağını bildirdi.

Hiç yorum yok: