15 Eylül 2008 Pazartesi

Maden zengini Yozgat’ta seferberlik:
507 kişiye maden arama ruhsatı verildi

Yozgat'ta, Maden Tekkik Arama Enstitüsü (MTA) tarafından geçmiş yıllarda yapılan aramalar sonucu tespiti yapılan maden yataklarının yer altından yer üstüne çıkartılıp, işletmeye açılması amacıyla 507 kişi ve şirkete ruhsat verildi.

Yapılan araştırmalar sonunda bölgede çinko, granit, kalker, kömür, demir, mermer, traverten, altın madenlerinin varlığı belirlendi. Bu maden yataklarının yer üzerine çıkartılması ve daha sonra da işletilmesi amacıyla ruhsat alan 507 kişi ve şirket, çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Yozgat Valisi Amir Çiçek, yaptığı açıklamada, Yozgat'ın Türkiye'nin önemli tarım ve hayvancılık bölgelerinden birisi olduğunu, bunun yanı sıra tarih boyunca değişik medeniyetlere ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, ‘Bir taraftan tarım ve hayvancılık sektörünü geliştirmeye , diğer taraftan da yapılan kazı çalışmalarıyla tarihin gizli kalmış yönlerine ışık tutulmaya çalışıyoruz. Son yıllarda ise yeraltı kaynaklarının yer üstüne çıkartılmasına yönelik yürütülen çalışmalar da hız kazandı. 'MTA tarafından yapılan araştırmalarda madenlerin toprak altında olduğu, gün gün ortaya çıktığı görülmektedir. Maden arama ruhsatı talebi giderek artmaktadır'' dedi.

Yenifakı ve Şefaatli’de petrol aranıyor

Vali Çiçek, Yozgat il genelinde birçok madenin varlığının bilindiğini, bilinen madenlerle birlikte Türkiye Petrolleri Ofisi tarafından Şefaatli-Yenifakılı ilçeleri bölgesinde petrol sondaj çalışmalarının gerçekleştirildiğinin de altını çizdi.

Yozgat'ta bulunan maden yatağı kapasitesinin belirlenmesi ve verimli olan maden yataklarının işletmeye açılmasına yönelik çalışmalar devam ederken, mermer, kömür, çinko ve kurşun madenlerinin işletmeye açık olduğunu vurgulayan Vali Çiçek, açıklamasını şöyle sürdürdü:

''Yozgat'ta oldukça değişik maden yatakları bulunmaktadır. Bu maden yataklarının rezervleri önemlidir. Bu amaçla son yıllarda maden yataklarının rezervlerinin belirlenmesine yönelik arama ruhsatı talebinde artış olmaktadır. Bugün itibariyle 507 kişi arama ruhsatı alarak, değişik alanlarda daha önce tespit edilen maden yataklarının yer üzerine çıkartılmasına yönelik çalışmalar yapmaktadır. Bugün bilinen madenler dışında, daha önce tespiti yapılmayan altın ve petrol konusunda da uzmanlar tarafından arama ve araştırmalar yapılıyor. Bu zenginlik sadece Yozgat'ın değil Türkiye'nin de zenginliğidir. Bunlardan işletmeye geçmiş olanlardan özellikle Akdağmadeni' ndeki çinko, kurşun işlendikten sonra ihrac ediliyor. Zengin bir ocak. Şu anda 200-300 civarında işçi çalışıyor. Bu zenginlik başka ilçelerimizde de var. Maden çeşidi olarak yine mermer yataklarımız var. Özellikle Çayıralan, Çandır, Yenifakılı taraflarında çok güzel mermer yataklarımız mevcut. Genelde, vatandaşlar blok halinde mermerleri alarak başka yere taşımakta, böylece mermerimiz işlenmeden başka yerlere gönderilmektedir. Aydıncık İlçesi, Kazankaya, Bazlambaç bölgemizde de çok iyi, parlak, inşaatlarda da kullanılabilecek, işe yarayacak mermerlerimizin varlığı tespit edildi. Sorgun İlçemizde bulunan kömür yatakları işletilmeye devam etmektedir.''

Vali Çiçek, Şefaatli-Boğazlıyan ilçeleri arasındaki bölgede de maden arama çalışmalarının bulunduğunu, bulunan madenin türünün ise henüz tespit edilemediğini anlattı.

Vali Çiçek, ''Yozgat'ta bulunan madenlerin yer üstüne çıkartılmasının ardından, kurulacak işletmelerle, burada işlenilip, istihdam yaratılmasını istiyoruz. Madenin işlenmeden başka bölgelere götürülmesi hem masraflı oluyor, hem de değeri olmuyor'' diye konuştu.

Vali Çiçek, il genelinde bulunan değişik türdeki zengin mermer yataklarının birçoğunun işletmeye açık olduğunu, bazı işletmelerin özellikle uzak doğu ülkelerine ihracat yaptığını kaydetti.

(Kaynak: Sorgun Postası)

Hiç yorum yok: