2 Eylül 2008 Salı

Akdağmadeni’ndeki tarihî binalar onarılıyor

Açık hava müzesini andıran Akdağmadeni ilçe merkezinde bulunan 14 ayrı tarihi binayı restore ettirmek amacıyla başlatılan çalışmalarda sona gelindi.

Akdağmadeni Belediye Başkanı Suphi Daştan, yaptığı açıklamada, ilçede bulunan tarihî önemi bulunan binalardan bazılarının zaman içerisinde yıpranıp, kullanılmaz hale geldiğini hatırlattı. Daştan, ilçe merkezinde bulunan tarihî binaların tamamını kapsayan bir proje hazırlattırdıklarını, restoreyle ilgili hazırlanan projenin ise Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından onaylandığını bildirdi. İlk etapta iki tarihî binanın restoresini gerçekleştireceklerini anlatan Daştan, restore çalışmalarının Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortaklaşa gerçekleştireceklerini söyledi.

Daştan, ''İlçemizde bulunan 14 tarihî binadan bazıları resmî kurumlar tarafından kullanılmaktadır. Kullanımda olan bu binalar geçmişi günümüze taşımakta ve korunmaktadır'' dedi.

Daştan, ilk etapta restore edilmesini planladıkları tarihi binalardan birisinin Papa Eftim kilisesi olduğunu, 1862 yılında yaptırılan kilisenin geniş bir avlu içerisinde bulunduğunu, bir bölümünün zaman içerisinde uçtuğunu, iç duvarlarındaki süslemelerin ise zaman içerisinde silinip, yok olduğunu vurguladı. Daştan, ''Restore ettireceğimiz diğer bina ise eski hapishane. Hangi tarihte yapıldığı bilinmiyor. Şehir merkezindeki görkemli tarihi binanın bir bölümü nalburiye esnafı tarafından kullanılıyor. Bu iki bina aslına uygun restore edilecek, daha sonra da diğerleri programa alınacaktır'' diye konuştu.

Daştan, Akdağmadeni ilçe merkezindeki tarihi dokunun aslına uygun restore ettirilip, korunmasıyla turizme yönelik faaliyetlerinde artacağını, gelecek turistlerin ekonomiye de ciddi katkılar sağlayacağını belirtti.

Hiç yorum yok: