17 Eylül 2008 Çarşamba

Ahmet Demirel: Soğanın da taban fiyatı olsun

Yozgat'ta geçimini soğan üreterek sağlayan çiftçiler, soğan alım satımında fiyat oluşmamasından yakınarak, devletin buğday, fındık, tütün gibi ürünlere uyguladığı taban ve baş fiyat uygulamasını soğan içinde uygulamasını istiyor.

Yozgat'ın Aydıncık ilçesi Belediye Başkanı Ahmet Demirel, Yozgat'ta en çok soğanın Aydıncık ilçesi Kümbetova bölgesinde yetiştirildiğini belirterek, şunları söyledi:

"Çiftçilerimiz büyük bir beklenti içerisinde ekimini yaptığı soğanın hasadını tamamladı. Ancak çiftçimiz soğan için tüccar ve satıcılar arasında bir fiyat oluşturulamadı. Tüccar soğanı ucuza almak istiyor, çiftçi ucuza satınca zarar ediyor. Bu nedenle devletin, bazı ürünlere uyguladığı taban ve baş fiyat uygulamasını soğana da uygulamasını istemektedir."

Soğan alım satımında fiyat oluşmazsa çiftçinin ürününü ucuza satarak zarar edeceğini ya da soğanın elinde kalıp çürüyeceğini ifade eden Başkan Demirel, soğanın satımı için de devletin bir çözüm üretmesi gerektiğini söyledi.

Yurtdışına soğan ihrac edelim

Yozgat'ın ikinci büyük soğan üretim merkezlerinden biri olan Yerköy ilçesi Ticaret Borsası eski başkanı Ayhan Çelik de, soğanın pazarda 15 ile 17 YKr’ye satıldığını belirterek, "Çiftçi soğanı 30 kuruşa malederken pazarda yarı fiyatına satıyor. Bu nedenle çiftçi toptan satışların başlamasını beklemektedir. Aksi halde kilo veya çuval çuval satışla soğanın Yozgat genelinde tüketilmesi mümkün değildir. Biran önce dış bağlantıların kurularak soğanın yurtdışına ihrac edilmesi gerekir" şeklinde konuştu.

Hiç yorum yok: